Tom Ellen & Lucy Ivison – Lobsters (1e recensie)

Over het verhaal

Grace kwam zo wild mijn kamer binnenstormen dat ze bijna omviel.
‘Freddie zit niet in Frankrijk!’ kondigde ze triomfantelijk aan, terwijl Tilly achter haar al even enthousiast de kamer binnenviel.
Ik ging rechtop zitten, want ik lag al de hele ochtend op bed video’s van babyluiaards en filmpjes over het aanbrengen van eyeliner te kijken.
‘Weet je het zéker?’ vroeg ik.
‘Ja!’ riep Tilly en ze maakte een vreugdedansje.
‘Maar ik heb hem vanmorgen nog gestalkt,’ zei ik, ‘en er is een foto waarop hij voor de Eiffeltoren staat en bij wijze van snor een baguette voor z’n gezicht houdt. Hij kan letterlijk niet méér in Frankrijk zijn.’
‘Ja, hij wás daar,’ hijgde Tilly, ‘maar het goeie nieuws is: er is bij hem thuis ingebroken waardoor ze terug moesten komen van vakantie.’
‘Het is natuurlijk wel erg van hun huis en zo,’ bracht Grace plichtmatig in.
‘Ja, ja,’ knikte Tilly. ‘Natuurlijk… maar het punt is: hij komt vanavond ook naar Stela. Echt waar.’
‘Echt waar,’ herhaalde Grace.’ En jij gaat zó met hem zoenen. Tonight is the night…’ Ze verkneukelde zich.
Ik schopte het dekbed van me af en zwaaide mijn benen over de rand van het bed. ‘Wat? Nee… Ik ben nog niet klaar.’
‘Natuurlijk ben je er klaar voor,’ suste Grace. ‘Je bent zó op de juiste plek. Hij is zó de juiste persoon.’ (blz. 7)

Hanna is 18 jaar en ze is net klaar met de middelbare school. Ze heeft zich voorgenomen om seks te hebben voordat ze aan de universiteit gaat beginnen. Maar ja, dan moet dat wel deze zomer gaan gebeuren… Ze is al jaren verliefd op Freddie, maar meer dan zoenen heeft ze met hem niet gedaan. Maar vanavond is hij op het feest van haar vriendin Stella.

Vroeger droomde ik er altijd van om te worden ontmaagd door een aardige, gevoelige jongen. Iemand die me begreep en die cool was en zich niets aantrok van wat anderen over hem dachten. Iemand met donker krullend haar die in de zomer superbruin was en Italiaans sprak. Of misschien wel Italiaans wás.
Freddie Clemence is niet gevoelig of aardig, en ook niet Italiaans. Hij is niet de liefde van mijn leven. Dat hoop ik tenminste, anders zijn de vooruitzichten niet al te best. Als we allemaal onze maagdelijkheid behouden tot we de liefde van ons leven tegenkomen, dan zou het hier sterven van de maagden.
Het probleem is een beetje dat ik met jongens hetzelfde doe als met kleren: voordat ik ga shoppen heb ik al een outfit in mijn hoofd, in plaats van dat ik ter plekke kijk wat er in de winkels hangt. Ik fantaseer over scenario’s die nooit gaan gebeuren. Ik fantaseer dat jongens die me in het echte leven niet eens zouden aankijken verliefd op me worden. En in mijn fantasie ben ik het niet eens zelf: het is de celebrity-versie van mezelf, classy, elegant en sexy. Ik droom over feestjes waar alles perfect verloopt. Ik ontmoet de liefde van mijn leven en hij voelt zich onweerstaanbaar tot me aangetrokken en zegt dingen als: ‘Ik zou mijn leven voor je geven, Hannah.’ En daarna zouden we seks hebben in een auto, net als in Titanic.
In het echt sta ik ergens in een hoek met Freddie te tongen of ik zit op mijn knieën de kots van iemand anders op te ruimen omdat ik het zo lullig vind voor degene die het feest geeft. (blz. 8)

Sam heeft dezelfde missie als Hanna: seks hebben voordat hij na de zomervakantie naar de universiteit gaat. Bij toeval komen Sam en zijn vrienden op het feest van Stella terecht. Ze kennen haar niet, maar via via hebben ze gehoord dat er een groot feest wordt gegeven. Tijdens deze avond ontmoet hij Hanna in de badkamer. Maar als even later één van de vriendinnen Hanna roept omdat er beneden iets is gebeurd, rent ze weg zonder dat ze elkaar hun naam hebben verteld.

Eigenlijk was er niks gebeurd. Niet iets concreets, waarover ik tegen Robin en Chris zou kunnen opscheppen. Al hun verhalen over meiden gingen over echt fysieke handelingen: zoenen, bh’s uittrekken, handjobs of triootjes die technisch gezien geen triootjes waren. In ieder geval niet over high tens en gesprekken over warme cassis.
Het enige wat er was gebeurd, was dat ik in de badkamer met een meisje had staan praten. Waarom voelde het dan als iets groots terwijl het in Robins ogen nog geen appje waard zou zijn?
Misschien omdat het allemaal zo moeiteloos ging. Meestal is het een nachtmerrie om gesprekken met meiden te voeren. Je moet altijd zo je best doen om dingen te zeggen die ze willen horen en tegelijkertijd niet als een lul over te komen.
Dat was met het cassismeisje totaal anders. Het ging gewoon vanzelf. Maar het was meer dan dat. Ze was echt knap. Daarom was dat ongedwongen, grappige gesprek zo vreemd. Ze had blauwe – echt helderblauwe – ogen en zacht, lichtblond haar, en af en toe wond ze gedachteloos plukken van haar staart om haar vinger en kauwde erop. Het klinkt misschien vreemd maar het was juist heel lief. (blz. 43)

Hanna gaat met haar vriendinnen op vakantie. Op de eerste avond komen ze in contact met een groep jongens.

Nieuwe jongens leren kennen is iets waar we het constant over hebben. Het is een van onze topprioriteiten. Het probleem is alleen: het valt nog niet mee. En dat we in Londen wonen maakt het alleen maar erger omdat iedereen om ons heen coole dingen lijkt te doen die wij allemaal niet doen. Er zijn allemaal bars en clubs en coole scenes en wij hebben geen idee hoe je er binnen moet komen.
Tilly is nog geen achttien dus zij wordt nergens toegelaten. We zijn aangewezen op slaapfeestjes en huisfeesten en zo nu en dan een verjaardagsfeest op een boot, en dat is het dan. We zouden de tijd van ons leven moeten hebben – maar zo voelt het totaal niet.
Het was spannend dat we deze jongens hadden leren kennen omdat zoiets voor het laatst was gebeurd (los van de zorgvuldige weggestopte Sam-avond) in de derde klas, toen Grace bij drama Jake leerde kennen. We hadden allemaal gefantaseerd dat we tijdens deze vakantie nieuwe jongens zouden ontmoeten. En voor de verandering werden onze wensen nu eens verhoord. En dienden ze zich aan in zongebruinde, boekenminnende vorm, en onder een welluidende naam. En ook nog eens op de allereerste dag. (blz. 108)

Hoe zal de zomervakantie voor zowel Hanna als Sam verlopen? Zullen ze seks hebben voordat de zomer is afgelopen? Zullen Hanna en Sam elkaar weer tegenkomen?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, realistisch, romantisch, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om een recensie over het boek te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Als versiering, bij elk hoofdstuk staat een plaatje van een kreeft
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een grappig verhaal over twee tieners die verliefd op elkaar worden, maar het eigenlijk niet durven toe te geven en daardoor het leven veel te ingewikkeld maken 😉 Afwisselend lees je over Hanna en Sam, en hoe zij denken over verliefdheid, seks en meer.
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het is een herkenbaar en realistisch verhaal. Als je verliefd wordt weet je niet wat je moet doen en je hebt allerlei aannames (zoals, ‘hij vindt me vast niet leuk’) waardoor het allemaal extra ingewikkeld wordt. Het is een boek dat gemakkelijk wegleest. Ideaal voor de vakantie dus!
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Kun je dan een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
punani (een woord voor vagina), aberratie (iets wat afwijkt van normaal)
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan jongens en meisjes vanaf een jaar of 14

Meer informatie over dit boek