boekomslag John Green - Schildpadden tot in het oneindige

Schildpadden tot in het oneindige gaat over vriendschap voor het leven, onverwachte ontmoetingen, Star Wars-fanfictie en een tuatara die op het punt staat een fortuin te erven. Maar bovenal gaat het over Aza Holmes, een meisje dat worstelt met een dwangstoornis en klem komt te zitten in de verstikkende spiraal van haar gedachten.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Op het moment dat ik voor het eerst besefte dat ik weleens fictief zou kunnen zijn, bracht ik mijn weekdagen door in een van overheidswege gefinancierde instelling aan de noordkant van Indianapolis die de White River High School heette, waar ik op een specifiek tijdstip – tussen 12:37 uur en 13:14 uur – mijn lunch at in opdracht van machten die zoveel groter waren dan ikzelf dat het onbegonnen werk was ze te omschrijven. Als mij een andere lunchtijd was toegewezen, of als de tafelgenoten die de medeauteurs waren van mijn lot die dag in september een ander gespreksonderwerp hadden gekozen, dan zou mij een ander einde hebben gewacht, of op z’n minst een ander midden. Maar ik kreeg door dat je leven een verhaal is dat over jou wordt verteld, en niet een dat jij vertelt.
Natuurlijk doe je alsof jij de auteur bent. Je moet we. Als om 12:37 uur dat monotone gepiep van hogerhand klinkt denk je: ik kies ervoor om nu te gaan lunchen. Maar in werkelijkheid beslist de bel. Je denkt dat je de schilder bent, maar je bent het doek. (blz. 9)

Aza is een meisje dat overal over nadenkt en dwanggedachten heeft. Ze kan helemaal geobsedeerd raken door iets. Zo zit ze nu te denken aan hoe haar eten door haar lichaam heen gaat. Ze weet zeker dat iedereen de geluiden van haar lichaam kan horen. Ze is daar zo mee bezig dat ze niet eens doorheeft waar haar vrienden het over hebben. Daisy vraagt haar of ze Davies kent. Zijn vader is verdwenen en er gaan geruchten dat hij geld heeft verduisterd. Er is een beloning uitgeloofd voor tips die er toe leiden dat hij gevonden wordt. Vroeger, op de lagere school, ging Aza wel met Davies om. Zo kan ze zich nog herinneren dat er in het bos bij het huis van Davies een nachtzichtcamera hangt. Misschien heeft die camera iets geregistreerd. Daisy en Aza gaan met een kano naar de overkant van de rivier, waar Davies woont. Zijn vader is erg rijk en ze hebben een gigantisch huis met veel land eromheen.

We zwierven een poosje rond terwijl ik mijn best deed me te oriënteren, en toen hoorde ik Daisy fluisteren: ‘Holmesy.’ Ik werkte me tussen de bomen door naar haar toe. Ze had de nachtzichtcamera gevonden, hij hing op ruim een meter van de grond aan en boom. Het was een zwart rond ding van misschien tweeënhalve centimeter doorsnee – iets wat je in een bos nooit zou opmerken als je niet wist dat het er zat.
Ik klapte mijn telefoon open en maakte verbinding met de camera, die niet werd beschermd door een wachtwoord. Vrijwel meteen werden er foto’s gedownload naar mijn telefoon. Ik wiste de eerste twee, waar we zelf op stonden, en swipete langs nog een stuk of tien van de afgelopen week – herten, coyotes, wasberen, buidelratten, allemaal overdag genomen of als groene silhouetten met felwitte ogen.
‘Ik wil je niet ongerust maken, maar er komt een golfkarretje min of meer onze kant op,’ zei Daisy zacht. Ik keek op. Het karretje was nog een heel eind weg. Ik swipete nog meer foto’s langs tot ik bij 9 september kwam en ja hoor, daar zag ik in groentinten de rug van een man in een gestreept nachthemd. Tijdstip 01:01:03. Ik maakte er een screenshot van.
‘Yep, hij heeft ons gezien,’ zei Daisy zenuwachtig.
Ik keek weer even op en mompelde: ‘Bijna klaar.’ Ik was doorgegaan met swipen om de foto ervoor te zien, maar die had een eeuwigheid nodig om te laden. Ik hoorde Daisy wegrennen, maar ik bleef staan om op de foto te wachten. Het was raar dat ik zo kalm bleef terwijl ik Daisy’s zenuwen voelde trillen. Maar dingen waar andere mensen zenuwachtig van worden jagen mij nooit angst aan. Ik ben niet bang voor mannen in golfkarretjes of griezelfilms of achtbanen. Ik wist niet precies waar ik wél bang voor was, maar hiervoor niet. Het beeld werd in slow motion zichtbaar, met één lijntje pixels tegelijk. Coyote. Ik keek op, zag dat de man in het golfkarretje me zag en ging ervandoor. (blz. 36)

De man komt naar hen toe en vraagt of hij ze kan helpen. Het blijkt een medewerker van Davies’ vader te zijn. Ze vertellen dat er een gat in hun kano zit en dat ze hier gestrand zijn. Hij neemt ze mee naar het huis. Davies wacht hen daar op en geeft ze wat te drinken. Even later brengt hij hen weer naar huis. Aza is onder de indruk van Davies. Ze was vergeten dat hij zo’n leuke jongen is. Wordt ze verliefd op hem? Wat gaan Daisy en Aza met de foto doen? Vertellen ze Davies wat ze hebben gevonden? Of gaan ze ermee naar de politie?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant
Welke steekwoorden passen bij het boek?
romantisch, saai, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Nee
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
n.v.t.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
de hoofdpersoon is Aza
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee, ik wil niemand ontmoeten
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in de woonplaats van Aza, en dan voornamelijk op school en bij Davis thuis
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een verhaal over een meisje met dwangstoornissen
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen