boekomslag Melissa de la Cruz - Dwaaleiland

Long Live Evil – Alle schurken van Disney zijn terug! Cruella de Ville, de boze koningin uit Sneeuwwitje, Jafar, Maleficent. .. iedereen weet hoe de traditionele Disney-verhalen aflopen, maar waar zijn de schurken nu? Maak je borst maar nat want ze zijn druk bezig met gemene plannen maken. De bekende schurken uit de Disney-klassiekers zijn met hun kinderen verbannen uit het koninkrijk Auradon naar Dwaaleiland. Hun kinderen Mal, Evie, Jay en Carlos zijn al net zulke onruststokers als hun gemene ouders. Ze zijn druk bezig snode plannen te beramen om weer aan de macht te komen in Auradon.

Boekinformatie
Schrijver: Melissa de la Cruz
Titel: Dwaaleiland.
Serie: Descendants #1
Uitgeverij: Van Goor
Jaartal: 2015
Bladzijden: 264
Vertaler: Annemarie de Vries
Genre: sprookjes & fantasy
Leeftijd: 12+

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Er was eens een eiland waar alleen maar slechteriken woonden. Schurken die jaren en jaren geleden massaal verbannen waren uit het Verenigd Koninkrijk Auradon naar dit oord, dat de naam Dwaaleiland droeg. Onder een koepel die elke vorm van magie en tovenarij onmogelijk maakte, sleten deze sinistere, schurkachtige slechteriken hun dagen.
Voor altijd en eeuwig, zoals koning Beest bevolen had.
Altijd en eeuwig is best heel lang, zo blijkt. Langer dan de toverslaap van een mooie prinses. En zelfs langer dan de eindeloze haarwaterval van een meisje in een toren. Langer dan een week duurt als je tot kikker omgetoverd bent, en zeker heel veel langer dan het wachten op die prins op dat witte paard die eindelijk je voet eens in dat glazen muiltje steekt.
Ja. Altijd en eeuwig duurt echt heel, heel erg lang.
Al tien jaar, inmiddels. Tien lange jaren waarin de legendarische slechteriken niet van hun ronddrijvende rots, hun gevangenis, af waren geweest. (blz. 9)

Mal woont samen met haar moeder Malafide in een oud paleis. Malafide was ooit de machtigste boze fee van de hele wereld. Alweer 10 jaar geleden is Malafide verbannen, samen met veel andere Disney-slechteriken.

Haar moeder was namelijk niemand minder dan Malafide, de machtigste boze fee van de hele wereld, en de slechtste slechterik van het hele land.
Tenminste, dat was ze vroeger.
Heel lang geleden had haar slechte moeder een vloek uitgesproken over een prinses.
Heel lang geleden had haar slechte moeder een prins vernederd.
Heel lang geleden had haar slechte moeder een heel koninkrijk laten inslapen.
Heel lang geleden had haar slechte moeder alle duistere, kwade machten onder haar controle.
En er was niets wat Mal liever wilde dan net zo worden als haar moeder. (blz. 13)

Mal heeft last van dromen, nachtmerries over een mooie jonge prins. Ze heeft geen idee waar de dromen vandaan komen. Zou het een prins uit Auradon zijn? Het lijkt namelijk alsof hij in haar dromen tegen haar praat. Misschien bestaat hij dus echt…

Ondertussen aan de andere kant van de Serene Zee, die Dwaaleiland scheidde van de rest van de wereld, lagen de VS: de Verenigde Staten van Auradon. Het was er vredig en betoverend en iedereen had het er goed. Alle vredige koninkrijken van de wereld vielen onder de Verenigde Staten. In het oosten lag het sultanaat van Aladdin en Jasmine, niet ver van het keizerlijk paleis waar Mulan en Li Shang de wacht hielden. In het noorden lag het Betoverde Paleis waar Assepoester en haar prins woonden, en dat lag weer pal naast Bruidsluier Cottage, een paleis met veertig slaapkamers, en het onderkomen van prinses Aurora en prins Filip. In het zuiden zag je al van ver de zwevende lichtjes boven het kasteel van Rapunzel en Eugene Fitzherbert. Naast hen woonden, in een paleis dat deels onder de zee en deels erboven lag, Ariël en Erik.
Midden in Auradon lag het grootste, meest indrukwekkende paleis van allemaal. Met balustrades en zuilengangen en torens die tot in de wolken reikten en waaraan de blauw met goudkleurige vlak van de Verenigde Staten van Auradon fier wapperde in de wind. Het interieur was ervoor gemaakt om elke gast te impneren en groot genoeg om feesten te hoduen, met balzalen en eetzalen waar plaats was voor wel honderden mensen. Er was ook een bibliotheek waar ieder boek dat ooit geschreven was een plekje had. (blz. 45)

Mal wil graag door haar moeder geaccepteerd worden, maar alles wat ze doet vindt haar moeder niet slecht genoeg. Samen met haar vrienden ontdekt Mal dat er misschien weer magie is op Dwaaleiland. Ze gaan op zoek naar de toverstaf van haar moeder, want als ze die terugbrengt zal alles weer goedkomen, denkt Mal.

Ondertussen in Auradon heeft prins Ben het ook niet makkelijk. Zijn vader is koning Beest en binnenkort, als Ben 16 jaar wordt, moet hij de koning opvolgen. Tijdens de eerste vergadering met vertegenwoordigers van het land ontstaat er ruzie en lijkt niemand naar hem te luisteren. De sidekicks, personages zoals de theepot en de kandelaar uit “Belle en het beest’ willen erkenning. Na afloop van de vergadering wil Ben hier met Audrey, een vriendin van hem, over praten…

Net als bijna alles in Auradon was ook Audrey ontzettend lief, ontzettend zachtaardig en, als Ben heel eerlijk was, ook ontzettend saai. Er waren meer kleuren dan lichtroze en zachtgroen. Er waren ook andere beesten, die andere dingen konden dan koeren en knuffelen. En er waren zeker andere onderwerpen om over te praten dan jurken, tuinen, gala’s en koetsen.
Toch?
‘Ik snap helemaal niet waar die sidekicks zich zo druk om maken,’ zei Audrey. ‘Ze zijn allemaal zo schattig, en iedereen is dol op ze. Waarom zouden ze zich bezighouden met dingen als loon en vrije uren en…’ ze huiverde even, ‘erkenning. Dat zijn helemaal geen schattige zaken,’ zei ze, terwijl ze de duif op haar schouder aanhaalde.
Ben keek haar aan. ‘Ik weet het niet precies. Tot nu toe heb ik daar nog nooit bij stilgestaan. Ik heb er nooit over nagedacht dat er mensen zijn in Auradon die niet hetzelfde leven leiden als wij, die niet in een kasteel wonen of bedienden hebben, of zijden lakens op hun bed, of tuinen vol met rozen.’
‘Ik vind rozen prachtig,’ mijmerde Audrey. ‘En weet je waar ik ook dol op ben? Op die struiken die ze in de vorm van schattige beestjes snoeien.’ Ze giechelde blij bij de gedachte eraan. (blz. 153)

Zal Mal de toverstaf van haar moeder vinden? Is er echt weer magie op Dwaaleiland? Kunnen de slechteriken dan ook ontsnappen? Zal het Ben lukken om zijn vader op te volgen en iedereen tevreden te houden? Dromen Mal en Ben over elkaar? En wat heeft dit dan te betekenen?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, grappig
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het verhaal gaat over de slechteriken uit Disney-films, personages zoals Cruella de Vil, Malafide enz. Het is grappig om je voor te stellen dat ze eigenlijk niet meer zo slecht en eng zijn
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vond het verhaal voorspelbaar. Nu komt dat waarschijnlijk voor een deel omdat in Disneyfilms goede en slechte mensen duidelijk herkenbaar zijn. Voor mij had er meer spanning en verrassing in het verhaal mogen zitten
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil Dwaaleiland wel eens zien
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het is vooral leuk als je meerdere Disneyfilms hebt gezien en daardoor weet wie de slechteriken zijn. Dit boek is geschreven bij de film “Descendants”.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Kun je dan een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
slobber, ik denk dat het iets te eten is wat niet zo lekker is
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan jongeren vanaf 12 jaar die meerdere Disneyfilms hebben gezien