boekomslag Agave Kruijssen - Vrije val

Beatrijs kan Berend maar niet uit haar hoofd zetten. Ze besluit dat ze als non niets waard is en vlucht halsoverkop weg uit het klooster. Samen met Berend probeert ze een nieuw leven op te bouwen. Weg van de bewoonde wereld, want daar durven ze zich na hun vlucht niet meer te vertonen. Maar de mooie droom die hun leven samen eerst was, valt al gauw uiteen. Beatrijs belandt in de prostitutie. Hoe ontsnapt ze ooit nog uit deze nachtmerrie?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Uitgeput ligt Beatries op de stenen vloer. Ze heeft het koud en tegelijkertijd parelt het zweet op haar voorhoofd. ‘Vergeef mij,’ prevelt ze. Een rilling loopt over haar rug. Hoelang heeft ze al niets gegeten? Drie dagen? Of zijn het er vier?
Ze sluit haar ogen.
‘Ik en slecht, zo slecht,’ gaat ze verder. ‘Ik weet dat ik het niet verdien, maar alstublieft, heb genade. Zorg voor mijn arme ziel.’
Vertwijfeld slaat ze haar ogen op naar het kruisbeeld op het altaar. Het blijft een beeld, een mooi beeld, maar het zegt niets. Het geeft geen teken. Het hoort haar niet. De brandlucht, de stank van schroeiend vlees blijft.
Alles doet pijn, haar botten, haar hoofd. Haar maag krimpt en wringt van de honger. Dat is goed. Ze moet gestraft worden. Ze kan zichzelf niet genoeg straffen. Ze mag niet eten, ze moet wakker blijven. Zwaar zijn haar oogleden. Loodzwaar (blz. 7)

Beatries heeft al dagen niet gegeten. Dat is niet omdat er geen eten is in het klooster waar ze woont, maar ze vindt dat ze gestraft moet worden. Maar vandaag is de abt in het klooster aangenomen. Hij neemt alle nonnen de biecht af. Beatries gaat haar zonden opbiechten. Ze vertelt dat haar ouders haar naar het klooster hebben gestuurd omdat ze te veel dochters hebben. Daar kunnen ze niet voor zorgen. Maar Beatries wil niet naar het klooster. Ze is verliefd op Berend. Met hem wil ze trouwen. Ze heeft niets in te brengen. Als ze in het klooster woont denkt ze constant aan Berend.

En toen, op een dag in juni, zag ik Berend. Hij reed toevallig voorbij en toevallig, toevallig opende ik het poortje. Nu weet ik dat zoveel toeval niet kan. De duivel moet een handje hebben geholpen, dat kan niet anders.
Ondanks mijn nonnenkleed herkende Berend me meteen. Hij boog in het zadel en ik werd zo rood als een pioenroos. Ik kon het niet helpen. Nonnen horen niet te blozen, maar ik bloosde wel. Diep in mijn hart was ik geen non. Ik was, denk ik, nooit echt met Christus getrouwd. (blz. 15)

Beatries vertelt dat ze alleen nog maar aan Berend kon denken. Ze besluit hem een brief te sturen dat ze verliefd op hem is en dat ze met hem wil praten. Dat wil Berend ook, en al snel spreken ze elkaar stiekem meerdere keren per week.

Waarom ik uiteindelijk met hem meeging, weet ik niet zeker. Ik denk dat ik bang was dat iemand ons zou ontdekken. Als ik heel eerlijk ben, was ik niet alleen bang voor God, maar ook voor de schande. Opeens besefte ik wat het zou betekenen als iemand erachter zou komen. Stel je voor! Mijn straf zou vreselijk zijn: ik zou blootshoofds en barrevoets op pelgrimstocht moeten, of ik zou gewoon het klooster uitgezet worden, of naar mijn familie worden teruggestuurd. Dat was misschien wel het allerergste, want wat zou mijn vader met mij doen?
Berend had van een verre oom een jachtslot geërfd en een kist met vijfhonderd zilverlingen. ‘Daar kunnen we makkelijk van leven,’ zei hij. Zijn ogen straalden en ik geloofde hem. Ik wilde hem geloven. Als je jong bent, kijk je nog niet ver vooruit.
We hadden het plan helemaal uitgewerkt. De avond brak aan dat Berend mij zou komen halen. Pas toen het zover was, drong het tot me door wat ik ging doen. Ik zou nu echt iedereen verraden: mijn ouders, de moeder-overste, mijn kloosterzusters, Maria en God. Ik wist best wat ik deed. Maar ik kon niet meer terug. Ik hield van Berend. Ik had het hem beloofd. (blz. 20)

Beatries gaat met Berend mee. Maar hoe is ze dan weer teruggekomen in het klooster? Wat is er in de tussentijd gebeurd? En waarom vindt Beatries dat ze gestraft moet worden?


Luister naar het begin van dit boek…

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, ontroerend, realistisch, romantisch, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
de hoofdpersoon is Beatrijs
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee
Waar speelt het verhaal zich af?
geen idee
Wat vind je leuk aan dit boek?
het is een moderne vertelling van het middeleeuwse verhaal over Beatrijs
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
ik vind het niet leuk dat het niet goed gaat met het leven van Beatrijs
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor iedereen vanaf 12 jaar die houdt van historische verhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen