boekomslag Joanne Harris - Stranddieven

Op het kleine Bretonse eiland Le Devin staat het leven al bijna honderd jaar stil. Generaties lang strijden het rijke dorp La Houssinière en het in armoede vervallen Les Salants om de macht over het enige strand en de enige bron van welvaart op het eiland. Wanneer Mado na een afwezigheid van tien jaar terugkeert naar Les Salants, komt ze tot de ontdekking dat het huis van haar vader ten prooi driegt te vallen aan de zee en aan de manipulaties van de plaatselijke ondernemer Claude Brismand, wiens meedogenloze zelfzucht Les Salants in zijn voortbestaan bedreigt. Wat de zaak er niet beter op maakt, is dat Mado’s vader GrosJean, net als de rest van het dorp, leidt aan een chronisch gevoel van uitzichtloosheid. Mado laat zich echter niet zo snel uit het veld slaan. Omdat ze met argusogen door de wantrouwende dorpelingen wordt bekeken, voelt ze zich genoodzaakt om de hulp in te roepen van Flynn, een aantrekkelijke jongeman die haar helpt de machtsbalans in het voordeel van Les Salants te herstellen. Maar de pogingen van Mado om het zieltogende dorp te transformeren hebben onvoorziene gevolgen. Wanneer Les Salants eindelijk weer tot leven komt, herleven ook tragedies uit het verleden, zoals het verschrikkelijke geheim dat Mado’s vader met zich meedraagt. Ook blijkt Flynn, die geheel achter haar leek te staan, nog andere verborgen loyaliteiten te hebben. Is hij werkelijk wie hij voorgeeft te zijn? Of laat hij hen allemaal in de val lopen?

Boekinformatie
Schrijver: Joanne Harris
Titel: Stranddieven
Uitgeverij: De Kern
Jaartal: 2002
Bladzijden: 426
Vertaler: Monique de Vré
Genre: geen
Leeftijd: 18+

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Jetske (15-18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is
Welke steekwoorden passen bij het boek?
interessant, mooi, spannend, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Stranddieven is een leuk, spannend zomerverhaal over een strijd tussen twee delen van het Franse eiland Le Devin.
De sfeer van het boek is perfect om te lezen in de zomer. Strand, zon, voorzichtige liefdes en collectieve gevoel van een klein eiland. De personages en achtergronden zijn heel mooi. De hoofdpersoon, Mado, is een slechte prater, maar haar vader is nog erger. Je krijgt zijn stilzwijgen door en je kan je goed inleven in de oude man. De inventiviteit en strijdlust die zich in het boek voordoen bij de eilanders waren vermakelijk om te lezen. Er wordt veel gebruik gemaakt van beeldspraak, wat ik altijd wel leuk vind. Ook was het emotioneel, aangezien je echt gaat meeleven met de personages. Kortom, een goed boek, dat me doet denken aan de sfeer van Chocolat, Harris haar vorige succes.
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Er werden een aantal Franse woorden in gebruikt die niet werden uitgelegd. Ik met mijn petít kennis van Frans had een vertaling wel prettig gevonden.
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik zou de twee oude, ijsjesetende nonnetjes wel willen ontmoeten. We zouden dan natuurlijk een ijsje gaan eten.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Moeilijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Kun je dan een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
Ik kan me zo geen voorbeeld verzinnen, maar ik heb geen moeite gehad met de moeilijke woorden. Het is een volwassenen boek, dus ik denk niet dat lezers hier erg op zullen stuiten.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Volwassenen, en jongeren die wel van een goed boek houden.