boekomslag Yvonne Keuls - Gemmetje Victoria

Er moest nog een belangrijk verhaal verteld worden: het hartverscheurende verhaal van Gemmertje Victoria. Yvonne Keuls leerde Gemmetje kennen in het opvanghuis waar ze vrijwilligerswerk verrichtte en Gemmetje schreeuwend binnenkwam. ‘Vergezeld door een stapel rapporten die haar leven met een paar woorden afdeden. Zo krijg je ook een kind. Vaak ook schreeuwend, zonder rapporten erbij, zonder commentaar, maar met hoop op een toekomst.’ Yvonne Keuls ontfermde zich over haar, zorgde voor haar, was er voor Gemmetje tot aan haar dood toe. Met veel humor beschrijft Keuls hoe Gemmetje werd omringd door mensen die haar liefhadden om wie ze was en om wie ze had kunnen worden.

Boekinformatie
Schrijver: Yvonne Keuls
Titel: Gemmetje Victoria
Uitgeverij: Ambo|Anthos
Jaartal: 2021
Bladzijden: 272
Genre: sociaal/politiek verhaal
Leeftijd: 18+

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Annemarie
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Wat vind je van het boek?
★★★★★
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
interessant, mooi, ontroerend, realistisch
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Geen illustraties
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Gemmetje heeft in zo’n 17 kindertehuizen gezeten als ze bij Yvonne Keuls, hulpverlener en auteur van dit boek, belandt: ‘Hé jij, jij daar, die lange met die lange poten, jij kan wel es wat voor mij doen.’ Hoewel de ontmoeting zo start, ontstaat er een bijzondere band tussen de beschadigde Gemmetje en Yvonne. Gemmetje maakt van alles mee, raakt in lastige situaties verzeild en vaak denk je: ‘O nee, hoe stom,’ maar toch kun je niet anders dan haar houden.
Wie is de hoofdpersoon?
Gemmetje Victoria
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Gemmetje had ik graag willen ontmoeten; ze is grof gebekt, ze steelt alles wat los en vast zit en ze is iemand waar je mee kunt lachen. Intrigerend.
Waar speelt het verhaal zich af?
In Den Haag.
Wat vind je leuk aan dit boek?
Van Gemmetje ga je houden, of je wil of niet. Ze sleept je mee in haar wilde avonturen, haar pijn en enthousiasme spat van de bladzijdes.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Gemmetje staat voor een grotere groep jongeren die in de jeugdzorg slecht zijn behandeld. Dat is goed aan dit boek maar niet leuk dat zo’n boodschap aan de jeugdzorg/overheid nog nodig is.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee hoor, lees het gewoon zelf.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Als je van waargebeurde verhalen houdt, past dit boek misschien bij je interesse. En als je graag over andere jongeren leest met een wel/niet herkenbaar leven.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet