Tanja de Jonge – Cyberboy (1e recensie)

boekomslag Tanja de Jonge - Cyberboy

Kevin heeft twee jaar geleden afscheid genomen van zijn beste vriend Bjorn, die bij een auto-ongeluk om het leven is gekomen. Inmiddels heeft hij zijn leven weer een beetje opgepakt. Daarom is de schok enorm als hij ineens oog in oog staat met zijn beste vriend. Springlevend. Dezelfde ogen. Dezelfde stem. Bjorn is terug! Kevin kan het niet geloven. Er is nog nooit iemand teruggekeerd uit de dood. Waarom uitgerekend Bjorn?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek
Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Over het verhaal

Op maandagochtend stond Bjorn plotseling in onze klas. Springlevend en met een glimlach op zijn gezicht. We waren net het lokaal binnengestroomd voor ons mentoruur. Het was rommelig. Iedereen was nog volop aan het kletsen over het weekend. Mijn adem stokte toen ik hem zag. Er ontstond een vreemd soort kortsluiting in mijn hoofd, alsof er een verkeerde film afgedraaid werd bij het geluid dat ik hoorde. Terwijl ik naar hem keek, vielen de klas en het rumoer langzaam weg. (blz. 9)

Kevin en Bjorn waren beste vrienden, totdat Bjorn twee jaar geleden een zwaar ongeluk kreeg. Hij lag in coma in het ziekenhuis. Kevin ging elke dag bij hem op bezoek. Tot Bjorn op een dag verdwenen was. Zijn ouders hadden hem meegenomen, maar niemand wist waar naartoe.

Het lukte me die middag niet om geconcentreerd huiswerk te maken. Mijn gedachten waren vol van Bjorn. Ik was blij, maar ook verward door Bjorns plotselinge terugkeer. Hij was wel dezelfde, maar toch anders. De vertrouwdheid was weg. Nee, dat was het niet, want het voelde wel vertrouwd, maar er was iets veranderd aan hem en ik kon er mijn vinger niet op leggen wat het was.
Hij was niet wild enthousiast toen hij me zag, maar wel vriendelijk. Misschien was dat niet zo vreemd, hij had natuurlijk veel meegemaakt de afgelopen twee jaar. Misschien moesten we gewoon opnieuw aan elkaar wennen. (blz. 29)

Kevin moet erg wennen aan Bjorn. Hij vindt dat Bjorn veranderd is en hun vriendschap voelt anders. Bjorn is veel serieuzer dan vroeger.

En moest je hem nu zien nu zien zitten. Hij kletste niet meer in de lessen, hij maakte geen grapjes, hij gedroeg zich als de meest oplettende leerling van de klas. Hij was de ideale zoon voor zijn moeder. En hij haalde tienen. Voor wiskunde nog wel. Hoe kon dat? En hoe kon het eigenlijk dat Bjorn, die de afgelopen twee jaar niet naar school was geweest, geen enkele achterstand leek te hebben? Hij had tijdens zijn revalidatie ook les gehad. In het ziekenhuis, had hij verteld. Maar was het niet vreemd dat wat hij in Japan had geleerd precies goed aansloot bij wat hij hier op school moest doen? (blz. 50)

Wat heeft Bjorn in Japan meegemaakt? Hoe kan het dat Bjorn nog leeft? Waarom heeft Kevin jaren niets van hem gehoord? Overleeft de vriendschap tussen Kevin en Bjorn? Heeft Kevin gelijk dat er iets raars is met Bjorn?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van het CPNB om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk, dit boek staat centraal bij Nederland Leest Junior 2017 en past bij het thema ‘robotica’
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Nee
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
n.v.t.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Kevin vertelt het verhaal
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil Bjorn ontmoeten
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
In de stad waar Kevin woont (op school, bij hem thuis, bij Bjorn thuis)
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een spannend en fascinerend verhaal over mensen en robots
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit boek staat centraal tijdens Nederland Leest Junior 2017
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen