Wilma Geldof – Het meisje met de vlechtjes (1e recensie)

boekomslag Wilma Geldof - Het meisje met de vlechtjes

Freddie is vijftien jaar als de oorlog uitbreekt. Haar moeder vangt dan al enkele jaren gevluchte joden uit Hitler-Duitsland op. In 1942 wordt Freddie en haar oudere zus gevraagd om deel te nemen aan het gewapend verzet. De meisjes verleiden hooggeplaatste nazi’s en lokken ze het bos in, waar ze worden gedood door verzetskameraden. Dan krijgen de zusjes zelf een pistool, en Freddie slingert heen en weer tussen angst en moed, twijfel en trots. Gevaar voor verraad dreigt. Wie kan ze nog vertrouwen? En waarom sluit haar vriendje Peter zich niet aan bij hen aan?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Katrien (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★★
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb het boek niet zelf uitgekozen, Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is
Welke steekwoorden passen bij het boek?
mooi, ontroerend, realistisch, romantisch, spannend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nvt
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Freddie en haar zus Truus sluiten zich, net als hun moeder, bij het verzet aan in WOII.
Wie is de hoofdpersoon?
Freddie
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil liever niemand ontmoeten, want dat zou betekenen dat het hier ook weer oorlog is. Ik was niet meteen bang tijdens het lezen van dit boek. Dat is bij andere boeken rond WOI & II wel eens anders geweest.
Waar speelt het verhaal zich af?
In Nederland, in Haarlem.
Wat vind je leuk aan dit boek?
Het boek heeft meisjes als hoofdpersonen. Meisjes met haar op de tanden. Ze zijn allerminst ongeloofwaardig neergezet, en weten goed waarvoor ze opkomen. Dat ze effectief zelf kunnen blijven nadenken siert dit boek. Niets komt zomaar tot stand, en zorgt er ook voor dat de lezer zelf kan gaan nadenken over goed en kwaad. Wat is goed? En wat kwaad? Zijn die twee in het geval van de 2e wereldoorlog altijd zo verschillend? Heel sterk!
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Wat kunnen mensen elkaar toch aandoen?!
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik kwam moeilijk “in” dit boek te zitten. Dat komt vast omdat ik het begin nogal aan de erg naïeve kant vond. Het verhaal begint thuis, en ik denk het verhaal van twee kleine meisjes te gaan lezen, die eigenlijk toch nooit zullen gaan doen wat ze uiteindelijk wél gaan doen: verzet plegen. Dat kan verder, veel verder gaan dan af en toe pamfletten te gaan aanplakken en brieven bezorgen. De angst om verraden te worden zit ook zeer diep ingebakken. Ik vond dit boek erg geloofwaardig, zonder dat ik één keer schrok bij bepaalde gebeurtenissen, wat ik soms bij een boek wel heb.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
In dit geval betekent dat dat ik “Het meisje met de vlechtjes” kan aanraden aan iedereen die nog een keer een boek over de oorlog wil lezen, maar geen spanning om de spanning wil.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen