Kate O’Doherty woont met haar ouders en broers in een eenvoudig pachtershuisje op een groene heuvel in het westen van Ierland. Haar vader werkt voor een rijke, Engelse landheer, die zijn pachters zo weinig betaalt dat ze er niet van kunnen leven. Op een morgen mishandelt Kate’s vader in een dronken bui haar moeder, die in verwachting is. Dat is het einde van Kate’s jeugd. In een door honger en ziekte geteisterd land moet ze keuzes maken die zelfs voor volwassenen onmogelijk zijn.


Luister naar het begin van dit boek…

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Over het verhaal

Kate leunt met haar rug tegen een beukenboom, recht tegenover de pub van John Lynch. Ze heeft haar ogen strak op de deur gericht en wacht. De schors van de boom voelt ruw aan tegen haar rug en ze krijgt het koud. Eindelijk zwaait de deur open, flarden vioolmuziek zweven naar buiten. Ze hoort vrolijke mannenstemmen, luid gelach. Vaders gebulder klinkt er bovenuit. Op haar hielen draait ze zich om en rent het dorp uit. Ze heeft genoeg gehoord (1e zin, hoofdstuk 1)

Het verhaal begint in 1845 in Ierland. Kate woont samen met haar broers en ouders in een klein huisje. De moeder van Kate is zwanger. Haar vader werkt voor een rijke man in het dorp. Hij brengt veel tijd door in het café en drinkt een deel van zijn salaris op. Op een avond, als de vader van Kate weer dronken uit het café komt, krijgen haar ouders ruzie. Haar vader slaat zijn vrouw.

Weg, ze moet weg van het geschreeuw en gehuil. Als ze bij de meidoorn komt, laat ze zich plak voorover op haar buik vallen. Ze duwt haar handen stevig tegen haar oren, maar ze blijft de stemmen horen. Wat een afschuwelijke ruzie! Zo heeft ze vader en moeder nog nooit gezien. Vader werkt altijd hard, maar doet dat meestal fluitend. En moeder is soms streng, maar steeds eerlijk. Kate kan zich niet herinneren dat haar vader haar moeder ooit heeft geslagen. Als vader gedronken heeft, schreeuwt hij wel tegen moeder, maar hij raakt haar niet aan. Het ergste is dat ze niet eens weet wie er nu fout was. Haar vader had haar moeder niet mogen slaan, maar ze kan zich goed voorstellen dat hij boos werd. Ze ziet hoe ontzettend hard hij moet werken en ze snapt best dat hij soms vrolijk wil zingen, dansen en drinken. Maar ze begrijpt ook dat haar moeder moet zorgen dat er genoeg te eten is. (hoofdstuk 2)

De baby wordt door deze ruzie te vroeg geboren en gaat dood. Kates moeder houdt hoge koorts na de bevalling en gaat ook dood. Kate neemt de plaats van haar moeder in. Ondertussen is er in de omgeving een gevaarlijke aardappelziekte. De aardappels worden zwart en rotten weg. Deze ziekte komt steeds dichterbij hun dorp. Mensen vragen zich af of het verstandiger is om de kleine aardappels nu te oogsten of om nog even te wachten. Als ze te lang wachten kunnen de aardappels al verrot zijn.

‘Ik denk niet dat je hem wakker moet maken,’ zegt ze aarzelend. ‘Als je hem wekt met slecht nieuws…’
‘Het moet, Kate,’ zegt Pat. ‘Zo’n belangrijke beslissing durf ik niet te nemen.’
Ze knikt, ze kent de verhalen van mislukte oogsten, de honger die daarop volgt en ze begrijpt het dilemma waar ze voor staan. Als ze nu al oogsten, zijn de aardappels te klein om te verkopen en als ze wachten is er een kans dat hun hele oogst mislukt.
‘Weet je iets van die ziekte?’ vraagt ze. ‘Gaat het snel?’
‘Ze zeggen dat dit de ergste wordt in eeuwen, dat de aardappelziekte als een vloek neerdaalt. Het ene moment is er nog niets aan de hand, en dan valt er een zwarte deken uit de hemel, die de hele oogst vernietigt.’
Ze fronst haar voorhoofd. Ze kan zich niet voorstellen dat er zomaar een deken uit de hemel valt. Pat kijkt bezorgd naar de heuvel: ‘Misschien is alles al rot als ik straks weer boven kom.’
Ze volgt zijn blik, maar de aardappelvelden zijn niet te zien. Ze bijt op haar onderlip en knikt langzaam.
‘Goed, maak vader maar wakker. Ik blijf buiten met Michael.’ (hoofdstuk 7)

De oogst mislukt. Kates vader gaat weg, richting de havens, om daar werk te vinden. Kate blijft achter met haar broers. De spanningen in het dorp lopen op. Door de mislukte oogst hebben mensen steeds minder te eten. Kate en haar broers worden uit hun huis gezet en moeten vluchten. Ze gaan op zoek naar hun vader. Ze zijn niet de enige mensen die op de vlucht zijn en op zoek naar eten. Zal het Kate en haar broers lukken om hun vader te vinden? Zullen ze de honger overleven?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het is van de kerntitels voor de Jonge Jury en het speelt zich af in het verleden in Ierland. Ik was benieuwd naar het verhaal
Welke steekwoorden passen bij het boek? (bijvoorbeeld grappig, spannend, saai)
zielig, realistisch
Hoe kom je aan het boek? (bijvoorbeeld van jezelf, van iemand anders, van de bieb)
ik heb het boek als e-boek geleend bij de bibliotheek
Zitten er plaatjes in het boek? Zijn ze belangrijk voor het verhaal of is het meer versiering?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een voorbeeld geven van een leuk stukje uit het boek
Het verhaal geeft een beeld van Ierland rond 1845, toen er hongersnood was en veel Ieren naar Amerika vertrokken
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Achterin het boek zit een woordenlijst. In het e-boek kun je hier niet zomaar in kijken, omdat je dan de bladzijde weer kwijt bent waar je aan het lezen was. Ik vond het jammer dat er geen link zat bij de moeilijke woorden, zodat je snel de betekenis kon zien, en dan weer verder kon lezen. Bij de citaten staan geen bladzijdenummers, omdat er geen bladzijdenummers in het e-boek stonden
Wat vond je van de hoofdpersonen in het boek?
Kate is een ontzettend moedig meisje, die probeert het gezin bij elkaar te houden in moeilijke omstandigheden
Wat wil je nog meer vertellen over het boek?
In het verhaal zitten verwijzingen naar Van Diemensland. Tegenwoordig heet dit eiland Tasmanië en het is een onderdeel van Australië. In die tijd werden mensen die in de gevangenis zaten naar Van Diemensland gestuurd om daar een nieuw leven op te bouwen. Dat was een zware straf, want daar werden de mensen ook in de gevangenis gezet en hadden ze geen kans om ooit hun familie en vrienden terug te zien. Ik ben in Tasmanië geweest en heb ook een voormalige gevangenis bezocht. 
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er veel moeilijke woorden in het boek?
Er staan veel Ierse woorden in het boek. Deze woorden worden uitgelegd in een woordenlijst, die achterin het boek zit. 
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, maar ik ben wel benieuwd hoe het verder gaat met Kate. Er is een vervolg op dit boek, “Rose”
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan jongeren vanaf 15 jaar die het leuk vinden om verhalen te lezen die in het verleden spelen