boekomslag Kristof Desmet - Mus

Mus baalt als een stekker wanneer haar vader er met een jongere vrouw vandoor gaat. Als haar moeder, een lerares, een relatie met een collega begint, staat haar wereld helemaal op zijn kop. Vooral omdat De Kwal een van de meest vervelende leerkrachten van de school is. Samen met haar broer, Brix, probeert ze haar moeder op andere gedachten te brengen en de relatie te boycotten. Maar heiligt het doel alle middelen?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Katrien (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik heb het boek niet zelf uitgekozen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
cool, realistisch, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nvt
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Waar gaat het verhaal over?
Mus heet eigenlijk Merel. Maar ze vindt dat Mus beter bij haar past. Die naam geeft haar op school het imago van luidruchtige, soms geniepige puber. Dat is ze ook, hoewel ze eigenlijk erg kwetsbaar is. Haar vader is ervandoor met de veel jongere Xandrien, en haar moeder begint iets met een collega-leerkracht: zijn bijnaam is De kwal, maar eigenlijk heet hij Luc Nieuwkerke. Mus doet er alles aan om hun relatie te doen mislukken. Maar of ze daar zelf zo blij van wordt?
Wie is de hoofdpersoon?
Mus, Merel
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil nog wel eens een studentje in een derde/vierde middelbaar zijn. Ik zou waarschijnlijk niet zo’n grote mond hebben, denk ik. Hoewel: Mus mag dan al onbeleefd zijn, en een grote mond hebben, tegenover mensen bij wie ze zich enigszins veilig voelt of kan voelen komt haar gevoelige kant naar boven, en laten de volwassenen die het goed voorhebben, die ook naar boven komen.
Waar speelt het verhaal zich af?
Op school en thuis
Wat vind je leuk aan dit boek?
Ik wist totaal niet wat ik moest verwachten, en ik heb gewoon heel erg genoten van “Mus”. Omdat Mus’ gedrag als “lastig geval”, niet zomaar uit de lucht komt vallen omdat het voor sommigen “cool” is om iemand zo te portretteren, gewoon omdat je een lastig iemand nodig hebt. Mus krijgt body mee, en je krijgt ook zicht op het waarom. Of je het daarmee eens bent, mag je zelf uitmaken. Het boek leest vlot en is goedgeschreven. Jammer van de drukfouten. Ik kan het onmogelijk schrijffouten noemen. (verkeerd afgebroken woorden, soms verkeerd spatiegebruik, maar een kniesoor die daarover valt. Volgende keer beter hameren op een nog betere boekverzorging!)
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
t is lang geleden, maar: eigenlijk niks. Ik heb heel erg genoten!
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Hoe gaat het verder met Mus?
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor (jonge) mensen die (niet) graag naar school gaan, en graag schoolse verhalen lezen. (Count me in! 🙂 )
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen