
Denk je wel eens na voordat je een deur opendoet? Je weet nooit echt wat er is aan de andere kant. Je denkt het te weten, maar zéker weet je het pas als je de deur hebt geopend. Ga eens je kamer uit door de deur te openen op de goede manier, op de juiste tijd, en zie waar je dan komt… Dit leest Otto in een gehavend boekje dat hij op een geheimzinnige manier in handen heeft gekregen, en dat later op even mysterieuze wijze zoekraakt. Maar… dan heeft hij de weg naar de andere kant van de deur al gevonden. Hij komt er voor verrassingen te staan en belandt zelfs in ijzingwekkende situaties, in een doolhof van een huis. Het grootste gevaar is dat zijn eigen wereld zal verdwijnen!
Boekinformatie
Schrijver: Tonke Dragt
Titel: Aan de andere kant van de deur
Serie: Zeeën van tijd #1
Uitgeverij: Leopold
Jaartal: 1992
Bladzijden: 350
Illustrator: Tonke Dragt
Genre: sprookjes & fantasy
Leeftijd: 12+

Over het verhaal
Op een avond lag een jongen stilletjes in zijn bed te lezen. Hij was dertien jaar en hij heette Otto – een bijzondere naam, dat wist hij zelf heel goed. Daarom schreef hij die altijd duidelijk, met hoofdletters, op zijn schriften en in zijn boeken en soms op muren en glazen. Hij had zijn naam ook in het boekje gezet dat hij aan het lezen was: een lorrig, beduimeld dik boekje, waarschijnlijk niet eens tweedehands of derdehands, misschien wel vierdehands. De omslag was eraf, sommige blaadjes hadden losgezeten en waren weer vastgeplakt en de eerste bladzijden ontbraken, zodat hij niet eens de titel wist. Maar daardoor, en om nog een andere reden, vond hij het juist extra interessant. Het was op een geheimzinnige manier in zijn bezig gekomen en er zat een uitdaging aan vast: kon hij, door het te lezen, erachter komen hoe het heette? (blz. 15)
Otto krijgt een vreemd boekje als hij in het magazijn van de boekwinkel van meneer Maandag aan het werk is. Het boekje is niet compleet. Het is een geheimzinnig boekje. Otto leest dat elke deur bijzonder is en dat het best zou kunnen dat jouw deur opeens toegang geeft tot iets anders dan anders. Otto is nieuwsgierig en doet zijn kamerdeur open…
Weg was de gang waar altijd een waaklampje brandde. Zijn deur kwam uit op een stenen hal, alleen verlicht door de lamp in zijn kamer. Een kale hal. Recht tegenover hem was een smalle, lage, gewelfde poort.
Ik droom niet.
Otto deed een stap de hal in, nog een stap… de vloer was ijskoud onder zijn blote voeten. Hij schoot terug, zijn kamer binnen met lamp en bed, veilig en bekend. Wat zich buiten de deur bevond was volstrekt anders…
Dat hoopte je toch? zei hij tegen zichzelf. Hij overwoog of hij de deur eventjes zou sluiten en snel opnieuw openen om te zien of… Niet doen! Wat hij nu zag zou dan wel eens kunnen verdwijnen.
De hal zag er solide uit. Van natuursteen gemetselde muren en een geheimzinnig open poortje waar hij waarschijnlijk zonder bukken doorheen kon. Waar zou dat naartoe leiden? Waar wás het?
En waar ben ik? dacht Otto. Het lijkt wel in een oud kasteel…
‘Even m’n pantoffels aandoen,’ zei hij hardop, en schrok. Straks had hij zijn moeder nog wakker gemaakt. Maar waar was zijn moeder? Die sliep niet hier, maar in hun andere, gewone huis. Alleen zijn kamer was er nog. Dus moest zijn huis er ook zijn; de vraag was alleen wáár…
Otto verdiepte zich niet langer in dit probleem; eerst moest hij zich in het onbekende wagen. – En ik neem mijn nieuwe zaklantaarn mee! (blz. 21)
Otto gaat op onderzoek uit. Hij komt niemand tegen en het is er doodstil. Na rondgekeken te hebben gaat Otto terug naar zijn kamer. Een paar avonden later ziet hij weer de hal van het kasteel als hij zijn deur opendoet. Dit keer sluit hij zijn kamerdeur achter zich. En daardoor verandert er iets. Otto komt mensen tegen en gaat op avontuur. Hij leert van het Galgekind dat het grote huis een ambassade is, de Januariaanse ambassade. Van dat land heeft Otto nog nooit gehoord. In het boekje heeft Otto gelezen dat hij moet uitkijken dat hij zichzelf niet vergeet. Wat zal er gebeuren als hij vergeet wie hij is? Wie is eigenlijk de Ambassadeur? Wil Otto nog wel terug naar zijn eigen wereld?
Mening over het boek
Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, ik heb dit boek gelezen voor de Tonke Dragt Leesmarathon
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, geheimzinnig, grappig, spannend, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij de tekst?
De illustraties zijn collages die Tonke Dragt heeft gemaakt. Ze laten stukjes uit het verhaal zien en zorgen er voor dat de geheimzinnige sfeer uit het verhaal versterkt wordt

Wat vind je leuk aan het boek?
Het zou zomaar kunnen dat er een andere wereld aan de andere kant van je deur zit. Is een leuk idee om over na te denken en te fantaseren wat er dan zou zijn
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Dit is het eerste deel van een serie, maar de vervolgdelen zijn nooit gepubliceerd. Heel jammer, want ik ben erg benieuwd hoe het verhaal verder gaat.
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil Otto ontmoeten en dan samen naar de Ambassade gaan
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het eerste deel van een serie
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Kun je dan een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
Ik heb gewoon doorgelezen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan jongeren vanaf 12 jaar die houden van avontuurlijke en fantasievolle verhalen