boekomslag Maxim Februari - Klont

Bodo Klein heeft zich op het ministerie van Veiligheid onmogelijk gemaakt en moet een paar weken in de luwte blijven. Zo kan hij mooi een opdracht uitvoeren voor zijn minister: hij wordt op pad gestuurd om verdachte uitspraken te onderzoeken van de wereldberoemde spreker Alexei Krups. Helaas komt op hetzelfde moment de familie van zijn vrouw logeren. Alexei Krups reist intussen rond met een bejubelde lezing over digitale technologie. Door het gebruik van data en kunstmatige intelligentie zullen de roman en de politiek teloorgaan, waarschuwt hij opgewekt. Halverwege zijn tournee merkt Krups tot zijn verbazing dat hij een groot expert is geworden op het gebied van alle denkbare technologieën. Zijn roem dwingt hem steeds boudere uitspraken te doen. Maar wat weet hij er eigenlijk van? ‘De grootste vraag van de huidige tijd is hoe de mens greep houdt op zijn leefwereld’, zegt een collega van Alexei Krups. Leren we de wereld en de mens beter begrijpen door de vooruitgang? Of zorgt het menselijk tekort ervoor dat we juist alle controle verliezen?

Boekinformatie
Schrijver: Maxim Februari
Titel: Klont
Uitgeverij: Prometheus
Jaartal: 2018
Bladzijden: 256
Genre: geen
Leeftijd: 18+

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Over het verhaal

De klont was de vijand. Er zaten krolse straatkatten in de klont, en filosofen die sigaren rookten, een verkreukeld blikje Bacardi Cola, een rechtsxaak over Afrikaanse bloeddiamanten, een handvol digitale wormen en wat musicerende bonobo’s. En nog veel meer natuurlijk. Maar zo krijg je een beetje een idee.
Het was ongeveer twee jaar geleden, geloof ik, dat geruchten ontstonden over de klont. In die tijd was ik nog lid van de intelligentsia, een nette meneer in een donkerblauw Fioravanti-pak die het belangrijk vond om grote lijnen aan te wijzen, en dan het liefst in de geschiedenis. Iedere dag bereikte mij een brede stroom verzoeken om in alle conferentiezalen ter wereld uit te komen leggen hoe het zit met de chaos in het moderne leven. In Milaan of Washington sprong ik atletisch het podium op en ik zei bijvoorbeeld dat de mensen – ‘sinds ze op een huishoudtrapje zijn gaan staan en de goden uit de hemel hebben geplukt’ – op zoek naar houvast. De andere leden van de intelligentsia waren iedere weer behoorlijk onder de indruk van die uitleg. Ik won er prijzen mee.
In Straatsburg vertelde ik aan een zaal vol Europese politici dat de wereld één grote goddelijke braakbal is waarin je de onverteerde stukken programmeertaal kunt zien zitten als onsterfelijke resten tussen het digitale slijm. (blz. 5)

Alexei Krups is een expert op het gebied van digitale technologie. Hij wordt bejubeld door zijn publiek. Bodo Klein is een vooraanstaand ambtenaar op het ministerie van Veiligheid en technologieexpert. Aan het begin van het boek besluit hij zelfmoord te plegen.

Bodo Klein, technologieexpert en vooraanstaand ambtenaar op het ministerie van Veiligheid, stuurde zijn zelfmoordbrief halverwege de middag rond in een bestand dat geen van de ontvangers direct kon openen. Vage kennissen gingen zonder tegenstribbelen aan de slag en zochten naar hulpprogramma’s om de tekst te kunnen lezen. Maar zijn vrienden begonnen al na een halve minuut te grinniken toen het niet lukte. Omdat hij het bestand ‘Bodo Klein’ had genoemd, met daarachter twee veelzeggende getallen tussen haakjes, vermoedden ze dat hij dood was, en ze zagen zichzelf met het overbewustzijn van de eenentwintigste-eeuwer zitten, op zoek naar de bestandsextensie, surfend langs aanbiedingen van softwarerepairkits; terwijl intussen die brief daar lag, die de dood van hun vriend aankondigde. Het was op een gruwelijke manier erg grappig, zei Nick later. (blz. 8)

Maar hij besluit toch geen zelfmoord te plegen. Zijn familie, vrienden en collega’s weten niet wat ze met hem aan moeten. Zijn baas, minister Kirstin Elias, geeft hem een speciale opdracht. Namelijk om uit te zoeken of het probleem met de klont, zoals Alexei Krups het noemt, daadwerkelijk zo’n groot probleem is. Iedereen gelooft namelijk alles wat Alexei Krups zegt, maar minister Elias is kritisch.

Op het toppunt van zijn roem hingen er dertien satellieten in de lucht die me lieten meelezen met alles wat mijn collega’s hierbeneden op aarde schreven.
Dat van die satellieten klinkt misschien geleerder dan het was. Zelf weet ik er niets van, en volgens het mannetje dat mijn verbinding aanlegde waren het niet veel meer dan bescheiden kunstmanen voor de consumentenmarkt. Low Earth Orbit. Stel je het type kunstmaan voor dat je vanaf de grond heen en weer ziet stuiteren tussen de ene horizon en de andere.
In mijn kwam het erop neer dat elk wetenschappelijk artikel waarin ik belang stelde simpelweg van satelliet tot satelliet werd relayerd tot het in mijn postbus terechtkwam. Daar viste ik iedere ochtend eenvoudig de stapel teksten uit en dan schreef ik de belangrijkste ideeën over.
Mijn succes berustte vooral op mijn talent daar trots op te zijn.
Plagiaat, dacht ik toen in mijn momenten van bespiegeling – plagiaat is een veeleisende beroepskeuze, een aanleg die je heel bewust moet ontwikkelen. Je betreedt als jong mens je vakgebied met aandoenlijke nieuwsgierigheid en na een paar jaar vind je jezelf terug als de succesvolle auteur van andermans ideeën.
Recycling, zeg je hardop, om er een draai aan te geven. Ik ben een handelaar in intellectueel afval. (blz. 34)

Heeft Alexei Krups gelijk? Wordt de wereld bedreigd door het gebruik van digitale technologie, door de klont? Komt Bodo Klein in contact met Alexei Krups? Is Alexei een expert of een oplichter?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★☆☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, saai
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Nee
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
n.v.t.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Er zijn meerdere hoofdpersonen: Alexei Krups en Bodo Klein
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee, ik wil niemand ontmoeten
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af op meerdere plekken, maar grotendeels in Den Haag
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het verhaal gaat over het gevaar van data
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik vond Alexei Krups en Bodo Klein allebei interessante personages, maar de verhaallijnen werden voor mijn gevoel niet goed uitgewerkt. Hierdoor werd het verhaal saai en was het onduidelijk wat deze twee mensen eigenlijk met elkaar te maken hebben. Het begin van het verhaal, met de zelfmoord van Bodo vond ik goed. Daarna kabbelde het verhaal door totdat het in het midden weer interessant werd met de kritiek op Alexei Krups. Helaas was dat van korte duur en werd het verhaal weer saai. Ik heb het zelfs met moeite uitgelezen…
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen