boekomslag Joelle Charbonneau - De studie

Cia heeft de spannende en uitputtende testen overleefd en is een van de 20 uitverkorenen die het geschopt heeft tot de universiteit. Hoewel haar klasgenoten leven in een gelukszalige roes omdat hun herinneringen aan de gruwelen van de test zijn gewist, knaagt aan Cia een onzekerheid over de toekomst. Wat is er waar van het verhaal dat ze zichzelf hoorde vertellen op de Transit Communicator? Achterdochtig probeert Cia meer informatie te vergaren over de Universiteit, het Test-comité en haar medeleerlingen. Ondertussen natuurlijk ervoor zorgend dat ze niet opvalt in de groep. Als ze tot de ontdekking komt dat de afluister- en spionagepraktijken niet gestopt zijn bij haar toetreden aan de universiteit en dat de selectie voor en ontgroening van de verschillende studierichtingen veel weg heeft van de test raakt ze vastberaden de waarheid te ontdekken. Zelfs als ze daarmee haar vrienden én familie mogelijk in gevaar brengt!

Boekinformatie
Schrijver: Joelle Charbonneau
Titel: De studie
Serie: De test #2
Uitgeverij: Karakter
Jaartal: 2014
Bladzijden: 342
Vertaler: Carolien Metaal
Genre: school, science fiction
Leeftijd: 15+

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Het is zover.
Ik trek de koele stof over de vijf lange, rafelige littekens op mijn arm en bekijk mezelf in de reflector. Blauwe blouse met lange mouwen. Grijze broek. Zilveren armband met een ster. Die ster én wallen onder mijn ogen maken duidelijk dat ik een eerstejaarsstudent ben. Mijn jaargenoten vertonen vergelijkbare tekenen van vermoeidheid; ook zij hebben tot diep in de nacht zitten blokken voor vandaag. Na een halfjaar inleidende studies worden we vandaag alle twintig getest en op grond daarvan definitief ingedeeld in een van de vijf studierichtingen die de rest van ons leven zullen bepalen.
Ik krijg het benauwd. Vroeger genoot ik altijd van proefwerken. Ik vond het leuk om te laten zien wat ik geleerd had. Dat ik hard gewerkt had. Dat ik slim was. Maar nu ben ik er niet zo zeker van wat echt is, of wat de consequenties van een verkeerd antwoord zullen zijn. Mijn jaargenoten zijn bang dat dit tentamen bepalend is voor de komende jaren, maar ik vrees dat ik deze dag niet overleef. (blz. 284 van 798)

Cia heeft de test overleefd en is aangenomen op de universiteit. Ze is een van de 20 nieuwe studenten. Niemand weet wat er bij de test is gebeurd, die herinneringen zijn uit hun geheugen gehaald. Maar Cia weet meer…

Maanden geleden heb ik het symbool en het verborgen knopje daaronder ontdekt dat van een recorder bleek te zijn. Na het beluisteren van de geheimen die ik daar blijkbaar zelf op ingesproken had, heb ik de matras opengesneden en de TC erin verstopt. Vervolgens heb ik week na week en maand na maand geprobeerd te doen of het allemaal niet waar was wat er op de band stond. Ik zag toch elke dag weer dat mijn medestudenten niets anders dan goede mensen konden zijn? Dat de professoren en het administratieve personeel die hun best doen ons voor te bereiden op onze toekomst willen dat we slagen? Ja, sommigen zijn afstandelijk. Anderen arrogant. Niet een van de studenten of docenten is perfect, maar wie is dat wel? Ongeacht hun tekortkomingen kan ik niet geloven dat ook maar een van hen in staat zou zijn tot de gefluisterde en soms moeilijk verstaanbare daden op de band. (blz. 286)

Cia kan zich niet voorstellen dat het echt waar is wat ze haar eigen stem heeft horen vertellen. Door goed op te letten probeert ze er achter te komen of het waar is wat ze daar hoort. Ze merkt dat meer studenten geheimen hebben.

Maar Thomas is veranderd. Net als ik. Herinneringen of niet: iedereen die de Test heeft afgelegd, is er anders uitgekomen. Ondanks het wissen van ons geheugen zit de waarheid bij alle kandidaten diep vanbinnen verborgen. Of ik het nu leuk vind of niet: het is tijd om die te achterhalen.
Helaas kan ik niet anders dan wachten tot de andere drie teams terug zijn en de brug weer op zijn plek hangt. Nu professor Holt mijn gedrag in de gaten houdt, is dat gedwongen nietsdoen misschien wel ergens goed voor. Ik loop de hele ochtend te ijsberen in mijn kamer. (blz. 422)

Komt Cia erachter wat er echt gebeurd is bij de test? Waarom houdt professor Holt haar zo goed in de gaten?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, romantisch, spannend, verrassend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht (ik heb een e-boek met de hele trilogie als 1 boek, vandaar dat de citaten vanaf bladzijde 284 zijn)
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een spannend vervolg op “De test”, het eerste deel uit deze trilogie
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik zou Cia willen ontmoeten
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
xx
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Aan jongeren vanaf 15 jaar