boekomslag Suzanne Collins - Vlammen (2013)

Katniss Everdeen heeft samen met Peeta Mellark De Hongerspelen gewonnen. Sinds hun terugkeer naar District 12 wordt er gefluisterd over een opstand tegen het Capitool. President Snow stelt Katniss persoonlijk verantwoordelijk voor het temperen van alle onrust. Ze raakt verstrikt in een angstaanjagend politiek web en twijfelt of ze de vlammen van de revolutie echt wil doven.

Boekinformatie
Schrijver: Suzanne Collins
Titel: Vlammen
Serie: De hongerspelen #2
Uitgeverij: Van Goor
Jaartal: 2009
Bladzijden: 404
Vertaler: Maria Postema
Genre: science fiction
Leeftijd: 12+

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Ik klem mijn handen om de thermoskan, ook al is de warmte van de thee allang vervlogen in de ijzige lucht. Mijn spieren spannen zich krampachtig samen tegen de kou. Als er nu een roedel wilde honden opduikt, is de kans klein dat ik in een boom kan klimmen voor ze me aanvallen. Eigenlijk moet ik opstaan, rondlopen, mijn stijve ledematen losschudden. Maar in plaats daarvan blijf ik zo roerloos als de rots onder me zitten, terwijl de dageraad langzaam het bos verlicht. Tegen de zon kan ik niets beginnen. Ik kan alleen maar machteloos toekijken hoe ze me een dag in trekt waar ik al maanden tegen opzie. (blz. 6)

Katniss is weer terug in District 12. Samen met Peeta heeft ze de hongerspelen gewonnen. Ze wonen in een groot huis in de Winnaarswijk. Verder woont Peeta daar met zijn familie en Haymitch. Binnenkort moeten Katniss en Peeta op toernee door de andere districten, als winnaars van de hongerspelen. Ze zien elkaar maar weinig, want Katniss trekt weer, net als vroeger, veel op met Gale, haar beste vriend. Als Katniss op een dag thuis komt van een jachtwandeling met Gale staat president Snow in haar huiskamer.

Waarom zou hij hier zijn? Mijn gedachten schieten terug naar de eerste dagen van andere Zegetoeren. Ik kan me de winnende tributen met hun mentoren en stylisten nog voor de geest halen. En af en toe heeft er ook wel eens een of andere hoge regeringsfunctionaris zijn opwachting gemaakt. Maar president Snow heb ik nog nooit gezien. Hij woont de festiviteiten bij in het Capitool. Punt.
Als hij helemaal vanuit zijn stad hierheen is gereisd, kan dat maar één ding betekenen. Ik zit zwaar in de problemen. En als dat voor mij geldt, geldt dat ook voor mijn familie. Er gaat een rilling door me heen als ik bedenk hoe dicht mijn moeder en zusje in de buurt zijn van deze man, die mij zo veracht. Die mij altijd zal verachten, omdat ik die sadistische Hongerspelen van hem te slim af ben geweest, het Capitool voor schut heb gezet, en daarmee ook zijn gezag heb ondermijnd. Ik heb alleen maar geprobeerd om mij een Peeta in leven te houden. Elke vorm van rebellie was puur toeval. Maar als het Capitool besluit dat er maar één tribuut kan blijven leven en jij hebt het lef om daaraan te tornen, dan is dat al een opstand op zich, denk ik. (blz. 20)

Hij vertelt dat er opstanden dreigen in een aantal districten en dat het spotgaaisymbool van Katniss daarbij gebruikt wordt. President Snow vertelt haar dat ze haar best moet doen om de opstanden te stoppen. Ze moet iedereen laten zien dat ze nog steeds dolverliefd is op Peeta. Doet ze dat niet dan zal president Snow zorgen dat Gale vermoord wordt…

‘Het was niet mijn bedoeling om een opstand op gang te brengen,’ zeg ik.’Dat geloof ik best, maar het doet er verder niet toe. Je stylist blijkt erg profetisch te zijn geweest in zijn kledingkeuze. Katniss Everdeen, het meisje dat in vuur en vlam stond, heeft voor een vonk gezorgd die, als er niets aan gedaan wordt, kan uitgroeien tot een vlammenzee die heel Panem verwoest,’ zegt hij. (blz. 24)

Katniss en Peeta gaan op rondreis door het land. Als ze in District 11 komen waar Rue vandaan kwam (het meisje waar Katniss tijdens de hongerspelen mee heeft samengewerkt), vertelt Katniss hoe blij ze was met de vriendschap van Rue. Peeta belooft daarna om een deel van hun eten aan het district van Rue te schenken.

Het is heel lang stil. Dan fluit iemand ergens in het publiek Rues viertonige spotgaaiendeuntje. Het wijsje dat in de boomgaarden aangaf dat de werkdag erop zat. Dat in de arena betekende dat we veilig waren. Als het melodietje afgelopen is, heb ik de fluiter gevonden, een rimpelige oude man in een rood, verschoten shirt en een overall. Zijn ogen ontmoeten de mijne.
Wat daarna gebeurt is geen toeval. Het wordt te goed uitgevoerd om spontaan te kunnen zijn, want het gaat precies gelijk.
Alle mensen in het publiek drukken de drie middelste vingers van hun linkerhand tegen hun lippen en steken ze naar me uit. Het is ons gebaar uit District 12, waarmee ik in de arena afscheid heb genomen van Rue.
Als ik niet met president Snow had gepraat, was ik door dit gebaar misschien wel tot tranen toe geroerd geweest. Maar zijn bevel om de gemoederen in de districten tot bedaren te brengen dreunt nog na in mijn oren en nu word ik er alleen maar bang van. Wat zal hij wel niet denken van dit bijzonder openlijke eerbetoon van het publiek aan het meisje dat het Capitool heeft uitgedaagd?
Met een schok besef ik wat ik heb gedaan. Het was niet expres – ik wilde alleen maar bedanken –, maar ik heb iets heel gevaarlijks uitgelokt. Een opstandige daad van de inwoners van District 11. Dit is precies wat ik juist de kop in moest drukken! (blz. 60)

De opstanden verspreiden zich door het land. In District 12 worden de mijnen gesloten, komt er een leger om de bewoners in de gaten te houden. Katnis voelt zich hier verantwoordelijk voor, maar ze weet niet wat ze kan doen. En dan komen de nieuwe hongerspelen eraan. Dit jaar is het een Kwartskwelling, de derde keer, omdat het 75 jaar geleden is dat de hongerspelen zijn begonnen.

‘En nu is het tijd om onze derde Kwartskwelling uit te voeren,’ zegt de president. Het jongetje in het wit komt naar voren en houdt de doos met gestrekte arm voor zich terwijl hij de deksel eraf haalt. We zien de keurige, rechtopstaande rijen vergeelde enveloppen. Degene die het systeem van de Kwartskwelling heeft bedacht, heeft eeuwen Hongerspelen voorbereid. De president pakt een envelop waar duidelijk het cijfer 75 op staat. Hij haalt zijn vinger onder de sluitflap door en trekt er een klein vierkant papiertje uit. (blz. 158)

De Kwartskwelling zal uitgevoerd worden door voormalige winnaars van de hongerspelen, en van elk district zal een mannelijke en een vrouwelijke winnaar uitgekozen worden. Katniss weet dat ze dus weer een keer de hongerspelen zal moeten doen. En dit keer zijn haar tegenstanders winnaars, en weten hoe het spel gespeeld moet worden. Wie zal de andere vertegenwoordiger zijn van District 12? Hoe zwaar zullen de hongerspelen dit jaar zijn? Zullen de opstanden in het land onderdrukt worden? Waarom is de spotgaai een symbool voor de opstand geworden?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen. Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
Spannend, zielig, avontuurlijk, leuk
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Het is een spannend verhaal en ik ben zo benieuwd hoe het verhaal in het derde deel van deze trilogie verder zal gaan
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik zou Katniss willen ontmoeten
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik ben erg benieuwd hoe het verhaal af zal lopen
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen vanaf een jaar of twaalf die houdt van een spannend boek. Natuurlijk ook aan iedereen die de films al heeft gezien. In een film zie je meestal maar een deel van het verhaal uit het boek.