
In Alle kleuren van de nacht van Sanne Helbers vindt Helena het leven lastig. Of in ieder geval om het zo te leven dat ze geen leegte voelt. De sleur van werk maakt haar onrustig en haar vriend Taco begrijpt haar niet. Ze worstelt bovendien met een aanhoudende depressie die van tijd tot tijd de kop opsteekt. Online ontmoet ze Raavi, een fotograaf uit India, en er ontstaat een intensief contact. Rigoureus besluit ze naar Azië af te reizen. Haar eerste bestemming is Mumbai, om Raavi te ontmoeten. Wanneer Raavi een jonge vrouw blijkt te zijn, is Helena’s verwarring groot. Ze trekken een aantal dagen met elkaar op en Helena realiseert zich dat ze ook voor een vrouw intense, hevige liefde kan voelen. Maar Raavi’s seksuele identiteit vormt een bedreiging voor haar eigen veiligheid en die van haar dierbaren. Helena moet een keuze maken tussen twee levens en twee continenten, vechtend tegen de leegte en de absurditeit van het bestaan.
Boekinformatie
Schrijver: Sanne Helbers
Titel: Alle kleuren van de nacht
Uitgeverij: Ambo|Anthos
Jaartal: 2021
Bladzijden: 276
Genre: psychologisch verhaal
Leeftijd: 18+

Over het verhaal
Onder de muurgrote landkaart in het Starbucks-filiaal in Mumbai, op een steenworp afstand van het monument Gateway of India, komt de wereld samen. Waar vierhonderd jaar geleden India door de kolonisators werd ontsloten voor de hongerige westerse wereld, wordt nu het resultaat daarvan samengevat. Indiërs, Britten, Chinezen, Australiërs, Duitsers, Fransen, Ethiopiërs en een boeddhistische non, nippen van achter hun smartphone of laptop aan een soy cappuccino of chai latte in een gezamenlijk en grensoverschrijvend koffiemoment. Een samenkomen op een manier die in andere delen van de wereld vanzelfsprekender is dan in dit Starbucks-filiaal van Mumbai.
Hoewel ik het groen-witte logo in Nederland mijd, bezoek ik het in vrijwel alle Aziatische landen die ik aandoe. Het fungeert als noodzakelijk kwaad, als een plek waar je jezelf af ent oe aan de hectiek van Azië kunt onttrekken. Bekende drankjes en herkenbaar eten, hygiëne, comfortabele banken en goed werkende wifi. Comfort van het soort dat in India een luxe is, en het filiaal, dat ondergebracht is in het Taj Mahal-hotel, vormt daarom een uitzondering op de regel. (blz. 7)
Helena is in India en ze heeft afgesproken met de jonge Indiase fotograaf Raavi, die ze alleen via Instagram en Whatsapp kent. De Starbucks fungeert als veilige plek. Maar dan komt er een jonge vrouw naar haar toe lopen die zich voorstelt als Raavi.
Dit was het dan, hier eindigt het grootse en meeslepende avontuur. Ik denk aan Taco.
Uiteraard heb ik mezelf wijsgemaakt dat ik mijn hoop vooral niet moest vestigen op een digitale flirt. Natuurlijk heb ik mezelf voorgehouden dat ik naar India ging voor mezelf. Voor Raavi ging ik natuurlijk niet op reis, daar ging ik sowieso niet voor. Maar midden in deze Starbucks, met de vrouw voor me die vertelt dat zij de man is die ik dacht dat ze was, besef ik dat het alleen nevelen waren om mijn stille hoop op een grote wending te verhullen. En die hoop zie ik nu uit het raam verdwijnen, op de wind, via de Gateway of India terug over zee naar Nederland. (blz. 19)
Raavi is geen man, maar een jonge vrouw. Helena is teleurgesteld, maar Raavi neemt haar enthousiast mee op sleeptouw. Helena is op reis gegaan omdat ze een uitdaging nodig had. Ze vindt het leven saai, een sleur. Haar vriend Taco snapt niet waarom ze constant nieuwe dingen wil doen, maar geeft haar de ruimte om een paar weken naar India te gaan. Helena heeft hem niets verteld over Raavi. Waarom heeft Raavi gelogen over wie ze is? Vindt Helena in India de uitdaging die ze nodig heeft om het leven te omarmen?
Mening over het boek
Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
als recensieboek gekregen van uitgeverij Ambo|Anthos
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, realistisch, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nee
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
de hoofdpersoon is Helena
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee, ik wil niemand ontmoeten
Waar speelt het verhaal zich af?
in India
Wat vind je leuk aan dit boek?
ik vind het leuk dat Helena op reis gaat en in India een online vriend gaat opzoeken
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
ik vind het niet leuk dat Helena tegen niemand eerlijk is. Eigenlijk vind ik haar nogal irritant
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor jongeren vanaf 18 jaar die houden van realistische verhalen over leeftijdsgenoten
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen