boekomslag Suzanne Collins - Spotgaai (2014)

Katniss Everdeen overleefde tot twee keer toe de Hongerspelen. Ze maakt zich klaar voor haar rol als leider van de revolutie. Ze is zelfs bereid te sterven voor vrijheid. Maar dan geeft president Snow Katniss te kennen dat hij iedereen van wie ze houdt kapot zal maken als de rebellen hun plannen doorzetten. De prijs van vrijheid lijkt hoger dan ooit…

Boekinformatie
Schrijver: Suzanne Collins
Titel: Spotgaai
Serie: De hongerspelen #3
Uitgeverij: Van Goor
Jaartal: 2010
Bladzijden: 368
Vertaler: Maria Postema
Genre: science fiction
Leeftijd: 12+

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Ik staar naar mijn schoenen en kijk hoe er een fijn laagje as op het versleten leer neerdaalt. Hier stond het bed waar ik samen met mijn zusje Prim in sliep. Daar verderop stond de keukentafel. De bakstenen van de ingestorte schoorsteen, die in een zwartgeblakerde hoop op elkaar liggen, vormen een referentiepunt voor de rest van het huis. Het is de enge manier waarop ik me in deze eindeloze grijze massa kan oriënteren.
Er is bijna niets meer over van District 12. Een maand geleden hebben de brandbommen van het Capitool de huizen van de arme mijnwerkers in de Laag, de winkels in de stad en zelfs het Gerechtsgebouw weggevaagd. Het enige gebied dat gespaard is gebleven, is de Winnaarswijk. Ik weet niet precies waarom. Misschien om iedereen die hier voor Capitoolzaken naartoe moet een fatsoenlijk onderkomen te kunnen bieden. Een verdwaalde verslaggever. Een commissie die de kolenmijnen komt inspecteren. Een ploeg vredebewakers op zoek naar vluchtelingen die terug willen komen. (blz. 7)

Katniss loopt door District 12. Hier is zij opgegroeid, maar er is niets meer van over. Na de tweede Hongerspelen waarin Katniss heeft meegedaan zijn mensen overal in het land in opstand gekomen. Het Capitool slaat hard terug, met bombardementen en ander geweld in de verschillende districten. De mensen van District 12 zijn opgenomen door District 13. Een district waarvan iedereen dacht dat het al jaren geleden was verlaten. Een district waaruit het verzet tegen het Capitool georganiseerd wordt.

Ze willen allemaal dat ik eindelijk de rol op me neem die ze voor me hebben uitgedacht. Het symbool van de revolutie. De Spotgaai. Het is niet genoeg dat ik het Capitool heb uitgedaagd tijdens de Spelen en de mensen heb verenigd. Nu moet ik de echte leider worden, het gezicht, de stem, de belichaming van de revolutie. Degene op wie de districten – waarvan de meeste nu openlijk in oorlog zijn met het Capitool – kunnen rekenen en die hen naar de overwinning zal leiden. Ik zal het niet alleen hoeven doen. Ze hebben een heel team van mensen om me op te maken, me aan te kleden, toespraken voor me te schrijven en mijn optredens te organiseren (alsof dat me niet angstaanjagend bekend in de oren klinkt), en ik hoef alleen maar mijn rol te spelen. Soms luister ik naar ze en soms kijk ik alleen naar de perfecte contouren van Coins haar en probeer te ontdekken of het een pruik is of niet. Na een tijdje loop ik altijd de kamer uit omdat ik hoofdpijn krijg of omdat het etenstijd is of omdat ik bang ben dat ik ga schreeuwen als ik niet snel bovengronds kom. Ik neem nooit de moeite om iets te zeggen. Ik sta gewoon op en loop weg. (blz. 15)

Katniss wil helemaal geen symbool van een oorlog zijn. Ze wil het liefste terug naar hoe haar leven vroeger was. Ze weet dat dat niet gaat lukken. Ze besluit om de Spotgaai te worden, maar in ruil daarvoor wil ze dat nog levende kandidaten van de Hongerspelen niet gedood zullen worden als het verzet het wint van het Capitool. Ze hoopt dat Peeta nog steeds in leven is. Er worden televisiespotjes opgenomen en het verzet probeert in te breken op het televisienetwerk van het Capitool. Op die manier kunnen ze hun spotjes in het hele land laten zien.

Bam! Zonder waarschuwing ben ik opeens in beeld, terwijl ik in de puinhopen van de bakkerij sta.
Plutarch spring overeind. ‘Het is hem gelukt! Beetee is erdoorheen!’
Er gaat een opgewonden geroezemoes door de kamer en dan is Peeta weer terug, met een verwarde uitdrukking op zijn gezicht. Hij heeft me gezien op de monitor. Hij probeert zijn toespraak weer op te pikken door te vertellen over een bombardement op een waterzuiveringsinstallatie, maar hij wordt weggedrukt door een filmpje van Finnick die over Rue praat. En dan barst er een ware uitzendstrijd los, waarin de technici van het Capitool Beetees aanval proberen af te weren. Maar ze zijn hier niet op voorbereid, en Beetee, die er blijkbaar al van uitging dat hij niet lang achter elkaar zou kunnen uitzenden, heeft een heel arsenaal aan vijf tot tien seconden durende fragmenten achter de hand. We zien hoe het officiële programma langzaam afbrokkelt omdat het constant onderbroken wordt door de mooiste beelden uit de propo’s.
Plutarch is door het dolle heen en bijna iedereen juicht voor Beetee, maar naast mij blijft Finnick stil en roerloos zitten. Mijn blik ontmoet die van Haymitch aan de andere kant van de kamer, en in zijn ogen zie ik mijn eigen angst weerspiegeld. Het besef dat Peeta ons met elke juichkreet verder ontglipt. (blz. 142)

Als reactie hierop komt er een praatprogramma van het Capitool waarin Peeta de gast is. Hij leeft dus nog! Hij heeft een boodschap voor Katniss: ‘En jij… in 13… Morgenochtend ben je dood!’ In District 13 wordt direct alarm geslagen…

Plotseling houdt het zwakke geluid van de sirenes op. Coins stem klinkt door het omroepsysteem en bedankt ons allemaal voor een voorbeeldige evacuatie van de bovenste verdiepingen. Ze benadrukt dat dit geen oefening is en dat Peeta Mellark, de winnaar uit District 12, op televisie een opmerking heeft gemaakt die zou kunnen verwijzen naar een mogelijke aanval op 13 vanavond.
Op dat moment slaat de eerste bom in. Eerst dringt de klap tot me door, gevolgd door een ontploffing die tot diep in mijn lijf doordreunt, door de binnenkant van mijn darmen, het merg in mijn botten, de wortels van mijn tanden. We gaan allemaal dood, denk ik. Ik kijk omhoog en verwacht grote scheuren door het plafond te zien trekken terwijl enorme brokken steen op ons neerregenen, maar de bunker zelf trilt alleen een heel klein beetje. Het licht gaat uit en ik ervaar de desoriëntatie van volslagen duisternis. (blz. 156)

Zal District 13 de bombardementen overleven? Wat gaat het verzet nu doen? Zullen Katniss en Peeta elkaar weer terugzien?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
Zielig, spannend, fascinerend
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Zie hierboven
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Katniss, gewoon om haar in het echt te zien en mee te praten
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het is een spannende en leuke serie om te lezen. Helaas was dit het laatste deel
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen vanaf een jaar of twaalf die houdt van een spannend boek. Natuurlijk ook aan iedereen die de films al heeft gezien. In een film zie je meestal maar een deel van het verhaal uit het boek.