boekomslag Hilde E. Gerard - Koekoeksjong

Een doorsneetiener kun je Lieze Versluys niet noemen. Jeugdtrauma’s vervreemdden haar van haar omgeving. Een verbanning naar een instelling voor probleemjongeren mag voor Liezes moeder een gedroomde oplossing lijken, Lieze is er maar met één doel: ontsnappen. Alleen… waar moet ze heen? Thuis is ze niet welkom. En waar is ze veilig voor de demonen uit haar verleden?

Boekinformatie
Schrijver: Hilde E. Gerard
Titel: Koekoeksjong
Uitgeverij: Davidsfonds Infodok
Jaartal: 2019
Bladzijden: 194
Genre: psychologisch verhaal
Leeftijd: 15+

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Katrien (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb het boek niet zelf uitgekozen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, lang, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Er staan geen illustraties in het boek
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Moeilijk
Waar gaat het verhaal over?
Lieze is een zeventienjarig meisje dat tot nu toe geen al te gemakkelijk leven heeft gehad. Door problemen thuis, wordt ze door Lynn, haar moeder (die door Lieze steevast bij haar voornaam wordt genoemd: het woord mama of moeder krijgt Lieze niet over haar lippen tegenover haar), naar een internaat voor jongeren met problemen gestuurd. Door dingen die in haar verleden zijn gebeurd, compenseert ze haar problemen door zichzelf te verwonden.
Wie is de hoofdpersoon?
Lieze
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee. Hoewel ik dit boek heel graag steeds maar wilde verderlezen, en wilde weten wat het volgende zou zijn, deden de personages weinig tot niks met me. Dat vond ik jammer. De personages werden doorheen het boek nauwelijks iets meer dan vrienden van het papier.
Waar speelt het verhaal zich af?
In de Koekoekslaan 30, waar Lieze woont, op de bus ernaartoe, en in Sint-Rita, het internaat. Er worden geen herkenbare plaatsen benoemd, maar dat is niet slecht voor het verhaal: dat maakt net dat je je kunt focussen op de gebeurtenissen terug in de tijd, en die in het nu.
Wat vind je leuk aan dit boek?
Ik wilde “Koekoeksjong”, ook om wat ik hierboven al heb benoemd, toch steeds verder lezen, en niet alleen om het maar snel achter de rug te hebben. Ik denk dat dat de verdienste is van Lieze, een personage dat je doorheen het boek leert begrijpen. Dat ze verliefd mag worden, is een leuke bijkomstigheid, waar misschien toch wat meer mee mocht zijn gedaan. Nu blijft haar vriendje redelijk vaag en op de achtergrond, en dat verdienen Mats en Lieze niet.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Ik vond de structuur van dit boek zeer verwarrend, en de sprongen voor- en achteruit, om terug in het nu te belanden, maakten dit er niet beter op. Dit boek is qua personages ook overvol (Maar ik ga jullie verder hierover niks vertellen: dit boek heeft namelijk wél heel wat te bieden aan spanning!). Het lijkt me dat de auteur heeft gedacht, nadenkend knabbelend op de achterkant van een vulpen, zorgvuldig afwegend wat ze aan het papier zou toevertrouwen: “Wie of wat kan ik nog verzinnen?”
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
“Koekoeksjong” is best spannend en erg goed geschreven. Je krijgt een goed beeld van de situatie waarin Lieze zich bevindt, en hoe ze knokt om ergens te geraken. Haar moeilijke thuissituatie wordt door de auteur niet tot in de kleinste details beschreven, net als hoe Lieze zichzelf pijn doet, en dat maakt het boek nooit onnodig sensationeel of geeft niet het effect dat de auteur wil tonen: “kijk mij eens durven”. Dat maakt “Koekoeksjong” ook waardevol.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor wie houdt van spannende boeken waarin toch diepgang zit. De ondergrens van dit boek? Aangezien Lieze 17 jaar is, en om te kalmeren van haar moeder sterkedrank krijgt aangeboden ergens in het verhaal, zou ik die op 15 jaar leggen. Als je een veellezer van 14 jaar bent, en graag verhaalknopen ontward, kan dit boek ook iets voor jou zijn. En ook al is het hoofdpersonage een meisje, en heeft ze vooral vrouwen rond zich: ook jongens zullen van dit boek kunnen genieten.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen