Barry Jonsberg – Een lied dat alleen ik kan horen (1e recensie)

boekomslag Barry Jonsberg - Een lied dat alleen ik kan horen

Een dertienjarige jongen die smoorverliefd is op het nieuwe meisje uit de klas, maar haar niet eens durft aan te spreken. Logisch, want Rob heeft last van paniekaanvallen die gepaard gaan met overgeven en volstrekt niet meer kunnen functioneren. Dus aanbidt hij haar van een afstand. Maar dan begint Rob anonieme tekstberichtjes te ontvangen – tekstberichtjes die hem uitdagen dingen te doen die hij denkt niet te durven.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

‘Mam,’ zei ik. ‘Als jij naar papa kijkt, worden je pupillen dan groot? Moet je blozen en fladderen er vlinders in je buik?’
Het ontbijt is de ideale tijd voor een serieus gesprek. Een nieuwe dag begint, maar er heerst nog de stilte voor de spreekwoordelijke storm.
Mijn vader keek naar mijn moeder. (blz. 7)

Rob is dertien jaar en verliefd op een meisje uit zijn klas. Haar naam is Destry. Rob is ontzettend verlegen. Hij wil meer weten over verliefd en vraagt zijn ouders en opa om raad. Om indruk te maken op Destry besluit Rob op voetbal te gaan. De hele school komt naar de thuiswedstrijden kijken, dus daar zal Destry ook bij zijn. Zijn vriend Andrew helpt hem trainen.

‘Wat is er de afgelopen dagen met je gebeurd?’ Meneer Broadbent was verbijsterd. Dat wist ik omdat hij het erbij zei: ‘Ik ben verbijsterd.’
‘Ik heb getraind,’ zei ik. Op de doellijn stond ik boven mijn hoofd met mijn keepershandschoenen te zwaaien. Met die enorme dingen moest ik er wel uitzien als het evenbeeld van Mickey Mouse. Met uitzondering van de oren. Of misschien juist niet met uitzondering van de oren. Andrews opmerking over mijn uiterlijk had er diep ingehakt.
‘Je bent… uitzonderlijk vandaag, Rob,’ zei meneer Broadbent. ‘Absoluut fenomenaal.’
Ik moest hem wel gelijk geven.
Andrew gaat beslist een toekomst als inspirerende spreker tegemoet wanneer hij volwassen is. Zijn opmerking over het beschermen van Destry’s gezicht stond in mijn geheugen gegrift. Toen de voetbal op me afstormde, zag ik in de baan van de al alleen nog haar gezicht, haar prachtige neus die verpletterd werd. En dat liet ik niet gebeuren. Ik gooide mezelf van de ene kant naar de andere. Ik tikte de bal, stompte hem weg van de paal. De paar keren dat meneer Broadbent andere spelers liet proberen tegen mij te scoren, viel ik ze frontaal aan en blokkeerde op allerlei manieren de bal. Met mijn armen, benen, voeten. Met mijn kop. Niets deed ertoe. Ik ging nog liever dood dan dat ik die bal doorliet.
Ik bleef een uur trainen. Ik stopte alle ballen. Nou jij weer, mam!
‘Je zit in het team,’ zei meneer Broadbent toen hij eindelijk affloot. ‘Mozes op een houtvlot, man. We kunnen dit jaar zelfs winnen. Nou ja, gelijkspel, want laten we eerlijk zijn, onze spitsen kunnen met gps het doel nog niet vinden.’ (blz. 53)

Rob speelt een goede eerste wedstrijd. Helaas is Destry niet bij de wedstrijd aanwezig. Een week na de wedstrijd krijgt Rob een anoniem bericht op zijn telefoon….

Rob, je was briljant bij de voetbalwedstrijd. Maar zelfs nu begrijp je nog niet goed hoeveel talent je hebt en dat iedereen van je zal houde, als je ze de kans geeft. Zelfvertrouwen is de sleutel tot het overwinnen van je verlegenheid.

Ik heb een aantal uitdagingen voor je. Eén tegelijk. Wat vind je ervan? Ben je bereid jezelf te berwijzen dat je Destry Chamberwick waard bent? Belangrijker nog, ben je eindelijk bereid om jezelf leuk te gaan vinden en te waarderen? Antwoord met j of n.
Ik belde het nummer, maar het bleef overgaan en ging niet eens op voicemail. Ik stuurde weer een berichtje.
Wie is dit?
Niets.
Ik heb veel fantasie, wat geloof ik al ter sprake is geweest. Het eerste waaraan ik dan ook dacht was een mogelijke stalker – iemand die me naar huis volgde, waarschijnlijk in een donkere jas en in een SUV met geblindeerde ramen. Maar ik ben ook een logische denker. Zo iemand als achtervolger zou ik toch zeker wel hebben opgemerkt en, bovendien, het was niet realistisch dat een stalker toegang had tot gegevens als mijn telefoonnummer. Nee. Dit was iemand die mij goed kende; iemand die wist van mijn obsessie met Destry Chamberwick en bovendien van de wedstrijd. In feite bleek uit het bericht dat die persoon in het publiek had gezeten. (blz. 78)

Wie heeft dit berichtje geschreven? Wat gaat Rob antwoorden? Krijgt hij aandacht van Destry?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, ontroerend, realistisch, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Rob
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik wil de opa van Rob ontmoeten
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich af in de woonplaats van Rob
Wat vind je leuk aan dit boek?
ik vind het leuk dat Rob zo’n goede band heeft met zijn opa
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
ik vind het niet leuk dat Rob last heeft van paniekaanvallen
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor iedereen vanaf een jaar of 15 die houdt van realistische, romantische en soms zielige verhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen