In een middeleeuws dorpje op een eiland bij Schotland woont een meisje dat Leana wordt genoemd. Ze woont bij haar grootmoeder. Als grootmoeder sterft wordt Leana op het dorpsplein ‘geveild’. Maar niemand wil haar hebben. De mensen zijn arm en kunnen een extra mond niet voeden. Dan biedt Juniper aan Leana in huis te nemen. Juniper woont alleen, buiten het dorp. Ze is anders dan de mensen uit het dorp. Als er zieken zijn, wordt Juniper gehaald, want zij weet veel van kruiden en geneesmiddelen. Fluisterend noemt men haar wel ‘de heks’. Leana moet met Juniper mee. Ze is verschrikkelijk bang en wantrouwig. Zou Juniper echt een heks zijn?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Luna (ouder dan 18 jaar) – voor mezelf en voor mijn blog
Hoe kom je aan het boek?
dit boek kon ik luisteren in de Bliyoo app
Wat vind je van het boek?
★★★★★
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen, ik wilde dit boek graag herlezen, maar het werd “luisteren”
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, interessant, lang, mooi, spannend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Nee
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
nvt
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Moeilijk
Waar gaat het verhaal over?
De jonge Leana wordt geveild op het dorpsplein. De dorpsheks Juniper biedt aan om voor haar te zorgen. Leana gaat mee naar Juniper’s huis op de heuvel. Juniper is een Doran, oftewel een soort heks. Zij weet alles van kruiden en natuurgeneeskunde. Vaak als iemand ziek is, wordt Juniper erbij gehaald. Leana krijgt een leerzame opvoeding bij Juniper thuis.
Wie is de hoofdpersoon?
Leana en Juniper
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ja heel graag, ik zou graag willen logeren bij Juniper in haar grote huis op de heuvel. Ik zou haar kruidentuin willen zien, haar zolder met het weefgetouw en slapen in het lieve kleine kamertje.
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
In het verleden (vroeger)
Waar speelt het verhaal zich af?
Op een eiland bij Schotland in de Middeleeuwen
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Ook al speelt het boek zich af in de Middeleeuwen, Juniper was haar tijd al ver vooruit. Haar gedachtes en levenservaring is iets waar we wat van kunnen leren. Daarnaast is het ook spannend verhaal. Het gelovige dorpje nabij de heuvel was niet zo blij met de heidense Juniper, dat levert flink wat spanning en vooroordelen op. Dat laatste komt ook voorbij in dit verhaal, hoe gemakkelijk we al iets van iemand vinden, zonder dat we zijn of haar achtergrond kennen.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Heksenkind is één deel van een driedelige serie. Er is ook een boek die verder teruggaat in de tijd, daarin leren we Juniper zelf beter kennen en lezen we hoe zij haar opleiding kreeg. Dan is er ook nog een boek genaamd Colman. Colman is de neef van Leana. In dat boek wordt het verhaal afgerond, maar wordt er vooral strijd gevoerd met een oude vijandin van Juniper: Meroot. De boeken worden nog steeds verkocht en Heksenkind is ook verkrijgbaar als luisterboek. Ik koos er voor om dit boek te luisteren, daar deed ik een weekje over en Paula Udondek (een presentatrice van vroeger) las het voor.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen