boekomslag Joelle Charbonneau - NODIG

Joelle Charbonneau – NODIG (1e recensie)

boekomslag Joelle Charbonneau - NODIG

Een voor een sluiten de tieners in Nottawa, Wisconsin, zich aan bij het nieuwste en hipste sociale medium, NODIG, en ze moeten daarvoor een vraag beantwoorden: wat heb je nodig? Een nieuwe iPhone? Een backstagekaartje voor een concert? In ruil voor een schijnbaar simpele taak, zal NODIG het verzoek inwilligen. Iedereen doet het. Dus waarom zou jij het niet doen? Kaylee Dunham weet wat ze nodig heeft: een nier voor haar zieke broer. Ze gelooft niet dat een sociaal netwerk zou kunnen helpen, maar ze heeft niks te verliezen. Of wel? Na haar verzoek te hebben ingediend, realiseert ze zich wat de prijs is die betaald zal moeten worden om haar verzoek in te willigen. De eisen die NODIG aan de gebruikers stelt in ruil voor het in vervulling laten gaan van hun wensen worden steeds hoger, evenals het aantal slachtoffers dat als gevolg ervan valt. Zal Kaylee in staat zijn om het mysterie achter het NODIG-netwerk te ontrafelen en de stekker eruit te trekken voordat het te laat is?

Boekinformatie
Schrijver: Joelle Charbonneau
Titel: NODIG
Uitgeverij: Karakter
Jaartal: 2016
Bladzijden: 320
Vertaler: Carolien Metaal
Genre: school
Leeftijd: 15+

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

‘Zie je nou, Kaylee. Bizar, toch?’ Nate draait zich op mijn bureaustoel grijnzend naar me toe, waardoor de beugel te zien is die er volgende week eindelijk uitgehaald wordt. Daar heeft hij al eerder voor gepleit, met als argument dat geen enkele zestienjarige jongen met ijzer in zijn mond meisjes onder ogen zou mogen komen, maar zijn vader en de orthodontist waren het daar niet mee eens. Persoonlijk vind ik dat de knappe blond Nate er daardoor minder volmaakt uitziet, wat op zich niet erg is. Hij kan wel een minpuntje – of tien – gebruiken. Maar goed, daarvan heb ik er genoeg voor ons samen. de aandacht trekkende dramaqueen en de veronachtzaamde, onsportieve broer. Hoewel we enorm verschillen, zijn we diep vanbinnen identiek.
‘Ik snap het niet,’ zeg ik, terwijl ik over zijn schouder naar mijn Mac kijk. ‘Is dit de website waar Jack een nieuwe iPhone van heeft gekregen?’
Toen Nates oudere broer zijn derde iPhone in bijna net zo veel maanden stuk had gemaakt, wilde hij voor Kerstmis de nieuwste versie met als argument dat hij zijn e-mail moest kunnen checken omdat hij anders niet zou weten of hij was aangenomen op een vervolgopleiding. De eerste twee keer had zijn moeder hem een nieuwe telefoon gegeten met de waarschuwing dat ze dat niet nog een ker zou doen, wat niemand geloofde, aangezien Nates ouders Jack altijd alles geven wat zijn hartje begeert. Maar de laatste keer had zijn vader Jacks verzoek afgewezen en voet bij stuk gehouden. Zelfs de Kerstman en de feestdagen konden hem niet op andere gedachten brengen. Geen nieuwe iPhone tot uit het eerste rapport zou blijken dat Jack wat betreft minstens één niet-sportief aspect in zijn leven verantwoordelijk kon zijn. Ja, ja… Jack is enorm populair vanwege zijn atletische vaardigheden, maar dat maakt hem nog niet slim.
‘Ja. Toen pa thuiskwam en Jack met de telefoon zag, werd hij laaiend. Hij concludeerde dat ma op eigen houtje had gehandeld, schreeuwde dat hij het zat was dat ze zijn autoriteit ondermijnde en stormde naar buiten, voordat ze hem ervan kon overtuigen dat ze er niets mee te maken had.’
‘Misschien was dat wel zo.’ Ik zet mijn bril af en wrijf in mijn ogen. Het zou niet de eerste keer zijn dat Nates moeder gezwicht was. Bij de familie Weakley kan Jack niets verkeerd doen. Wat moet dat heerlijk zijn. Voor Jack.
Nate schudt zijn hoofd. ‘Ik dacht ook dat het mijn moeder was, maar later hoorde ik Jack met en van zijn vrienden praten. Hij zei dat hij de telefoon van een of ander nieuw online sociaal netwerk had. Het enige wat hij ervoor had moeten doen, was vijf geschikte vrienden uitnodigen voor het netwerk. Zodra zij de uitnodiging hadden geaccepteerd, was de telefoon van hem.’ (blz. 7)

Op de school van Kaylee is een nieuw sociaal netwerk populair. Het heet NODIG en het is alleen bestemd voor de leerlingen van haar school. Op dit netwerk kun je anoniem dingen delen. Nate, haar beste vriend, nodigt haar hiervoor uit. Bij dit netwerk moet je aangeven wat je graag wilt hebben en in ruil voor het uitnodigen van vrienden krijg je dat dan. Kaylee geeft aan dat ze een nier voor haar broertje nodig heeft. Dagenlang wacht ze af op een reactie en dan krijgt ze de mededeling dat er aan haar gewerkt wordt en dat ze geen tegenprestatie hoeft te geven. Ondertussen is iedereen van school lid geworden. Om nu iets te krijgen wat je nodig hebt moet er een opdracht uitgevoerd worden. En die opdrachten lijken onschuldig…

NODIG heeft Amanda vermoord; iemand die daarbij hoort. Misschien was het niet de bedoeling, was het een geintje dat verschrikkelijk uit de hand is gelopen. Misschien dachten ze dat Amanda wel zou inzien dat de koekjes gevaarlijk waren. Als dat was gebeurd, zou ze nu nog leven en zich afvragen of degene die haar de koekjes had gestuurd wel besefte dat ze fataal waren. (blz. 95)

Zal Kaylee krijgen waar ze om gevraagd heeft? Wie bedenkt de opdrachten voor NODIG? Waarom is NODIG alleen toegankelijk voor leerlingen van Kaylees school?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, spannend, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een spannend verhaal over een sociaal netwerk, speciaal voor de jongeren van 1 school, waarbij je iets kan vragen wat je nodig hebt. In ruil daarvoor moet je een opdracht uitvoeren
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Het deed mij denken aan een ander boek en daardoor werd het verhaal minder verrassend
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit boek doet mij denken aan “Erebos” van Ursula Poznanski. Hier hebben jongeren van een school toegang tot een online game. In ruil voor het uitvoeren van opdrachten krijgen ze meer macht in de online game.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf een jaar of 14