boekomslag Cornelia Funke - Hart van inkt

Meggie is dol op verhalen en op boeken, net als haar vader Mo. Toch heeft Mo nooit iets willen voorlezen, in al die lange jaren sinds Meggies moeder op een raadselachtige manier is verdwenen. Op een nacht klopt er een vreemde figuur bij ze aan. Hij komt ze waarschuwen voor een nietsontziende schurk die achter Mo aan zit, en achter een bijzonder boek dat Mo in handen heeft: Hart van inkt. Meggie heeft dat boek nog nooit gezien.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Het regende die nacht, een fijne, fluisterende regen. Jaren later nog hoefde Meggie haar ogen maar dicht te doen of ze hoorde het, alsof piepkleine vingers tegen haar raam tikten. Ergens in het donker blafte een hond, en Meggie kon niet slapen, hoe vaak ze zich ook van haar ene zij op de andere draaide.

Het boek Hart van inkt begint spannend en je ziet voor je hoe Meggie in haar bed ligt te draaien terwijl het buiten regent. Meggie is 12 jaar en woont samen met haar vader Mo in een huis vol boeken. Op deze regenachtige avond komt er een geheimzinnige bezoeker, waar Meggie niets van mag weten. De volgende ochtend moet ze van haar vader haar boeken en andere spullen inpakken, want ze gaan op reis.

‘Pak je proviand snel in en neem genoeg te lezen mee!’ riep Mo door de gang. Alsof ze dat niet deed. Jaren geleden had hij een kist voor haar lievelingsboeken gemaakt, voor op al hun reizen, kort of lang, ver of niet zo ver. ‘Het doet je goed om je boeken bij je te hebben als je van huis bent,’ zei Mo altijd. Zelf had hij er altijd minstens een dozijn bij zich. (blz. 25)

Meggie is gewend dat zij en haar vader wel vaker zomaar op reis gaan. Meggie mag dan mee als haar vader ergens boeken gaat restaureren en repareren. Ze vindt het gezellig om samen in hun bus te reizen.

Ja, Meggie hield van de bus, maar op deze ochtend aarzelde ze om erin te klimmen. Toen Mo nog een keer terugging naar het huis om de deur af te sluiten had ze plotseling het gevoel dat ze nooit meer terug zouden komen, dat deze reis anders zou worden dan alle andere, dat ze almaar verder zouden rijden, op de vlucht voor iets dat geen naam had. Tenminste geen naam die Mo haar wilde vertellen. (blz. 29)

Ze zijn nog maar net op weg of er staat iemand midden op straat. Het is dezelfde man die de avond ervoor bij haar vader op bezoek was. Hij wil mee reizen. Haar vader is daar niet blij mee, maar deze man stapt toch in. Hij waarschuwt Mo dat er iemand achter Mo aan zit. Meggie’s vader wil hier niet over praten. Ze rijden naar een oude tante van Meggie, Elinor, en mogen daar logeren. Haar tante heeft een groot huis en dat staat helemaal vol met boeken. De vader van Meggie doet geheimzinnig en wil Meggie niet meer vertellen dan dat hij een boek heeft dat iemand graag zou willen hebben. Meggie besluit haar vader goed in de gaten te houden en volgt hem stiekem. Zo ziet ze dat hij midden in de nacht door een paar mannen wordt meegenomen. Dit vertelt ze de volgende dag aan tante Elinor.

‘(…) Je vader vermoorden, tjonge, hij is toch geen geheimagent of zoiets gevaarlijks? Hij restaureert oude boeken. Dat is nou niet echt een beroep waarin je levensgevaarlijke dingen moet doen. Ik wilde het boek echt alleen maar rustig bekijken. Alleen daarom heb ik het boek voor een ander boek verwisseld. Hoe kon ik nou weten dat hier middenin de nacht van die ongure types zouden opduiken om je vader samen met dat boek mee te nemen? Hij had mij alleen verteld dat de een of andere gestoorde verzamelaar hem op de hielen zat vanwege dat boek. Hoe moest ik nou weten dat die verzamelaar niet terugdeinst voor inbraak en kidnapping. Zelfs ik zou niet op dat soort ideeën komen. Dat zou ik hoogstens voor één of twee heel bijzondere boeken overhebben.’ (blz. 88)

Meggie wil direct naar haar vader op zoek gaan, maar daar is Elinor het niet mee eens. Ze denkt dat Mo vanzelf wel weer thuis komt. Meggie wil in de tussentijd het boek bekijken waarvoor haar vader is ontvoerd. Elinor vindt dat geen goed idee, maar Meggie weet haar te overtuigen dat het belangrijk is. Meggie neemt het boek mee naar de tuin.

Meggie ging op de bank achter het huis zitten, waar nog steeds de afgebrande fakkels van Stofvinger in de grond staken. Nog nooit had ze zo geaarzeld voordat ze een boek opensloeg. Ze was bang voor wat haar op die bladzijden te wachten stond. Dat was een heel nieuw gevoel. Nog nooit was ze bang geweest voor wat een boek haar zou vertellen. Integendeel, meestal was ze maar al te graag bereid om zich naar een onontdekte, ongezien wereld te laten lokken. Zo graag zelfs dat ze altijd en overal begon te lezen. (blz. 94)

Meggie en haar tante gaan uiteindelijk op zoek naar haar vader. De geheimzinnige man, die blijkbaar iets met dit alles te maken heeft, gaat ook mee. Zullen ze hem vinden?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Nee
Als je het boek niet hebt uitgelezen, waarom niet?
Ik ben gestopt op bladzijde 149, omdat ik het boek niet boeiend genoeg vond om verder te lezen. Na het lezen van een hoofdstuk ging ik weer wat anders doen. En dan zijn er na dit boek nog twee delen in deze serie. Ik vond dat ik mijn tijd beter kon besteden aan het lezen van andere, leukere, boeken. 
Wat vind je van het boek?
★★☆☆☆ – redelijk
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik ben het boek gaan lezen, omdat ik veel positieve recensies heb gelezen over dit boek. De korte omschrijving op de achterkant van het boek sprak mij ook aan: Meggies vader kan zo goed voorlezen dat hij de personages uit boeken tot leven kan brengen. Zo is de schurk Capricorno uit een boek gekomen. Jaren later moeten ze het opnieuw tegen hem opnemen.
Welke steekwoorden passen bij het boek? (bijvoorbeeld grappig, spannend, saai)
Saai
Hoe kom je aan het boek? (bijvoorbeeld van jezelf, van iemand anders, van de bieb)
Geleend bij de bieb
Zitten er plaatjes in het boek? Zijn ze belangrijk voor het verhaal of is het meer versiering?
Ja, er zijn plaatjes als versiering in het boek aanwezig
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een voorbeeld geven van een leuk stukje uit het boek
Ik vind het leuk dat je door voorlezen een personage tot leven zou kunnen wekken. Voorbeelden van leuke stukjes tekst staan hierboven
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vond het verhaal traag en saai. 
Wat vond je van de hoofdpersonen in het boek?
Ik heb niet voldoende van het verhaal gelezen om hier iets over te vertellen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Lastig, omdat ik het zelf geen leuk boek vond. Ik denk dat het een aanrader is voor kinderen vanaf 12 jaar die houden van spannende boeken