boekomslag Joelle Charbonneau - De test

Cia Vale is tot haar vreugde een van de uitverkorenen om deel te nemen aan De Test: een jaarlijks terugkerend evenement waarvoor alleen de allerbeste studenten uit de koloniën van het Verenigd Gemenebest geselecteerd worden. Zij die slagen voor De Test hebben de wereld aan hun voeten liggen en zullen klaargestoomd worden tot toekomstige leiders van hun land. Vol goede moed, maar met waarschuwingen van haar vader in haar achterhoofd, vertrekt Cia naar de hoofdstad, waar De Test zal plaatsvinden.

Boekinformatie
Schrijver: Joelle Charbonneau
Titel: De test
Serie: De test #1
Uitgeverij: Karakter
Jaartal: 2013
Bladzijden: 384
Vertaler: Carolien Metaal
Genre: science fiction
Leeftijd: 15+

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Het is zover.
Ik kan amper stil blijven staan als mijn moeder mijn rode feestjurk rechttrekt en een pluk lichtbruin haar achter mijn oor strijkt. Dan draait ze me om en kijk ik in de reflector op de muur van onze woonkamer. Rood. Ik draag rood. Geen roze meer. Ik ben volwassen. Het zien van het bewijs daarvan veroorzaakt kriebels in mijn buik. (blz. 7)

Cia is 17 jaar, eindexamenkandidaat en ontzettend zenuwachtig. Vandaag is de dag waarop de eindexamenkandidaten te horen krijgen of een van hen uitgekozen is om De Test te gaan maken. Hiervoor worden de allerbeste studenten uit het hele land uitgenodigd. Cia wil graag uitgekozen worden, want ze wil naar de universiteit. Het is jaren geleden dat er studenten uit Vijf Meren uitgekozen zijn, maar dit jaar worden er meerdere studenten uitgekozen.

‘De ster staat voor jouw Testgroep.’ Ik schrik me wild van Michals stem; ik had niet gemerkt dat hij er weer was. ‘Er zijn andere kinderen die ook zo’n symbool op hun armband hebben, maar jij bent de enige die een bliksemschicht heeft.’
‘Betekenen die symbolen iets speciaals?’ Het is eruit voordat ik het besef. Misschien weten kinderen uit kolonies die wel altijd Testkandidaten hebben wat de symbolen betekenen.
Als hij de vraag al stom vindt, dan laat Michal het niet merken. ‘De achtpuntige ster is het symbool van verjonging. De kinderen in die groep hebben blijk gegeven van talenten op veel verschillende terreinen. Het is een behoorlijk goede groep.’ Zijn lichaam is warm en bemoedigend. Ik merk dat ik terug lach en vraag me af in welke groep hij heeft gezeten. (blz. 54)

Er zijn 200 kandidaten voor de Test dit jaar. Ze worden welkom geheten door doctor Barnes. Tijdens de Test zullen ze allerlei opdrachten moeten uitvoeren. De studenten die door de selectie heen komen, mogen verder sturen aan de universiteit en zullen opgeleid worden tot de toekomstige leiders van de wereld.

‘Van harte gefeliciteerd allemaal: jullie hebben de vierde ronde van de Test gehaald. Er zaten honderdacht kandidaten in de Testklas van dit jaar. Er zijn er nog negenenvijftig over. Morgen begint de langste fase van onze Test: het praktijkexamen. Universiteitsstudenten zijn de toekomstige leiders van het Verenigde Gemenebest. Omdat sommigen onder jullie daar weldra toe zullen behoren, denken wij dat het noodzakelijk is dat jullie je ten volle bewust zijn van de uitdagingen waarmee jullie geconfronteerd zullen worden. Jullie gaan straks naar een deel van het land dat nog niet onder handen is genomen. Daar wordt ieder van jullie op een vooraf bepaalde startlocatie neergezet. Als de test begint, moet je daarvandaan je weg terug naar Tosu City vinden. De mensen die daarin slagen, krijgen een voldoende en kwalificeren zich voor de slotevaluatie. En die bepaalt welke kandidaten naar de universiteit gaan. (blz. 154)

De laatste opdracht is het zwaarst. De kandidaten worden naar een plek ergens in het land gebracht. Ze moeten zelf zorgen dat ze weer in Tosu City komen. Voor vertrek mogen ze een paar voorwerpen uitkiezen waarvan ze denken dat die hen van pas zullen komen.

Er is geen twijfel mogelijk: iemand probeert me te doden.

Een andere Testkandidaat? Dat kan niet anders. Een kruisboog was een van de wapens in het magazijn. En hoewel ik begrijp dat je in deze verwoeste stad bang bent en je alleen kunt voelen, denk ik niet dat die gevoelens hierbij een rol spelen. Dit is een bewust geplande aanval, net als die van Roman tijdens de derde Testronde. Het is een poging van iemand ide zijn kans wil vergroten om op de universiteit te komen. (blz. 175)

Zal Cila het lukken om weer in Tosu City te komen? Mag ze haar studie aan de universiteit vervolgen? Hoeveel kandidaten zullen deze laatste ronde overleven?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik hoorde goede verhalen over dit boek
Welke steekwoorden passen bij het boek?
spannend, leuk
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Het is een spannend en leuk boek. Er zit vaart in het verhaal en het is duidelijk aan het einde van dit boek dat het verhaal nog niet is afgelopen. 
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Cia, om te praten over de Test
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het verhaal lijkt best veel op “De hongerspelen”, maar het is ook anders. Ik ben erg benieuwd hoe het verhaal verder gaat.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Volgens mij niet
Wil je het boek nog een keer lezen?
Misschien, maar ik ben benieuwd hoe het verhaal in het volgende boek verder gaat
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan jongeren van een jaar of 15 die houden van spannende verhalen. Aan jongeren die “De hongerspelen” leuk vonden om te lezen