boekomslag John Green - Het grote misschien

Miles Halter is gefascineerd door Beroemde Laatste Woorden. Geïnspireerd door de laatste woorden van de Franse dichter Rabelais gaat hij op zoek naar een Groot Misschien. Niet door te sterven, maar door zich in te schrijven voor een kostschool in Alabama. Eenmaal aangekomen op Culver Creek maakt Miles kennis met zijn kamergenoot Chip Martin – de Kolonel – en met Alaska Young. Slimme, grappige, mooie, onvoorspelbare, sexy Alaska, voor wie Miles als een blok valt en die hem Het Grote Misschien in katapulteert – Miles ontredderd achterlatend.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

De week voor ik mijn ouders en Florida en de rest van mijn onbeduidende leven verliet om in Alabama op kostschool te gaan, wilde mijn moeder met alle geweld een afscheidsfeestje voor me geven. Zeggen dat ik er niet veel van verwachtte, zou een gruwelijke onderschatting zijn. Hoewel ik min of meer verplicht was om al mijn ‘schoolvrienden’ uit te nodigen, dat wil zeggen: het stelletje ongeregeld van toneel en de nerds van Engels waar ik in de gigantische kantine op school altijd uit sociale noodzaak bij zat, wist ik dat ze niet zouden komen. Toch bleef mijn moeder erbij, meegesleurd door het waanidee dat ik mijn populariteit al die jaren voor haar verborgen had gehouden. Ze maakte een ware oceaan aan artisjokkendipsaus klaar. Ze versierde onze woonkamer met groene en gele slingers, de kleuren van mijn nieuwe school. Ze kocht twee dozijn partypoppers en legde die in een mooie cirkel op de salontafel.
En toe het die laatste vrijdag was, toen ik bijna klaar was met pakken, toen ging ze om vier minuten voor vijf geduldig met mijn vader en mij in de kamer op de bank zitten wachten op de Invasie voor het Afscheid van Miles. Die invasie bestond uit precies twee personen: Marie Lawson, een klein blond meisje met een vierkante brik, en haar stevige (om het vriendelijk uit te drukken) vriend Will. (blz. 9)

Miles wil een kans maken om op een goede universiteit aangenomen te worden. Daarom heeft hij besloten om zijn middelbare school op een kostschool in Alabama af te maken. Miles heeft ook een ander doel.

‘Wacht even,’ zei ik. Ik liep naar mijn vaders studeerkamer om zijn biografie van Francois Rabelais te halen. Ik las graag biografieën van schrijvers, zelfs als ik (zoals bij Monsieur Rabelais het geval was) nooit iets had gelezen dat door henzelf was geschreven. Ik bladerde naar achteren en zocht het gemarkeerde citaat op. (‘NOOIT EEN MARKEERSTIFT IN MIJN BOEKEN GEBRUIKEN,’ had mijn vader wel duizend keer tegen me gezegd. Maar hoe moet je anders vinden wat je zoekt?)
‘Deze man,’ zei ik. Ik bleef in de deuropening van de woonkamer staan. ‘Francois Rabelais. Hij was dichter. En zijn laatste woorden waren: “Ik ga op zoek naar een Groot Misschien.” Daarom ga ik. Dan hoef ik niet te wachten tot ik doodga voor ik het Grote Misschien ga zoeken.’
Daar waren ze wel even stil van. Ik was op zoek naar een Groot Misschien, en ze wisten net zo goed als ik dat ik dat niet bij mensen als Will en Marie zou vinden. Ik ging weer op de bank zitten, tussen mijn vader en moeder in, en mijn vader sloeg zijn arm om me heen, en zo bleven we een hele poos zitten, rustig met z’n drieën op de bank, tot het wel in orde leek om de televisie aan te zetten, en toen aten we artisjokkendip als avondeten en keken we naar het History Channel, en voor een afscheidsfeestje kon het er eigenlijk best mee door. (blz. 11)

In Culver Creek maakt hij kennis met zijn kamergenoot Chip, de Kolonel genoemd. De Kolonel sleept hem overal mee naar toe. Zo maakt hij ook kennis met de rest van de vrienden van de Kolonel, waaronder Alaska. Alaska is dol op het nemen van risico’s. Ze wil opgemerkt worden door de anderen. Miles wordt al snel verliefd op Alaska, maar ze heeft al een vriend. Ze praten wel veel en Miles merkt dat er iets met Alaska aan de hand is. Ze rookt en drinkt steeds meer. Zal Alaska haar geheim aan Miles vertellen? Zal hij haar kunnen helpen?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, zielig
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
De hoofdstuktitels zorgen voor spanning in het verhaal. Ik vind het interessant om mee te leven met Miles
Wat vind je niet leuk aan het boek?
xx
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil de hoofdpersonen ontmoeten
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Weet ik niet
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf 14 jaar