Meghan is haar belofte aan Ash, de Winterprins, nagekomen en meegegaan naar het Winterhof, waar ze overgeleverd is aan de grillen van de kille koningin Mab. Tot haar verdriet laat Ash zich helemaal niet meer zien, en ondertussen dreigt er oorlog tussen het Zomerhof en het Winterhof… Kan Meghan, een halfbloed fae, deze oorlog voorkomen en Nimmernimmer van de ondergang redden?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

De IJzerkoning stond voor me, groots en schitterend, zijn zilveren haar als een woeste waterval om hem heen. Zijn lange zwarte jas bolde achter hem op, waardoor zijn bleke hoekige gezicht nog beter uitkwam. Onder zijn doorzichtige huid liepen blauwgroene aderen, en in de diepten van zijn gitzwarte ogen lichtte de bliksem op. De stalen tentakels die langs zijn ruggengraat en schouders liepen, kronkelden als een mantel van vleugels om hem heen, glinsterend in het licht. Als een wraakengel zweefde hij op me af, met uitgestrekte hand en een verdrietige, tedere glimlach om zijn lippen.
Ik deed een stap naar voren om hem tegemoet te treden. De ijzeren kabels wikkelden zich voorzichtig om me heen, en hij trok me naar zich toe.
‘Meghan Chase’, fluisterde Machina, terwijl hij zijn hand door mijn haar liet glijden. Huiverend drukte ik mijn armen tegen mijn lichaam toen zijn tentakels mijn huid liefkoosden. ‘Je bent gekomen. Wat wil je?’
Ik fronste mijn wenkbrauwen. Wat wilde ik eigenlijk? Waarom was ik hier?
‘Mijn broer’, antwoordde ik, toen ik het me weer herinnerde. ‘Je hebt mijn broer Ethan ontvoerd, om me hiernaartoe te lokken. Ik wil hem terug.’
Nee. Machina schudde zijn hoofd en kwam nog dichterbij. ‘Je bent hier niet voor je broer, Meghan Chase. En ook niet voor de Winterprins, van wie je zegt te houden. Je bent voor maar één ding hiernaartoe gekomen: macht.’ (blz. 2)

Meghan is een gevangene bij het Winterhof. In het eerste deel van The iron fey deed ze een belofte aan Ash dat ze meeging naar het Winterhof, in ruil voor zijn hulp bij het zoeken naar haar verdwenen broertje. Sinds Meghan hier is heeft ze Ash niet meer gezien. Het is hier ijskoud en Meghan voelt zich vreselijk alleen.

Nadat ik de deur achter haar had gesloten, liet ik me ertegenaan zakken. Mijn hart ging wild tekeer. Mab wilde me spreken, de koningin van het Winterhof had me eindelijk laten roepen. Huiverend liep ik naar het dressoir, waarboven een spiegel van ijs hing. Mijn spiegelbeeld staarde me aan, licht vervormd door de barsten in het ijs. Soms herkende ik mezelf nog steeds niet. In de halfdonkere kamer glansde mijn steile blonde haar als zilver, en mijn ogen leken veel te groot voor mijn gezicht. Er waren nog andere dingen, een heleboel kleine dingen waar ik niet precies de vinger op kon leggen, waaraan je kon zien dat ik niet menselijk was, dat ik iets was om bang voor te zijn. Het meest in het oog springende verschil met een gewoon mens waren natuurlijk mijn puntoren, die als messen langs de zijkanten van mijn hoofd omhoogstaken en me er voortdurend aan herinnerden hoe abnormaal ik wel niet was.
Ik maakte mijn blik los van mijn spiegelbeeld om mijn aandacht op mijn kleren te richten. Die waren warm en zaten lekker, maar ik had zo’n vermoeden dat het geen goed idee was om op audiëntie te gaan in een joggingbroek en een slobbertrui. (blz. 11)

In het eerste deel is de Scepter van de Seizoenen gestolen. Deze Scepter verwisselde elk half jaar van plek. Het ene half jaar was de Scepter het eigendom van het Zomerhof en het andere half jaar het eigendom van het Winterhof. Op deze manier waren de seizoenen goed verdeeld tussen warm en koud. Meghan weet dat de Scepter gestolen is door de IJzerfae, maar niemand gelooft haar.

Toen ik de IJzerkoning noemde, begon de menigte achter me ongemakkelijk te draaien en te grommen. Overal gingen haren overeind staan, werden tanden ontbloot en klauwen uitgeschoven. Voor normale fae was ijzer een dodelijk gif, dat hen beroofde van hun toverkracht en dat hun huid verschroeide. Het idee dat er een heel koninkrijk van ijzer bestond, was voor hen een afschuwelijke en angstaanjagende gedachte. Maar dat een fae zichzelf de IJzerkoning zou noemen, was ronduit heiligschennis. Met voldoening bedacht ik dat in Nimmernimmer de IJzerfae de griezels waren waar de griezels van griezelden, en ik onderdrukte een wraaklustig glimlachje.
‘Ik zou je een leugenaar hebben genoemd, meisje,’ zei Mab kalm, toen de opwinding achter me weer was bedaard, ‘als mijn eigen zoon niet hetzelfde had verteld. Maak je geen zorgen, de IJzerkoning en zijn gevolg zijn geen bedreiging voor ons. Op dit moment kammen Ash en zijn broers ons grondgebied uit om de IJzerfae op te jagen. Als we die walgelijke wezens aantreffen, zullen we ze vernietigen.’
Ik werd slap van opluchting, maar niet vanwege Mabs opmerking. Ash had een opdracht. Hij had een goede reden om niet aan het hof te zijn. (blz. 17)

Tijdens het winterfeest merkt Meghan dat Rowan, de broer van Ash, een verrader is. Hij heeft een verbond gesloten met de IJzerfae en heeft hen toegang gegeven tot het Winterhof. Ook deze keer gelooft niemand haar.

‘Genoeg!’ krijste Mab. Met grote passen kwam ze op me af. ‘Halfbloed, je gaat te ver. Je familie heeft me al van één zoon beroofd, van de andere twee blijf je af! Ik weet dat je mijn jongste tegen me wilt opzetten met je verdorven verliefdheid, maar het zal je niet lukken!’ Ze prikte met een gemanicuurde nagel in mijn richting, en er schoot een blauwe flits op me af. ‘Ik leg je het zwijgen op, voor eens en voor altijd!’
Mijn voeten werden stevig vastgegrepen. Ik keek naar beneden en zag het ijs langs mijn benen omhoogkruipen, sneller dan ik ooit eerder had gezien. In een oogwenk had het mijn middel bereikt en schoof het verder omhoog over mijn buik en borst. IJzige naalden staken in mijn huid en ik kon nog net mijn armen om mijn lichaam slaan voor ze vastgevroren raakten aan mijn borst. Het ijs bleef komen, het kroop omhoog over mijn nek en brandde mijn kin. Toen het mijn onderkaak bereikte, werd ik bijna hysterisch, maar op het moment dat ik gilde, begon het ijs mijn mond te vullen. Voor ik opnieuw kon inademen had het mijn neus bedekt, mijn wangen, mijn ogen en uiteindelijk zelfs het topje van mijn hoofd. Ik kon me niet bewegen, niet ademen. Mijn longen snakten naar lucht, maar mijn mond en neus waren gevuld met ijs. Het was alsof ik verdronk terwijl mijn huid werd weggebrand door de kou. Ik wilde flauwvallen, ik wilde niets liever dan verdwijnen in de duisternis, maar hoewel mijn longen schreeuwden om zuurstof ging ik niet dood.
Achter de muur van ijs was alles stil geworden. Mab stond voor me, haar gezicht een masker van triomf en haat. Ze draaide zich om naar haar onderdanen, die angstig stonden te schuifelen, alsof ze verwachtten dat zij dadelijk ook de pineut zouden zijn.
‘Schiet op, mijn volk!’ riep de koningin. Ze hief haar armen hoog op. ‘De oorlog met het Zomerhof begint nu!'(blz. 57)

Zal Meghan gered worden van een bestaan als ijsbeeld? Zal de oorlog tussen het Zomerhof en het Winterhof voorkomen kunnen worden? Zal er iemand op zoek gaan naar de IJzerfae?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant. Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen. Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is
Welke steekwoorden passen bij het boek?
Avontuurlijk, zielig, spannend
Hoe kom je aan het boek?
Ik heb het boek gekregen van de uitgever om een recensie over het boek te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Ik vind het leuk dat het een sprookjesachtig verhaal is. Het speelt zich af in de wereld van Een midzomernachtdroom, een toneelstuk van William Shakespeare
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ash, omdat ik wil zien of hij echt zo knap is 😉
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
De serie The iron fey bestaat inmiddels uit 4 boeken
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Een paar
Kun je een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
Pogo. Ik weet dat dit een manier van dansen is op punkmuziek, maar volgens mij werd het woord voornamelijk in de jaren 90 gebruikt.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen. Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen vanaf 14 jaar die houdt van sprookjesachtige verhalen