boekomslag Suzanne Collins - De hongerspelen

Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekendstond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool. Jaarlijks worden de Hongerspelen uitgevaardigd: 24 door loting aangewezen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, gaan een strijd op leven en dood met elkaar aan. En dit jaar wordt Prim uitgeloot. Katniss weet dat de Hongerspelen een doodvonnis voor haar jonge zusje betekenen en besluit haar plek in te nemen. Onder het oog van de hele bevolking van Panem, die de strijd als bron van vermaak volgt, begeeft ze zich in de gemanipuleerde arena. Gevangen in een meedogenloos web van bruut geweld, gemanipuleerde tv-beelden en corrupte politici komt Katniss voor de keus staan: hoe ver zal ze gaan om te overleven?

Boekinformatie
Schrijver: Suzanne Collins
Titel: De hongerspelen
Serie: De hongerspelen #1
Uitgeverij: Van Goor
Jaartal: 2009
Bladzijden: 368
Vertaler: Maria Postema
Genre: science fiction
Leeftijd: 12+

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Alyss (12-15 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Gekregen van iemand
Wat vind je van het boek?
★★★★★
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb het boek niet zelf uitgekozen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, lang, leuk, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Alleen een illustratie op de voorkant, hij is gemaakt door Erwin van Wanrooij.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Katniss’ grootste nachtmerrie komt uit, haar kleinen zusje – Primrose Everdeen (Prim) – moet meedoen met de Hongerspelen, zonder te nadenken biedt ze zichzelf aan als vrijwilliger en gaat ze in plaats van haar zusje de arena in. Alsof dat al niet erg genoeg is, blijkt de andere tribuut uit District 12 Peeta Mellark te zijn, de jongen die het leven van Katniss en haar gezin had gered van de hongersdood toen ze 12 waren. Ze kan er alleen aan denken dat ze dat arena in gaat met hem, haar enige trots is dat ze met z’n 24-gen zijn en zij hem waarschijnlijk niet zou hoeven doden, maar de kansen zijn de laatste tijd niet erg in haar voordeel geweest.
Maar dat is nog haar minste zorg, ze weet dat er een kleine kans is dat ze terug komt. De andere tributen zullen veel beter dan haar zijn! ” Ik kan niet winnen. Diep vanbinnen weet Prim dat ook wel. Mijn concurrenten zullen veel en veel beter zijn dan ik. Kinderen uit rijkere districten, waar het een grote eer is om te winnen, die hier hun hele leven voor getraind hebben. Jongens die twee of drie koppen groter zijn dan ik. Meisjes die je op twintig verschillende manieren met een mes kunnen vermoorden. O, en er zullen ook heus wel kinderen zoals ik bij zijn. Kinderen om dit de weg te ruimen voor het echt leuk wordt. ” – Katniss Everdeen blz.37
Wie is de hoofdpersoon?
Katniss Everdeen is een 14-jarig meisje uit de armste en meest bespotte district
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
De moeder van Katniss, ik wil haar vragen waarom ze met een arme mijnwerker is getrouwd als ze ook een bakker kon krijgen.
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt af in de toekomst, de vele natuurrampen en de bloederige oorlogen om het laatste beetje eten hebben de wereld die we kennen helemaal verwoest. De resultaat was Panem, een land waarvan het Capitool de hoofdstad is en heerste over de 13 omliggende districten. Toen kwamen de Donkere Dagen, de districten gingen onder leiding van District 13 in opstand tegen het Capitool. Twaalf werden er verslagen, District 13 werd met de grond gelijk gemaakt. Als straf voor de opstand werd er elk jaar een Hongerspelen gehouden. De regels zijn simpel. Als straf voor de opstand moeten alle overgebleven 12 districten één jongen en één meisje leveren die elkaar in een grote openluchtarena vol gevaren af moeten maken terwijl alle inwoners van de districten verplicht moeten toekijken, wie er als het laatste overblijft wordt voor eeuwig in de watten gelegd.
Wat vind je leuk aan dit boek?
Het is spannend, je komt in een wereld die helemaal niet kent maar toch heel bekend voelt. Alles is logisch elkaar gezet, alsof het over een paar jaar echt kan gebeuren. Je ziet de wereld vanuit de ogen van een kind dat door de verschrikkelijke speling van het lot allang geen kind meer is, een kind dat altijd heeft moeten knokken, en daardoor hard genoeg werd voor een wereld vol verschikkingen.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Je mist veel dingen, je zult sommige dingen niet begrijpen omdat de ik-persoon het ook niet begrijpt.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Er zitten veel details in die je snel kan missen, daarom raad ik aan heet boek meerdere keren te lezen, hoevaak je het ook doet, het wordt niet saai!
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Mensen die van lekkere dikke boeken houden, zoals ik. Maar het kan ook de grootste boekenhaters – zoals mijn zusje – aan het lezen krijgen. En voor wie bang is voor bloed, het wordt in het boek niet zo duidelijk beschreven, en bij de meeste bloedbaden was ze er zelf niet bij! Dus wees niet bang.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen