Coen de Kort – Checklist (1e recensie)

boekomslag Coen de Kort - Checklist

Bart wil een vriendin. Om diverse redenen. Er komen drie meisjes in aanmerking: Eva, Sharon en Isa. Hoe te kiezen? Vrijgezellige buurman Joska weet raad: hij is amateurwetenschapper en verwacht dat onderzoek uitkomst zal bieden. Voor Bart het begin van een turbulente periode. En dan krijgen zijn ouders ook nog huwelijksproblemen én moet hij voor wiskundebijles naar de altijd nukkige Lieke. Het overzichtelijke leven van Bart is voor een tijdje compleet zoek.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

In de hoek van de woonkamer staat een etalagepop. Model vrouw. Model slanke vrouw. Model perfect, kun je gerust zeggen. De pop is naakt. Ik kijk er vaak naar. Ze heeft een lieve glimlach. Soms fantaseer ik dat de pop tot leven komt en mijn vriendin wordt. Dat zou wat zijn. Staat ze voor de school op mij te wachten, springt ze achterop en fietsen we samen naar huis. Iedereen natuurlijk stikjaloers. ‘Hoe kom jij aan zo’n mooie vriendin?’ vragen mijn klasgenoten. ‘Stond in de woonkamer van mijn buurman,’ antwoord ik dan. ‘Ik mocht haar hebben, want hij deed er zelf niets meer mee.’
Etalagepoppen zijn prettig in de omgang. Ze maken geen ruzie en schelden komt niet eens in ze op. Je kunt van bil gaan zoveel als je wilt, de pop zal er niet over zeuren. Je kunt te laat thuiskomen, waar je ook maar te laat van thuis kunt komen, het maakt niet uit. Nee, een etalagepop is ideaal.
Onzin, ik klets uit mijn nek. Let er maar niet op. Ik denk dat ik beter van voren af aan kan beginnen. Je weet wel, eerst vertellen wie ik ben en hoe mijn leven eruitziet. Dat soort dingen. Dan begrijp je misschien waarom alles is gegaan zoals het is gegaan. Jij misschien wel. Ik niet. Eén ding is zeker: niets is wat het lijkt. En dáár word ik nou zo moe van. (blz. 5)

Bart wil een vriendin, maar hij weet niet hoe hij dat moet aanpakken. Hij komt regelmatig op bezoek bij zijn buurman Joska en die wil hem helpen. Ze beginnen met het maken van een lijstje van de kandidaten.

Ik wil een vriendin en Joska gaat me daarbij helpen. Er komen drie meisjes in aanmerking. We gaan ze categoriseren. Dan zetten we de kenmerken erbij en daarop baseren we de tactiek. ‘Net als bij gedegen onderzoek,’ zegt Joska. Een goed plan, want ik heb zelf geen idee hoe ik mijn wens moet realiseren. Het is bijna vakantie, dus ik moet ook nog eens haast maken, anders moet ik tot na de zomer op een vriendin wachten.
Dit hebben we alvast in de laptop van Joska gezet:
1. Blonde Eva van de badminton. Behalve dat ze blond is, weet ik niet veel over haar. Eva is altijd vriendelijk tegen iedereen. Ook tegen mij. Eigenlijk is ze iets te vriendelijk en praat ze veel. Dat mag wel iets minder. Joska vindt het prima dat ik in deze fase nog licht kritisch ben. Dat helpt. Hoe het helpt, weet ik nog niet. Ik vertrouw volledig op de onderzoekservaring van mijn buurman. Kans van slagen volgens Joska: circa 50%.
2. Roodharige Isa die in het appartementengebouw achter het park woont. Ik ken haar nog van het kindervakantiewerk van vroeger, maar ik heb haar daarna nooit meer gesproken. Als ik haar tegenkom, bijvoorbeeld in het winkelcentrum, zeggen we nog steeds ‘hoi’ tegen elkaar. Isa is één jaar ouder dan ik. Ik val dus op oudere vrouwen. Grapje. Kans van slagen volgens Joska: circa 30%.
3. Rondborstige Sharon van school. Sharon is een jaar of wat ouder dan Isa en zit al in de vierde. Ze is veel mooier dan de meisjes in mijn klas en ze is supersexy. Ze heeft bovendien de liefste glimlach van allemaal. Ik zie Sharon één keer in de week van dichtbij. Dat is bij het wisselen van klas voor het lokaal Engels. Kans van slagen volgens Joska: circa 0%. (blz. 15)

Bart probeert meer informatie over Eva, Isa en Sharon te krijgen, maar dat is best lastig. Thuis gaat het ook niet makkelijk, want zijn ouders maken ruzie. Misschien gaan ze wel scheiden. En dan heeft Bart ook nog bijles wiskunde. Lieke, die bij hem in de klas zit, heeft aangeboden hem te helpen.

Op de fiets naar huis denk ik na over wat Lieke zei. Ze wil geen moeilijke relatie in haar leven. Relaties gaan stuk en dan is het huilen geblazen, zegt ze. Ze kan het wel alleen af. Misschien kleedt ze zich daarom zo vreemd. Om te voorkomen dat ze verkering krijgt.
Nee, dan Sharon. Strakke rokjes en shirtjes die niets aan de verbeelding overlaten. Sharon heeft borsten als een volwassen vrouw. De beha die ze aanheeft, duwt ze nog eens extra omhoog. Haar lange donkerbruine krullen maken het plaatje verder af. Ze draagt elke dag betoverend parfum. Bij het wisselen van het klaslokaal Engel wacht ik altijd even tot Sharon door de deur komt. Dan pas ga ik naar binnen. Ze glimlacht naar mij als onze lichamen elkaar bijna raken. Ze is een half hoofd groter dan ik, maar dat haal ik nog wel in. Voor nu is het prettig, want het geeft mij een beter zicht op haar borsten. Dat is overigens volkomen gezond jongensgedrag, las ik laatst in een magazine over psychologie. Helaas, Sharon is bezet.
Lieke rook trouwens ook niet verkeerd. Ze had een zoetig luchtje opgedaan. Ik kon het goed ruiken omdat we dicht bij elkaar zaten met het wiskunde boek opengeslagen voor ons. Ze hield haar wijsvinger met zwartgelakte nagel bij een afbeelding in het boek. Een afbeelding die haar wel iets zei, maar mij niet. Ook niet na een tweede poging van Lieke om het mij uit te leggen. Ze bleef er wel geduldig over. Dat is knap. De bijles houden we erin. Het is zeker niet ongezellig. (blz. 47)

Gaan Barts ouders uit elkaar? Helpt de bijles wiskunde om zijn cijfer omhoog te krijgen? Lukt het Bart om een vriendin te vinden? Welke van de drie meisjes gaat het worden?


Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Bart
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee
Waar speelt het verhaal zich af?
in de stad waar Bart woont
Wat vind je leuk aan dit boek?
ik vind het grappig om te lezen hoe Bart een keuze probeert te maken welk meisje hij als vriendin wil en waarom
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
x
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Dit is een leuk boek voor jongeren vanaf 12 jaar die een grappig verhaal willen lezen over het zoeken naar een vriendin
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet