boekomslag Arwen Elys Dayton - Seeker

Quin, Shinobu en John ondergaan in Schotland al jaren een intensieve training om een Zoeker te worden. In tegenstelling tot John ronden Quin en Shinobu die succesvol af. Wanneer de twee echter de eed hebben afgelegd die hen tot een echte Zoeker maakt, komen ze erachter dat het nobele doel dat ze dachten na te streven, niet meer bestaat. Quin en Shinobu besluiten te vluchten om hun lot te ontlopen en kiezen allebei hun eigen pad. John is echter op zoek naar hen en de waardevolle athame die de Zoekers gebruiken, om recht te zetten wat er in het verleden met zijn familie is gebeurd. De allesbeslissende strijd om gerechtigheid barst los en Quin zal haar pad voor de toekomst moeten kiezen.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Het zou fijn zijn als ik dit zou overleven, dacht Quin. Ze dook naar rechts terwijl het zwaard van haar tegenstander langs de linkerkant van haar lichaam suisde en bijna haar arm afhakte. Quins eigen zweepzwaard lag opgerold in haar hand. Met een knal sloeg ze het uit tot een lang, stevig zwaard. Het zou echt zonde zijn als hij nu mijn hoofd kapotsloeg. Ik ben er bijna. De enorme man met wie ze vocht leek het een geweldig vooruitzicht te vinden dat hij haar misschien ging vermoorden.
De zon scheen in Quins ogen, maar in een reflex stak ze haar wapen omhoog om de volgende slag va haar belager af te weren voordat hij haar schedel doormidden kliefte. Zijn zwaard bonkte zo hard tegen het hare dat ze het gevoel had dat ze een boomstam op haar hoofd kreeg en ze zakte door haar benen.
‘Nu heb ‘k je!’ brulde haar tegenstander. Alistair MacBain was de grootste man die ze kende. Hij boog zich over haar heen en zijn rode haar lichtte op als een boosaardige Schotse halo in de stoffige zonnestralen die door het dakraam vielen. Hij was tevens haar oom, maar dat betekende op dit moment niets.
Quin schoof naar achteren. De enorme arm van Alistair zwaaide met zijn gigantische zwaard alsof het een dirigeerstokje was. Hij wil me echt vermoorden, besefte ze. (blz. 13)

Quin, John en Shinobu worden op een landgoed in Schotland opgeleid tot Seekers (Zoekers). Ze hebben het einde van hun opleiding bereikt en moeten hun laatste opdracht uitvoeren. Bij deze laatste opdracht zijn ook twee Vrezen aanwezig. Geheimzinnige mensachtige wezens die uitzonderlijk traag bewegen. Wat zij precies doen is niet duidelijk voor Quin, John en Shinobu.

Haar vader had nooit antwoord willen geven op de vraag wat ze ging doen als ze de eed eenmaal had afgelegd, maar ze ging helemaal op in de overlevering. Alistair kon geweldig vertellen en toen ze klein waren hadden Shinobu en zij op koude, donkere avonden bij de open haard gezeten terwijl hij hen vermaakte met verhalen over Zoekers die tirannieke koningen ten val hadden gebracht, Zoekers die oude landen van vreselijke misdadigers hadden verlost, Zoekers die overal in Europa en elders allerlei soorten onrecht hadden rechtgezet. Ze was opgegroeid in de wetenschap dat zij deel uitmaakte van die oeroude traditie. (blz. 57)

John haalt de laatste opdracht niet en wordt door Briac, de vader van Quin, weggestuurd. John haat hem, niet alleen omdat hij nu wordt weggestuurd, maar ook omdat hij heeft ontdekt dat Briac zijn moeder heeft vermoord. Hij wil wraak nemen op Briac.

Ondertussen komen Quin en Shinobu erachter wat een Seeker nu precies doet. Ze gaan voor de eerste keer met Briac en Alistair mee naar Daar. Dat is een plaats in tijd, die gebruikt kan worden om naar een andere plaats te reizen. In Daar hebben ze geen gevoel van tijd en het kan zomaar zijn dat als je in Daar bent dat je daar voor je gevoel een paar seconden bent terwijl in de buitenwereld dagen voorbij gaan.

Ze kreeg het vreemde idee dat er iets aan haar gedachten trok, haast alsof ze de controle over haar geest liet varen; het leek wel of de tijd veranderde, langer werd, vertraagde. Ze werd overspoeld door een gevoel van eeuwigheid, als het koele water van een meer. Ze stelde zich voor dat ze zich in dat water liet wegdrijven…
Ze dwong zichzelf om weer aan haar gezang te beginnen:
‘Besef van mijzelf
Besef van mijn thuis
Een helder beeld van
Waar ik vandaan kom
Waar ik heen ga
En de snelheid van alles ertussen
Brengen me veilig terug.’ (blz. 62)

Zal het aan Quins verwachtingen voldoen om Seeker te zijn? Wat gaat John doen nu hij weggestuurd is? Wat hebben de Vrezen hier allemaal mee te maken?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, het was het boek voor de maand juni voor de Bored to death YA book club
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, saai
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er tijdens de leesclub over te praten
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Ik vind het leuk dat een deel van het verhaal zich afspeelt in Hong Kong. Ik ben hier al eens geweest en ik vind het een hele leuke stad. Het reizen via Daar vind ik ook leuk. Lijkt mij erg handig om zo te kunnen reizen
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Waar het precies aan ligt weet ik niet, maar dit verhaal greep mij niet. Dit is het eerste deel van een trilogie, maar ik ben niet echt geïnteresseerd in hoe het verhaal verder gaat. Ik vond de personen soms irritant en wilde naar ze roepen dat ze zich niet zo moeten aanstellen
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Kun je dan een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
halo, ontwrichter, iriserend
Ik heb gewoon doorgelezen en kwam er door het lezen wel achter wat ermee bedoeld werd
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan jongeren vanaf een jaar of 14