boekomslag Judith Eiselin - Het vuur van Louise

Op een gure januaridag komen vier Nederlandse jongeren aan op Mortimer Mansion, een kostschool voor bijzonder onderwijs in Cornwall. In dit typisch Britse kasteel met zijn wonderlijke esoterische staf en zijn ruige omgeving belanden ze in de brugklas. Ze beleven van alles wat je kunt verwachten van pubers die bij hun ouders weg zijn… en nog veel meer. Op deze unieke school wordt de ochtend gegroet, voor het eten gedankt en het leven gevierd – zij het lang niet altijd helemaal op de manier die ouders en docenten voor ogen stond! Ieder van de vier hoofdpersonen beleeft zijn eigen avontuur, en worstelt met zijn eigen probleem. Maar tegelijk zijn de vier boeken onderling sterk verstrengeld. Ze zijn los van elkaar te lezen, maar vormen samen op unieke wijze een kwaliteitssoap.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Mooi niet. Al werd het landschap bij elke bocht adembenemender: de rotsen, de golven, de lucht. Meeuwen. Maar W. was vastbesloten niets tegen haar ouders te zeggen. De hele lange reis niet, en daarna ook niet. Nooit meer.
Het was het laatste weekend van de kerstvakantie. Ze leken met vakantie in Zuid-Engeland te zijn. Maar dat waren ze niet. Dat waren ze helemaal niet. W. werd met haar broer naar een internationale kostschool gebracht, Mortimer Mansion geheten, waar ze de rest van het jaar zou moeten wonen. Als een kat in een mandje, als een pakketje zonder eigen mening was ze in de auto meegevoerd.
De lucht was vreemd lichtgrijs. Misschien sneeuwden ze wel in, hier midden op de weg. Of wie weet raakte haar vader de macht over het stuur kwijt en kukelden ze van een klif. Dan kwam er een traumahelikopter om hen op te dreggen en hup, in één keer terug naar huis te brengen. Onderkoeld. Getraumatiseerd. Het internet zou bol komen te staan van klachten over de zeer slechte, onverantwoordelijke mensen die zich haar ouders noemden. Ha!
Maar nee, de auto reed maar door, ze waren er al bijna. Haar broer neuriede: ‘We zijn er bijna, we zijn er bijna, maar nog niet helemaal, koppie kaal… Of was het nou koppie krauw, mama?’ Allemachtig. Hij leek wel vier jaar oud, terwijl ze een tweeling waren. Van bijna veertien. (blz. 5)

Welmoed is boos! Boos omdat haar ouders haar naar een kostschool in Engeland sturen. Ze denkt dat haar ouders haar bij haar vriendje Tobias uit de buurt willen houden.

Het was dik aan met Tobias. En dat was het echte probleem waarvoor ze nu naar kostschool moest. ‘Nú al verkering?’ riep haar vader uit toen ze er, blij en trots, thuis over vertelde. ‘Daar ben je veel te jong voor. Ja toch, Elsbeth?’
‘Die Tobias woont op het Schapenlaantje,’ zei haar moeder op een toon alsof er zojuist iemand dood was neergevallen. Aan het Schapenlaantje – vlak bij hun eigen huis nota bene. – woonden in de ogen van haar ouders patsers.
Ze wilden Tobias niet eens leren kennen. Ze bleven zeggen dat ze te jong voor verkering was. Maar ze voelde toch wat ze voelde? Hoe kon je nou niet toe zijn aan je eigen gevoel? Dat had je toch zeker gewoon? Ze wisten niet wat echte liefde was, die ouders van haar. Zelf konden ze alleen maar sudderen. Mediteren, noemden ze dat. (blz. 8)

Welmoed is van plan om haar nieuwe school te haten. Maar dan ontmoet ze haar nieuwe klasgenoten en die zijn leuker dan ze dacht. En ze hebben paarden. Louise is dol op paardrijden. Zal Louise nieuwe vrienden maken?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk, ik heb het boek gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, verrassend, zielig
Staan er tekeningen in het boek? Door wie zijn ze gemaakt? Vind je de tekeningen mooi? Passen de tekeningen bij het verhaal?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het verhaal gaat over Louise, de tweelingzus van Wollebrandt (een personage uit een ander boek uit deze serie). Ze is boos op haar ouders omdat ze naar een kostschool moet. Ze wil het hier niet leuk gaan vinden…
Wat vind je niet leuk aan het boek?
xx
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit boek is onderdeel van een serie van 4 boeken over De sterren van morgen. In elk boek staat een ander personage centraal.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf 12 jaar die houden van kostschoolverhalen