Isa wil een ster worden. Ze ziet zichzelf al de wereld veroveren als Alysha – de artiestennaam die ze voor zichzelf heeft bedacht. Maar haar dromen worden ruw verstoord als ze tijdens een talentenjacht de grond in wordt geboord. In wanhoop slikt ze slaappillen en raakt in coma. Die coma opent de deur naar het Binnenland, de mythische wereld van haar innerlijk waar haar levensboom groeit en haar Levensstroom stroomt. Daar ontmoet Isa Seb, de ‘nagedachtenis’ van haar overleden broer. En daar blijkt ook Alysha te bestaan, de superster die Isa wil worden. Maar Alysha blijkt te werken aan een project waaraan het Binnenland ten onder kan gaan. Isa gaat met Seb en andere bondgenoten de strijd met Alysha aan. Het wordt steeds duidelijker dat er maar één kan overleven: Isa zelf, of Alysha, haar obsessieve droom…

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Isa smeet haar tas op de grond en plofte neer aan tafel.
‘Je bent vroeg.’ Isa’s moeder keek op haar horloge. ‘Te vroeg.’
‘Ja… eh… We mochten eerder weg bij gym.’
Frida trok haar wenkbrauwen op.
‘Ik ga niet meer naar die shitschool. Achterlijke kleuterklas.’
Frida deed de televisie uit en kwam overeind.
‘Vier weken, meisje. Dan is het vakantie en kun je meer dan zes weken je eigen gang gaan.’
‘Noem me niet “meisje”!’
‘Nou, nou, zo kan ie wel weer, Elisabeth. Je weet dat wij er ook niets aan kunnen doen. Je moet hierdoorheen. Alleen dan kom je er, en je wílt er toch komen, of niet soms?’
Isa voelde zich loodzwaar. Elisabeth. Kaknaam. Frida begreep er niets van. Isa begreep het zelf niet eens. Er komen, er komen… Waar wilde ze eigenlijk komen? Zelfs dat wist ze niet meer, sinds die afgang een paar weken geleden. (blz. 11)

Isa wil beroemd worden. Een zangeres. Hier zet ze al jaren van alles voor aan de kant. Een paar weken geleden heeft ze meegedaan aan de audities voor een televisieprogramma.

Isa voelde zich leeg. Drie weken geleden was het nu, maar nog steeds kon ze wel janken.
Vol vertrouwen was ze samen met haar moeder de studio in gelopen waar de audities voor Winners & Losers gehouden werden. Iedereen keek naar haar, ze voelde het. Ze zag er perfect uit – laarzen met hakken, maar niet te hoog, een lekker jurkje met decolleté dat net niet ordinair was, subtiele make-up. Stylish, dat was ze – en ze straalde uit dat ze een winnaar was, een absolute winnaar. De anderen haalden het niet bij haar. Vandaag zou haar carrière beginnen. Ze zou niet langer Isa zijn. Vanaf vandaag zou ze als Alysha door het leven gaan. Geen gezeur meer van school, maar alleen nog maar het echte leven, zoals op tv.
Zo zou het gaan.
Trots had haar moeder haar geluk gewenst. ‘Onthoud, Ies, je kunt het, maar alleen als je erin gelooft. Denk aan wat we in je geïnvesteerd hebben, aan wat we samen hebben meegemaakt de afgelopen jaren.’ (blz. 13)

Maar deze auditie is niet haar gedroomde kans om beroemd te worden. Tijdens het zingen wordt ze door de jury onderbroken. Ze vertellen haar dat ze genoeg gehoord hebben, maar dat ze het gevoel hebben dat dit niet is wat Isa wil. Ze is verbijsterd. Boos loopt ze weg! Dat is nu al drie weken geleden en Isa voelt zich verschrikkelijk. En dan ontdekt ze dat het televisieprogramma haar auditie wel wil uitzenden, maar dan onder het kopje ‘losers’. Isa ziet al voor zich hoe haar klasgenoten zullen reageren. Uit haar moeders nachtkastje pakt ze slaaptabletten en ze slikt er een paar. Dan hoeft ze niet na te denken.

Vogelgekwetter, gezoem van een insect. Isa deed haar ogen open. Ze lag op een open plek aan de voet van een enorme boom. Ze was naakt, en nat. Ze knipperde met haar ogen. Hier kon ze niet zijn. Ze sliep, ze droomde, het kon niet anders. Maar alles – de kleuren en geluiden, de takjes die in haar rug prikten – alles was zo echt als het maar zijn kon.
Of waren de pillen te sterk geweest en was ze nu… Was ze dood? Isa’s hoofd tolde. Als je dood bent… dan heb je toch geen lichaam? Of… Nou ja, ze wist natuurlijk niet hoe dat zou zijn. Ze kwam half overeind en schudde haar hoofd om de droom te verjagen. Het hielp niet.
‘Isa! Kom op, wakker worden! Je hebt geen eeuwigheid de tijd hoor!’ klonk een vrouwenstem vanuit de boom.
Geschrokken keek Isa op. Nu pas drong tot haar door hoe reusachtig de boom was. De stam was zeker vijftien meter dik en de kruin overhuifde een open plek die groter was dan een voetbalveld. Op de onderste zijtak stond een pezige zwarte vrouw met kort grijs kroeshaar. Op blote voeten. Ontspannen leunde ze tegen de stam. Stokoud leek ze, maar tegelijkertijd meisjesachtig. Ze droeg een rafelige spijkerbroek en een wit T-shirt.
Isa wist zeker dat ze haar nooit eerder gezien had, maar ze kreeg het gevoel dat de vrouw haar griezelig goed kende. Isa trok haar knieën op en sloeg haar armen eromheen, om haar naaktheid te beschermen. (blz. 26)

Door de slaaptabletten is Isa in coma geraakt. En door die coma is ze in het Binnenland terecht gekomen. Dat is een hele wereld binnen in haar lichaam. Maar het gaat niet goed met Binnenland. Alysha probeert de macht over te nemen. Isa wordt door het verzet gevraagd om hen te helpen dit te voorkomen. Daarom gaat Isa op reis met de Nagedachtenis van haar overleden Seb en Ies, een versie van haarzelf toen ze jong was.

‘Dus ik ben Ies en jij bent Isa… Oké: Iezewiezewiesje en Gróóte Isa.’ De kleine Ies keek lachend opzij naar haar grote zelf, maakte zichzelf ook groot en stapte met overdreven statige passen weg. Dopper rende opgewonden blaffend tussen Seb en de twee versies van Isa heen en weer, over zijn poten struikelend van blijdschap. ‘En we gaan naar de enige, echte Binnestad, toch? Cool!’
Isa knikte afwezig. Dit was duizend keer gekker dan jezelf in een filmpje te zien. Een miljoen keer gekker. Maar het deed ook pijn. Ies droeg haar lievelingsbroek van toen, de spijkerbroek met bloemen erop, en ze had het verwassen rode T-shirt aan met Pucca erop. Ze was het zelf en ze was het niet meer. Nooit meer en toch wel. (blz. 91)

Zal het hen lukken om Alysha te verslaan? Waarom wil Alysha de macht eigenlijk hebben? Wat heeft Isa met dit alles te maken? Zal Isa weer uit haar coma komen? Zal Isa ooit een beroemde zangeres worden?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★★ – geweldig
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, geheimzinnig, interessant, logisch, ontroerend, spannend, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Ik vind het heel bijzonder dat Isa een avontuur beleefd in haar eigen lichaam, in het Binnenland
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil Isa ontmoeten en mee naar Binnenland
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
“Isa’s droom” is een heel filosofisch, mooi en boeiend verhaal over Isa die in coma raakt. Ze komt hierdoor in het Binnenland terecht, haar eigen binnenste. Ze komt hier allemaal wezens tegen en moet een manier zien te vinden om weer terug in de werkelijkheid, het Buitenland te komen. Een verhaal waar je over blijft nadenken
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Moeilijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Kun je dan een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
Er staan heel veel moeilijke woorden in het boek, want een aantal personen spreken alsof ze een wetenschappelijk boek zijn, met veel moeilijke woorden. Het kan interessant zijn om de betekenis op te zoeken, maar om het verhaal te begrijpen is dat niet echt nodig
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan kinderen vanaf een jaar of 14 die van lezen houden