boekomslag Suzanne Collins - The hunger games (2013)

In the ruins of a place once known as North America lies the nation of Panem, a shining Capitol surrounded by twelve outlaying districts. The Capitol is harsh and cruel and keeps the districts in line by forcing them all to send one girl and one boy between the ages of twelve More…and eighteen to participate in the annual Hunger Games, a fight to the death on live TV. Sixteen-year-old Katniss Everdeen, who lives alone with her mother and younger sister, regards it as a death sentence when she is forced to represent her district in the Games. But Katniss has also resolved to outwit the creators of the games. To do that she will have to be the last person standing at the end of the deadly ordeal, and that will take every ounce of strength and cunning she has.

Boekinformatie
Schrijver: Suzanne Collins
Titel: The Hunger Games
Serie: The Hunger Games #1
Uitgeverij: Scholastic (VS)
Jaartal: 2008
Bladzijden: 448
Genre: science fiction
Leeftijd: 12+

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

When I wake up the other side of the bed is cold. My fingers stretch out, seeking Prim’s warmth but finding only the rough canvas cover of the mattress. She must have had bad dreams and climbed in with our mother. Of course, she did. This is the day of the reaping. (blz. 3)

Katniss woont samen met haar moeder en zusje Prim in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekend was als Noord-Amerika. Het is de dag waarop jaarlijks de 24 kandidaten voor de Hongerspelen worden uitgekozen. Ieder kind dat 12 jaar of ouders is moet hieraan meedoen. Voor elk district worden 2 kandidaten gekozen. Zij moeten tegen elkaar, op leven en dood, strijden ergens op Panem.

The rules of the Hunger Games are simple. In punishment for the uprising, each of the twelve districts must provide one girl and one boy, called tributes, to participate. The twenty-four tributes will be imprisoned in a vast outdoor arena that could hold anything from a burning desert to a frozen wasteland. Over a period of several weeks, the competitors must fight to the death. The last tribute standing wins. (blz. 18)

Iedereen moet naar het grote plein. Alle kinderen vanaf 12 jaar worden op leeftijd gesorteerd bij elkaar gezet. En dan worden er twee namen getrokken. Hoe ouder je bent hoe vaker je naam in de verloting terecht komt. Daarnaast kunnen kinderen er voor kiezen om hun naam nog vaker in de verloting te doen in ruil voor extra eten en brandstof. Katniss heeft dit al vanaf haar 12e jaar gedaan om te zorgen dat haar familie in leven kan blijven. Dat betekent dat haar naam dit jaar 20 keer in de verloting zit. Mensen die arm zijn hebben dus een veel grotere kans om gekozen te worden voor de Hongerspelen.

Maar het is niet de naam van Katniss die wordt omgeroepen, maar die van haar zusje Prim. Katniss is stil van schrik, maar neemt snel een beslissing. Ze wil de plaats van haar zusje overnemen. Het is nog nooit gebeurd dat iemand zich als vrijwilliger aanbiedt, maar het wordt toegestaan. De andere kandidaat is Peeta, een leeftijdgenoot van Katniss en zoon van de bakker. Samen worden ze direct meegenomen door de mensen van de organisatie. Ze mogen nog afscheid nemen van hun familie en gaan daarna met de trein naar de hoofdstad. Onderweg maken ze kennis met hun coach, de enige winnaar uit het 12e district ooit. Aangekomen in de hoofdstad maken ze kennis met de andere kandidaten en beginnen ze met trainen. Na een paar dagen begint de wedstrijd. De kandidaten worden naar een geheime plek gebracht waar ze zichzelf moeten redden. Voor het einde van de eerste dag zijn er al een paar kandidaten dood. De spelmakers houden iedereen met camera’s in de gaten en deze beelden worden live op tv uitgezonden. De Hongerspelen gaan dood totdat er nog maar 1 kandidaat in leven is. Wie zal er overblijven?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Van deze serie zijn inmiddels twee boeken verfilmd, ik had er goede verhalen over gehoord en ik was benieuwd of het echt leuke boeken zijn. 
Welke steekwoorden passen bij het boek? (bijvoorbeeld grappig, spannend, saai)
Spannend, zielig
Hoe kom je aan het boek? (bijvoorbeeld van jezelf, van iemand anders, van de bieb)
Voor 1 euro gekocht bij de bibliotheek in Rotterdam
Zitten er plaatjes in het boek? Zijn ze belangrijk voor het verhaal of is het meer versiering?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een voorbeeld geven van een leuk stukje uit het boek
Leuke citaten (in het Engels) staan bovenaan
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Wat vond je van de hoofdpersonen in het boek?
Katniss is erg moedig om zichzelf als vrijwilliger op te geven en in plaats van haar zusje naar de Hongerspelen te gaan. Katniss denkt dat ze weinig kans zal hebben om ver te komen in de wedstrijd, maar ze belooft haar zusje haar uiterste best te doen. 
Wat wil je nog meer vertellen over het boek?
Dit is het eerste deel van een trilogie (drie delen). De eerste twee boeken zijn inmiddels verfilmd. Er zit wel veel geweld in dit boek
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er veel moeilijke woorden in het boek?
Volgens mij niet
Wil je het boek nog een keer lezen?
Misschien wel, maar eerst wil ik de twee vervolgdelen lezen en kijken hoe het verhaal verder gaat
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen vanaf een jaar of twaalf die houdt van een spannend boek. Natuurlijk ook aan iedereen die de films al heeft gezien. In een film zie je meestal maar een deel van het verhaal uit het boek