Caja Cazemier – #selfie (1e recensie)

boekomslag Caja Cazemier - #selfie

Mirte baalt van haar ouders. Die behandelen haar als een klein kind, vindt ze. Dus als ze via social media een wat oudere jongen ontmoet die haar ‘een mooie vrouw’ vindt, voelt ze zich eindelijk begrepen en serieus genomen. Elke dag appt ze met Twan, en algauw wil hij ook skypen. Mirte gaat helemaal op in haar internetliefde. Maar dan wil Twan meer van haar zien, meer bloot. En hij wil haar in het echt ontmoeten… Gaat ze hierop in? En is Twan wel de jongen die hij zegt te zijn?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Nog voor ik goed en wel wakker was, greep ik met mijn hand naar het nachtkastje. Op de tast vond ik de telefoon en nam hem mee onder mijn dekbed, waar ik hem vast aanzette. Toen pas deed ik mijn ogen open.
6:55 uur. Ik werd wel vaker wakker net voor het alarm op mijn telefoon afging. Ik scrolde naar het icoontje om de wekker uit te zetten en zag dat er nieuwe berichten op Whatsapp waren. Mijn beste vriendin Lauren vertelde vijf keer dat ze niet kon slapen en hoe ze daarvan baalde. In de groepsapp met een paar meiden van school stond: ‘Is er iemand die ook niet kan slapen?’ Ze had geen antwoord gekregen. Toen was ze kennelijk gaan surfen, ze had ook nog twee links gestuurd met grappige filmpjes die ze op YouTube had gevonden. Ik typte: ‘Hey Lauren, duurde de nacht erg lang?’
Er kwam niet direct antwoord, waarschijnlijk lag ze nu nog te pitten.
In de warmte van mijn dekbed checkte ik Facebook, Twitter en Instagram en toen kon ik aan de maandag beginnen. De cijfertjes rechtsboven in het scherm gaven aan dat ik op moest schieten. Nadat ik gedoucht had, schoot ik in een strakke jeans en trok ik mijn nieuwe trui over mijn hoofd. Ik maakte me op en pakte mijn telefoon voor een selfie. Heel even bekeek ik het resultaat voordat ik de foto aan Lauren stuurde: mijn lange blonde haar dat los op mijn schouders hing, twee slaperige bruine ogen in een rond gezicht met volle lippen. Plus de witte, pluizige trui. Nu wist Lauren alvast dat ik iets nieuws aanhad. (blz. 5)

Mirte is 14 jaar. Haar beste vriendin is Lauren. Het vriendje van Lauren wil graag dat ze naaktfoto’s opstuurt. Mirte en Lauren zijn het erover eens dat je dat niet doet…

Ineens veerde Lauren op. ‘Naaktfoto’s sturen doe ik niet, maar ze maken is misschien wel leuk.’
Ik keek haar verbaasd aan. ‘Huh?’
‘Nou, niet echt naaktfoto’s, maar we kunnen wel een beetje sexy foto’s van elkaar maken toch? Puur voor de lol, niet om op te sturen. Alleen misschien naar Puck, die kan de lol er wel van inzien. En alleen via Snapchat, dan zijn ze ook zo weer weg.’
Ze stond al bij mijn klerenkast en de verkleedpartij begon. Voor de zekerheid schoof ik mijn bureau voor de deur.
‘Net als vroeger met de verkleedkleren,’ lachte Lauren.
‘Maar dan een beetje anders.’
Ik haalde wat zomershirts en hemdjes tevoorschijn en zorgvuldig maakten we elkaar op. Het huiswerk bleef liggen tot ‘s avonds. (blz. 26)

Via social media ontmoet Mirte Twan. Hij luistert naar haar geklaag over haar ouders en is het helemaal met haar eens. Mirte heeft het gevoel dat eindelijk iemand aandacht voor haar heeft.

Vroeg ik me kortgeleden nog af waar de bijzondere dingen in mijn leven waren? Leek mijn leven saai? Nu niet meer!
Met een roze bril op was het leven een stuk aangenamer, al had ik regelmatig last van hartkloppingen als er weer een foto van Twan binnenkwam, of als hij me complimentjes stuurde. Tussen alle schooldingen door was ik maar met één ding bezig: kijken of er een bericht van Twan was! We leerden elkaar steeds beter kennen. Hij suste me na een ruzie thuis en vrolijkte me op na een zware schooldag. Hij begreep me zo goed!
We stuurden elkaar ook steeds meer foto’s. In een gekke bui stuurde ik een wat sexyer selfie via Snapchat. Ik had een truitje met een lage hals aan, trok het over één schouder naar beneden en draaide mijn hoofd naar achter. Over mijn schouder heen probeerde ik zo verleidelijk mogelijk naar de lens in mijn telefoon te kijken. Ik hoopte dat hij een blote schouder aantrekkelijk vond, want borsten had ik niet veel, dus ik zorgde er wel voor dat die er niet duidelijk op kwamen. (blz. 61)

Na een tijdje gaan ze ook skypen. Twan blijkt ouder te zijn dan ze dacht, maar hij is nog steeds even lief. Hij wil steeds meer van haar zien.

En ik weet dat het nergens op sloeg, maar ik schaamde me een beetje om hier zo met Twan over te praten. Hoe moest ik hem dat duidelijk maken?
‘Ik weet niet, Twan…’
Hij begreep het inderdaad niet. ‘Hoe bedoel je?’
‘Het voelt zo ongemakkelijk. Ik vind het een beetje raar om hier met jou over te praten.’
‘Hé, Mirte, ik had toch gedacht dat je zelfverzekerder en spannender zou zijn…’
Bam, dat kwam aan. Ik staarde naar de woorden en dacht: Maar zo wil ik wél zijn. In de tijd die ik nodig had om na te denken kwam een foto van hem binnen. Had ik eerder een foto van zijn borstkas gekregen, nu zag ik een blote buik, alleen maar een stuk buik, met spieren en haartjes en zijn linkerheup. Dat maakte wel iets los, ik voelde het kriebelen in mijn binnenste. Ik moest mijn hoofd maar uitschakelen. Gewoon doen, Mirte. (blz. 70)

En dan vraagt Twan of Mirte naar hem toekomt. Hij wil haar ontmoeten. Zal Mirte dit doen?


Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk, dit boek is een van de vijf genomineerde boeken voor de Prijs van de Jonge Jury
Welke steekwoorden passen bij het boek?
realistisch, spannend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is leuk om mee te lezen/leven met Mirte.
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vind het niet leuk dat Mirte in deze situatie terecht komt. Het is wel goed om erover te lezen, want dan weet je waar je op moet letten als je foto’s van jezelf deelt met andere mensen.
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit verhaal gaat over seksueel misbruik. Dit is een belangrijk onderwerp want het kan iedereen overkomen. In dit verhaal lees je hoe Mirte voor zichzelf verantwoord waarom ze doet wat ze doet. Ze weet dat er vreemde mensen op internet zitten, maar deze jongen is zo leuk…
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf 12 jaar. Door het lezen van dit verhaal weet je wat er kan gebeuren als je een foto van jezelf deelt op internet