boekomslag Julie Kagawa - De ijzerkoning

Mijn naam is Meghan Chase. Over minder dan vierentwintig uur word ik zestien. Alles in mijn leven begint op een griezelige manier uit de hand te lopen, en dan is het feit dat mijn moeder en stiefvader mijn verjaardag weer zijn vergeten nog mijn minste probleem. Wat gebeurt er allemaal? Net als mijn broertje zie ik ineens overal vreemde monsters, in het bos bij de bushalte lijkt zich iets engs schuil te houden en op school staat er plotseling op een computerscherm: Meghan Chase, we komen je halen.

Boekinformatie
Schrijver: Julie Kagawa
Titel: De ijzerkoning.
Serie: The Iron Fey #1
Uitgeverij: Harlequin YA
Jaartal: 2012
Bladzijden: 382
Vertaler: Angelique Verheijen
Genre: sprookjes & fantasy
Leeftijd: 15+

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Tien jaar geleden op mijn zesde verjaardag verdween mijn vader.
Nee, hij is niet gewoon vertrokken. Als iemand vertrekt, denk je aan koffers en lege laden, aan verjaardagskaartjes die te laat aankomen met een briefje van tien erbij. Vertrekken zou de indruk wekken dat hij ongelukkig was met mam en mij, of dat hij ergens anders een nieuwe liefde had gevonden. Dat was allemaal niet het geval. Hij was ook niet dood, want dat zouden we hebben gehoord. Er was geen auto-ongeluk, geen lichaam, geen legertje agenten op de plek van een brute moord. Het gebeurde in alle rust.’ (8 van 301)

Hiermee begint het verhaal van Meghan. Ze is bijna 16 jaar en woont samen met haar broertje Ethan bij haar moeder en stiefvader. Ze wonen in het bos. Op school heeft Meghan weinig contact met anderen, behalve met Robbie haar buurjongen. Ethan zegt regelmatig dat hij enge mensen ziet op zijn kamer, maar niemand gelooft hem. Op een dag komt Meghan uit school en blijkt hun hond hem gebeten te hebben. Haar moeder heeft de hond direct naar een opvang gebracht. Maar Ethan vertelt aan Meghan een heel ander verhaal:

‘Beau heeft me niet gebeten.’ Met grote betraande ogen keek Ethan naar me op. Er stond angst in te lezen en een begrip dat zijn jaren ver te boven ging. ‘Beau heeft me niks gedaan’, drong hij aan. ‘Beau wilde me redden van de man in de kast.’
Nog meer monsters? Ik zuchtte en probeerde het naast me neer te leggen, maar ergens aarzelde ik. Stel dat Ethan gelijk had. Ik had de laatste tijd ook een paar vreemde dingen gezien. Stel dat… Stel dat Beau Ethan echt had willen beschermen tegen iets verschrikkelijks? (25 van 301)

Vanaf dit moment ziet Meghan ook vreemde wezens, bijvoorbeeld als ze bij school staat te wachten op Robbie.

Er begon een zilveren gordijn van regen neer te dalen over de parkeerplaats. Ik voelde een paar ogen in mijn rug prikken en toen ik me omdraaide, zag ik dat Robbie me een paar meter verderop vanuit de mensenmassa stond op te nemen. In de regen glinsterden zijn ogen bijna onnatuurlijk groen. Tussen het neerstromende water en de leerlingen die zich naar hun klassen haastten door, ving ik een glimp op van iets vreemds in zijn gezicht: een lange snuit, spleetogen, een tong die tussen scherpe tanden naar buiten stak. Ik voelde een steek van angst, maar toen ik met mijn ogen knipperde leek hij weer op zichzelf, normale grijnzende Robbie. Het leek hem niet te kunnen schelen dat hij doorweekt raakte. (30 van 301)

Meghan komt er achter dat er nog een andere wereld bestaat, de wereld van sprookjesachtige wezens zoals elven. Haar broertje blijkt op een dag omgewisseld te zijn voor een elfenkind. Dat kind ziet er hetzelfde uit als Ethan, maar gedraagt zich als een monster. Meghan gaat op zoek naar de echte Ethan. Ze belandt samen met Robbie in een andere wereld. Ze komt er achter dat ook zij niet is wie ze dacht te zijn. Ze blijkt de dochter te zijn van Oberon, de elfenkoning.

Ik bedoel, ik wist dat ik het was. Mijn spiegelbeeld bewoog haar lippen als ik dat deed en het knipperde met haar ogen als ik knipperde. Maar mijn huid was bleker, de botten in mijn gezicht waren scherper, en mijn ogen leken enorm, als van een hert dat in een paar koplampen staart. En door mijn doffe, klttende haar, waaraan gisteren nog niets vreemds te zien was geweest, staken aan weerszijden van mijn hoofd twee lange, puntige oren naar buiten. (109 van 301)

Samen met Robbie en een pratende kat gaat Meghan op reis door de wereld van de elfen. Zal ze haar broertje weer terug vinden? Komt Meghan weer terug naar de mensenwereld?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het leek mij een leuk boek en het zat tijdens de kerstvakantie in de Vakantiebieb (een app van de bibliotheken). Leuk mij een goed moment om het boek te gaan lezen
Welke steekwoorden passen bij het boek? (bijvoorbeeld grappig, spannend, saai)
Grappig, saai
Hoe kom je aan het boek? (bijvoorbeeld van jezelf, van iemand anders, van de bieb)
Het was een gratis e-boek tijdens de kerstvakantie in de Vakantiebieb
Zitten er plaatjes in het boek? Zijn ze belangrijk voor het verhaal of is het meer versiering?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een voorbeeld geven van een leuk stukje uit het boek
Ik vind het leuk dat het een sprookjesachtig boek is. Het speelt zich af in de wereld van Midzomernachtdroom, een toneelstuk van William Shakespeare
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vond het verhaal een beetje langzaam en saai. Ik ben niet benieuwd naar hoe het verhaal verder gaat in de volgende boeken
Wat vond je van de hoofdpersonen in het boek?
Megan is niet snel bang. Haar kleine broertje is ontvoerd en ze heeft er alles voor over om hem terug te vinden. 
Wat wil je nog meer vertellen over het boek?
Ik vond het boek best leuk om te lezen, maar niet voldoende om ook de vervolgdelen te gaan lezen. Ik vond het verhaal te sprookjesachtig. Ik heb dit boek op de iPad gelezen en daar had het verhaal minder bladzijden dan in de papieren versie. Ik geef bij de citaten aan op welke bladzijde op de iPad dit staat
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er veel moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen vanaf 14 jaar die houdt van sprookjesachtige verhalen