boekomslag Michael Grant - Honger

Het is nu drie maanden geleden dat alle volwassenen en kinderen van vijftien jaar en ouder spoorloos verdwenen zijn. Het eten begint op te raken en de honger knaagt, waardoor de kinderen in Perdido Beach zichzelf niet meer in de hand hebben. Sam heeft er genoeg van dat hij wordt beschouwd als de leider in de FAKZ. De kinderen verwachten dat hij voor alle problemen een oplossing heeft, zelfs voor de kleinste wissewasjes, en hij kan de verantwoordelijkheid nauwelijks nog aan.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Sam Temple lag op zijn surfplank. En er waren golven. Echte, rollende, beukende, schuimende, naar zout ruikende golven met witte koppen erop.
En daar dreef hij, op zo’n zestig meter voor de kust: perfecte plek om een golf te pakken. Op zijn buik, met handen en voeten in het water, bijna verdoofd van de kou, terwijl zijn rug in zijn wetsuit op hetzelfde moment lag te bakken in de zon.
En daar was Quinn. Hij peddelde naast hem, wachtend op de juiste golf, een golf die hen zou optillen en terug op het strand zou smijten.
Met een ruk werd Sam wakker, zijn mond vol stof.

Het lijkt er met deze eerste zin op alsof alles weer normaal is in het leven van Sam, maar niets is minder waar. Sam blijkt te dromen. Het is inmiddels drie maanden geleden dat alle volwassenen uit Perdido Beach zijn verdwenen. Het vakantiegevoel van in het begin is inmiddels verdwenen. De kinderen krijgen te maken met honger. Iedereen kijkt naar Sam, alsof hij alles voor iedereen kan en moet oplossen. Onder leiding van een aantal kinderen worden de taken verdeeld: oppassen, ziekenhuis, brandweer, zorgen voor eten, zorgen voor bewaking. Het lijkt allemaal goed te gaan, maar dan blijkt de Duisternis, een geheimzinnige kracht die sommige kinderen zoals Lana in zijn greep heeft, steeds sterker te worden.

De coyotes waren achter haar aangekomen en hadden haar dieper de mijn in gedreven. En daar had ze… het gevonden. Het ding. De Duisternis, noemden de coyotes het: de Duisternis. (blz. 37)

De kinderen missen hun ouders en vragen zich af wat er met hen is gebeurd. Zouden ze dood zijn of nog leven? Zouden ze zich zorgen maken? De meeste kinderen zouden het fijn vinden als de wereld weer ‘normaal’ wordt en ze weer gewoon kind mogen zijn.

Ze vroeg zich af wat iedereen in de FAKZ zich afvroeg: waar waren alle volwassenen? Wat was er met de wereld gebeurd? Was iedereen ‘daarbuiten’ dood en was er alleen nog leven binnen deze bol? Wisten de mensen in de buitenwereld wat er was gebeurd? Was de FAKZ een soort gigantisch, ondoordringbaar ei dat op de kustlijn van Zuid-Californië was neergeploft? Was het een toeristische trekpleister? Stonden er busladingen nieuwsgierigen in de rij om een foto te kunnen maken van zichzelf voor de geheimzinnige koepel? (blz. 188)

De spanningen tussen de verschillende groepen kinderen wordt steeds groter. De kinderen zijn verdeeld in twee kampen: de ene groep ziet Sam als leider, de andere groep ziet Caine als leider. Er komt al snel een derde kamp bij. Deze groep kinderen heeft geen speciale gaven en beweert dat de kinderen met speciale gaven de oorzaak zijn van alle problemen. Er dreigt een oorlog. Ondertussen wordt de aantrekkingskracht van de Duisternis voor Lana steeds groter. Ze hoort constant stemmen in haar hoofd en daar wordt ze gek van. De Duisternis wil Lana bij zich hebben, want zij heeft genezende krachten. De Duisternis heeft haar krachten nodig.

‘Ik weet niet hoe ze heet. Dat meisje. Met de genezende gave. Hij kan haar gebruiken om armen en benen te krijgen. Om een lichaam te krijgen. Nu is hij nog zwak,’ voegde ze eraan toe. ‘Maar als hij krijgt wat hij hebben wil… wordt wat hij worden wil… dan zul je hem nooit meer kunnen tegenhouden.’ (blz. 391)

Om Lana te redden gaan Sam en zijn vrienden op weg naar de mijn waar de Duisternis leeft. Er vindt een gevecht plaats met coyotes, maar ze krijgen uiteindelijk hulp uit onverwachte hoek.

‘We gaan het monster te eten geven dat jou in zijn greep heeft,’ zei Diana koeltjes. ‘Probeer het nou maar niet mooier te laten lijken dan het is. We gaan een monster voeden en hopen dat het uit dankbaarheid jou zal loslaten.’ (blz. 397)

Zullen de kinderen in het volgende boek antwoord krijgen op hun vragen: ‘Hoe is de FAKZ ontstaan?”, “Hoe komen we uit deze koepel?”, “Hoe wordt het leven weer normaal?”?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Omdat ik het eerste boek van de serie Gone een geweldig boek vond. Ik ben erg benieuwd hoe de serie verder gaat. 
Welke steekwoorden passen bij het boek? (bijvoorbeeld grappig, spannend, saai)
Spannend, verrassend, zielig
Hoe kom je aan het boek? (bijvoorbeeld van jezelf, van iemand anders, van de bieb)
Geleend bij de bieb
Zitten er plaatjes in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een voorbeeld geven van een leuk stukje uit het boek
Hierboven staan wat citaten die ik leuk vond en die iets zeggen over het verhaal. 
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik had het boek weer snel uit en moet dus naar de bieb om het volgende deel te lenen.
Wat vond je van de hoofdpersonen in het boek?
Het boek wordt verteld vanuit het perspectief van verschillende kinderen. Op die manier leef je mee met wat er gebeurt. Langzamerhand worden sommige hoofdpersonen vrienden van jou als lezer…
Wat wil je nog meer vertellen over het boek?
Het is een spannende serie!
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Ik vond het boek gemakkelijk te lezen. Er zit snelheid in het verhaal waardoor je blijft lezen. 
Zitten er veel moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Misschien, er zijn nog zoveel andere boeken die ik graag wil lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen van 15 jaar en ouder die houdt van een spannend verhaal en die graag wil weten wat er gebeurt in een wereld waar geen volwassenen meer zijn. En je moet zin hebben om zes boeken te lezen, want uit zoveel boeken bestaat deze serie.