Coen de Kort – Moord en dat soort dingen (1e recensie)

boekomslag Coen de Kort - Moord en dat soort dingen

Ahmed kiest liever voor een illegaal bestaan in Nederland dan dat hij met zijn familie moet terugkeren naar het land waar hij geboren is. Hij loopt thuis weg en zoekt een onderkomen in het stadspark. Leo Meijer, een doorgewinterde crimineel op leeftijd, biedt de jongen bed, bad en brood. Maar daar staat natuurlijk wel wat tegenover. Ahmed ziet de uitzichtloosheid van zijn situatie in en neemt het schimmige aanbod aan. Voor hij het weet, is hij de handlanger van een misdadiger. Kan Ahmed zijn draai vinden in de keiharde wereld van Leo?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Moord! Liquidatie! Misselijkmakende, koelbloedige liquidatie, Achmed. Dat is geen kattenpis, jongen.’ De rechercheur slaat hard met zijn vuist op tafel.
‘Aa-med,’ zeg ik zacht, als ik de zweetdruppels op het voorhoofd van de iets te dikke, pokdalige politieman probeer te tellen. Onbegonnen werk. De natte plekken onder zijn oksels worden groter en lijken langzaam naar elkaar toe te groeien. Het is bloedheet in de verhoorkamer. Ik kan goed tegen de hitte, de rechercheur niet, zo te zien.
‘Wat nou Aa-med?’
‘Aa-med, het is Ahmed, Achmed.’
‘Aa-med, Ach-med, één pot nat, wat maakt het uit?’
De politieman loopt naar het raam en friemelt nog maar eens aan de kapotte luxaflex om de zon uit de kamer te weren. De lamellen geven geen krimp. Hij draait zich om. Tegen het felle licht is het gezicht van de man donker. Ik kan zijn ogen nauwelijks onderscheiden. ‘Ik ga water halen,’ zucht hij. ‘Als ik terugkom, vertel je me alles. Ik wil weten waar Leo Meijer is. Wat jullie uitgespookt hebben. Alles. Vroeg of laat pakken we hem toch, weet je. Jij bent minderjarig, ik kan je helpen, maar dan moet je wel praten! Anders laat ik je rotten, dan zoek je het maar uit, hoor je, Achmed… of Aaaaa-med, whatever…’
Het verrast me dat ze Leo’s naam kennen. Dat moet de sportschoolkerel ze verteld hebben. ‘Als Leo niet in het appartement is, weet ik het echt niet, agent. Dat zweer ik,’ roep ik de rechercheur na als die de deur achter zich dichttrekt.
Natuurlijk weet ik het wel. Waar Leo is, of waar de anderen zijn. Ik ga het niet vertellen, ik hou me simpelweg van de domme. Leo is familie en familie verraad je niet. Zo werkt dat. Op je familie kun je onvoorwaardelijk vertrouwen.
Het zal wel weer even duren voor de politieman terugkomt. Isa en haar moeder zijn nog in het vakantiehuisje. Alleen het nulzesnummer van Isa heb ik ze gegeven. Dat nummer heb ik uit mijn hoofd geleerd. Misschien hebben ze haar al gebeld. Het is beter dat ze weten dat ik gepakt ben. Ik kijk in de zon en denk terug aan de dag dat ik in het park kwam. Toen was het ook zo warm, tropisch warm. (blz. 5)

Ahmed is bij zijn ouders weggelopen. Ze zijn jaren geleden vanuit hun land naar Nederland gevlucht. Maar zijn familie moet terug naar het land waar ze vandaan komen. Ahmed wil daar niet heen. Hij wil in Nederland blijven, want hier is hij opgegroeid. In een park slaapt hij in een speelhuisje. Overdag loopt hij rond. Op een dag wordt hij aangesproken door een netgeklede man. Die neemt hem mee naar een café in de buurt voor wat te eten. Hij biedt Ahmed werk aan…

‘Weer je het zeker? Het is gevaarlijk en eenzaam werk, maar het levert goed op. Ruim voor je pensioengerechtigde leeftijd ben jij binnen en heb je centen genoeg om de bloemetjes buiten te zetten. Dat ga ik binnenkort doen, de bloemetjes buitenzetten. Op een zonnig eiland ergens ver weg van hier. Je kunt dit werk maar zolang doen. Daarna verlies je de scherpte, het reactievermogen. Je wordt trager en gemakkelijker. Daarom zoeken we steeds nieuwe talenten, jongens die op zoek zijn naar een doel in hun leven, die we intensief opleiden in de praktijk. Stap voor stap, zodat ze het later over kunnen nemen. Zo is het altijd gegaan. Ook met mij, precies hetzelfde. In een goede bedrijfsvoering hou je rekening met de toekomst.
Ik knik weer, maar begrijp het nog steeds niet helemaal. en over mijn pensioen heb ik nog nóóit nagedacht.
‘Je snapt er niets van, hè?’ Leo heeft me door. ‘Dat komt wel. Geduld.’ Hij kijkt op zijn horloge en drinkt zijn koffie. Zonder erbij na te denken steekt hij weer een sigaret aan. Hij blaast de rook langs zijn uitgestoken onderlip recht omhoog.
‘Meneer!’ klinkt het streng vanachter de bar.
Leo kijkt even argeloos naar de barkeeper. Dan naar zijn sigaret. ‘O ja, natuurlijk. Sorry, hoor. We gingen toch weg. Wat krijg je van me?’ De sigaret hangt schuin in zijn mondhoek als hij opstaat en zijn portefeuille uit zijn achterzak haalt. Daarbij doet hij zijn colbert iets naar achteren. Ik schrik, want ik denk een glimp van een pistool te zien. (blz. 27)

Ahmed heeft niets te verliezen en besluit het aanbod van de man aan te nemen. Hij slaapt vanaf nu bij de man in huis, krijgt nieuwe kleren en heeft genoeg te eten. Wat zal Ahmed moeten doen? Kan Ahmed hierdoor in Nederland blijven wonen?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
1. Heb je het boek uitgelezen?
Ja
2. Als je het boek niet hebt uitgelezen: waarom niet? Wat vond je niet leuk aan het boek?

3. Wat vind je van het boek?
★★★★☆
4. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is, ik heb het boek van de uitgeverij gekregen om er een recensie over te schrijven
5. Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, spannend, verrassend, zielig
6. Staan er tekeningen in het boek? Door wie zijn ze gemaakt? Vind je de tekeningen mooi? Passen de tekeningen bij het verhaal?
Nee
7. Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een spannend verhaal over een jongen die een crimineel ontmoet
8. Wat vind je niet leuk aan het boek?
xx
9. Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
10. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik denk dat dit een leuk boek is voor jongeren, een echt Jonge Jury-boek
11. Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
12. Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
13. Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf 12 jaar die houden van spannende verhalen