boekomslag Kai Hermann & Horst Rieck - Christiane F.

Authentiek verslag, verteld door een Berlijns meisje van ongeveer vijftien jaar dat verslaafd is aan heroïne en zich prostitueert om aan het nodige geld te komen.

Boekinformatie
Schrijver: Horst Rieck, Kai Hermann
Titel: Christiane F.
Uitgeverij: Becht
Jaartal: 1980
Bladzijden: 315
Vertaler: Hans van Straalen
Genre: non-fictie (informatief)
Leeftijd: 18+

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Laura (12-15 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Gekregen van iemand
Wat vind je van het boek?
★★★★★
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik had erover gehoord en het leek me een erg interessant en mooi verhaal.
Welke steekwoorden passen bij het boek?
cool, eng, fascinerend, interessant, realistisch, spannend, choquerend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Er staan geen illustraties in het boek, maar fotos zijn er wel. Ik weet niet wie de fotos heeft gemaakt.
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
Er zijn fotos van tieners die overleden zijn aan heroïne.Er zijn fotos van plekken waar het verhaal zich afspeelt. Ook zijn er fotos van Christiane’s vriendje, Detlef, en van haar vriendinnen. De fotos zijn mooi en laten zien hoe de stijl en de atmosfeer was in Berlijn in de jaren ’70.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Dit boek is de autobiographie van Christiane Felscherinow die haar tienerjaren verteld in Berlijn. Christiane verhuist naar Berlijn in de jaren ‘70 wanneer ze 13 is. Daar gaan haar ouders scheiden en gaat haar zusje met haar vader wonen terwijl zij met haar moeder en haar moeders vriend blijft wonen. Ze wonen in een klein maar leuk appartement. Christiane is erg slim, maar de school waar ze heen gaat is niet goed; er zijn veel te veel leerlingen en de leraar kan de klas niet onder controle houden. Christiane wordt bevriend met Kessi, het populairste meisje van de klas, en al snel gaan ze ‘s avonds samen uit naar het Haus der Mitte. Daar roken ze hash, trippen ze op LSD of nemen Valium en Mandrax. In die discotheek leert Christiane een groep jongens kennen. Atze is de leider van de groep. Omdat hij heroïne spuit heeft iedereen respect voor hem. Christiane vindt hem echt fantastisch. Vier weken later gaat Atze dood aan een overdosis. Op een avond gaan Christiane en Atze samen naar het concert van David Bowie. Daar probeert Christiane voor het eerst heroïne. Atze probeert Christiane er nog van te weerhouden maar zij is te nieuwsgierig en eigenzinnig. Al snel is ze verslaafd. Daarna ontmoet ze Detlef en de vonken springen ervan af, ze zijn meteen verliefd. Detlef tippelt om aan geld te komen voor heroïne, hij betaalt ook vaak voor Christiane want hij wilt niet dat zij zich prostitueert. Maar ze hebben steeds meer drugs nodig en uitendelijk beslist Christiane om zelf ook te gaan tippelen. Vanaf dit moment wordt het verhaal steeds erger en gaat het steeds slechter met Christiane en Detlef. Het is choquerend om te lezen over hun levens, omdat het zo echt is, en omdat ze zo jong zijn. Maar het is echt wel een prachtig boek.
Wie is de hoofdpersoon?
Christiane is de hoofdpersoon van dit boek en het verhaal wordt voor het grootste deel uit haar perspectief verteld. Christiane is een nieuwsgierig en intelligent meisje. Ze is 13 jaar oud, heeft lange bruine haren en een lief gezicht. Door de heroïne verandert ze natuurlijk helemaal. Ze verft haar lange haren knalrood, verliest 10 kilogram, krijgt grote donkere wallen onder haar ogen. Kort gezegd begint ze eruit te zien als een een wandelend lijk. Ze begint ook minder emoties te tonen, want dat is wat er met junkies gebeurt.
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Hoe graag ik ook een dag met Christiane zou willen doorbrengen zou ik het allerliefst haar zusje willen ontmoeten. Christianes zusje was een jaar jonger dan haar. Zij woonde bij hun vader terwijl Christiane bij haar moeder woonde. In het boek wordt niet veel verteld over hoe het me haar zusje gaat, omdat ze elkaar nooit zien. Ik zou graag willen weten hoe haar kinderjaren waren, hoe het was om met haar vader te wonen zonder Christiane en haar moeder, of zij ook drugs deed en wat ze dacht over Christianes verhaal.
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
In het verleden (vroeger)
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich in Berlijn, Duitsland, in de jaren ’70. Een paar van de belangerijkste plekken zijn Haus der Mitte, The sound en het metro station van Banhof Zoo.
Haus der Mitte is een discotheek waar Christiane voor het eerst uitgaat met haar vrienden en drugs gebruikt. Het begint met Hash roken en daarna ook sterkere drugs te nemen zoals LSD en Valium. Hier ontmoet ze ook haar vriendje Detlef.
Wanneer Christiane en haar vrienden beginnen te spuiten veranderen ze ook van discotheek. Nu gaan ze uit in The Sound waar heroine makkelijk verkrijgbaar is. Daar blijven ze meestal de hele nacht.
Op het moment dat Christiane verslaafd is aan heroïne komt ze in geldnood. Ze begint te tippelen op het metro station van Banhof Zoo waar ze zich prostitueert, en dus mannen bevredigt voor geld. Dat is dan meestal voor 40 mark wat net genoeg is voor Christiane’s heroïne shot.
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Andere tieners zouden dit boek moeten lezen, want behalve dat het gewoon een goed boek is waarschuwt het ook voor de gevaren van drugs, die in dit boek erg duidelijk zijn. Omdat het letterlijk een autobiographie is en de mensen echt zijn is het erg interessant om te lezen over hoe Berlijn was in de jaren ‘70. Het is ook nooit saai, omdat er altijd wel iets gebeurt.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Hoewel ik van dit verhaal houd en er alleen maar positieve dingen over wil zeggen is er toch iets negatiefs aan Christianes verhaal. De manier waarop dit boek geschreven is laat het junkie leven echt ontzettend cool en mysterieus lijken; terwijl het natuurlijk ellendig is. De journalisten die Christiane hebben geholpen met haar levensverhaal te vertellen hebben de heroïne scene wat fraaier gemaakt dan die eigenlijk is.
Na dat dit boek is uitgegeven is Christiane F. een beetje een icoon geworden, duizenden jongens en meisjes wilden net zoals haar zijn. En dat is dus ook echt gebeurt. Veel tieners in Berlijn zijn beginnen spuiten en zelfs beginnen tippelen. Dus dit is wel degelijk een gevaar van dit boek en dus ook van de film.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen