boekomslag Anne Cassidy - Zoeken naar JJ

Drie kinderen liepen in de richting van het meer, slechts twee van hen keerden terug… Alice Tully weet precies wat er die dag, zes jaar geleden,gebeurde. Het is voor haar nog steeds moeilijk te geloven dat die nachtmerrie werkelijkheid was. In een nieuwe omgeving probeert ze een normaal leven op te bouwen en het verleden achter zich te laten, maar vergeten zal ze het nooit. De gewelddadige en verdrietige geschiedenis achtervolgt haar en kan haar leven elk moment opnieuw vernietigen…

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van anoniem (12-15 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, De eerste zin van de achterkant gaf me onmiddellijk zin om het boek te lezen, je voelt de spanning meteen al komen. “Drie kinderen liepen in de richting van het meer, slechts twee van hen keerden terug…”
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, ontroerend, spannend, verrassend, Misdaad
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Nee
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
Er staan geen illustraties.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Waar gaat het verhaal over?
Jennifer Jones woonde samen met haar moeder Carol Jones, een dertigjarig model, haar vader heeft ze nooit gekend. Haar moeder was wegens werkomstandigheden vaak afwezig en dan kwam Simone, een vriendin van haar moeder haar ophalen op school en ze zorgde ook voor haar. Na Jennifers zesde verjaardag was Simone het oppassen beu en moest Jennifer vaak naar haar oma gaan. Ze is daar zelfs zes maanden blijven wonen. Jennifer voelde zich eenzaam, niemand had belangstelling voor haar. Daarna verhuisde ze samen met haar moeder en maakte eindelijk vriendinnen. Op elfjarige leeftijd ging Jennifer Jones, beter bekend als JJ, samen met twee vriendinnen naar het meer van Berwick Waters. ‘S avonds keerden slechts twee van hen terug. Het derde meisje, vermoord door haar eigen vriendin. Toen JJ na zes jaar werd vrijgelaten, vroeg iedereen zich af waar ze nu verbleef. Detectives, journalisten, iedereen was naar haar op zoek. Er waren slechts een paar mensen in het land die het wisten. Alice Tully was één van hen.
Alice Tully een 17-jarig meisje, woont samen met haar pleegmoeder Rosie in een flat in het centrum van Croydon. Ze werkt in de Coffee Pot, waar elke dag honderden klanten komen. Haar vriendje Frankie, een student, is helemaal gek op haar en ze doen bijna alles samen. Alice Tully leest elk artikel dat ze maar kan vinden over de gebeurtenis die zes jaar geleden heeft plaatsgevonden. Alice lijkt op een normaal meisje net als alle anderen, maar is ze dat ook ?
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon, Alice Tully was een klein, mager meisje en had kort haar. De kleding die ze aanhad kocht ze voordelig op de kinderafdeling van kledingzaken. Ze was gelukkig en ontzettend aardig en probeerde zo min mogelijk ruzie te maken met haar vriendje Frankie. Wel kon ze snel van streek zijn, vanwege haar verleden. Alice was ook snel jaloers, wanneer haar pleegmoeder Rosie ging afspreken met haar vrienden, zelf had ze er niet zoveel.
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik zou Jennifer Jones graag willen ontmoeten, omdat ze een heel moeilijk verleden achter de rug heeft gehad en dan zou ik haar kunnen leren kennen en aandacht aan haar kunnen besteden, zodat ze zich misschien minder eenzaam zal voelen. We zouden samen kunnen kletsen en shoppen, wel zo ver mogelijk van het meer verwijderd, want dat mag de dag natuurlijk niet verpesten. Ook moet ze niet worden herkend.
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Croydon, in London waar zich het appartement van Rosie bevindt. Alice vindt het fijn om daar even alleen te kunnen zijn, meestal gaat ze de krantenartikelen over JJ lezen en dat doet ze het liefst wanneer Rosie aan het werken is. Alice heeft een bijbaantje in een koffiebar, de Coffee Pot. Elke ochtend is ze daar aanwezig behalve op zondag. Soms heeft ze vroege dienst en moet ze om 7 uur op het werk zijn en soms ook niet. Hier komt ook een detective gedurende enkele weken die op zoek is naar de verblijfplaats van JJ. Elke dag komen hier honderden klanten, meestal zakenmannen of zakenvrouwen die snel binnenkomen voor een bekertje koffie of een croissant, dat in een zak wordt verpakt voor in de trein om op weg naar het werk te worden genuttigd. Croydon is een redelijk drukke stad.
Een andere belangrijke ruimte is het meer van Berwick Waters waar drie vriendinnen naartoe gingen en slechts twee terugkwamen. Rond het ijskoude meer is een groot bos met fraaie picknickplaatsen, deze plek bevindt zich op anderhalve kilometer van het huis van JJ.
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Ik raad anderen dit boek aan, omdat het heel spannend en meeslepend is. Het leest makkelijk weg. Vanaf het begin tot het einde blijf je geïnteresseerd, omdat het verhaal verschillende wendingen neemt.
Je realiseert ook dat je eigen leven zo slecht nog niet is en dat je best tevreden kunt zijn, als je jouw leven vergelijkt met dat van JJ of Alice Tully.
Het verhaal is goed opgebouwd en het boek is mooi geschreven.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het boek bevat in bijna elk hoofdstuk een flashback, waardoor je steeds meer te weten komt over het verleden van JJ en Alice Tully, zodat je het verhaal steeds beter begrijpt. De schrijfster heeft waarschijnlijk gekozen voor flashbacks in plaats van te beginnen vanaf het begin, omdat het boek anders veel minder spannend was geweest. Deze flashbacks hebben gezorgd voor een geweldige spanningsboog met een ontroerende climax.
Met dit boek werd de schrijfster genomineerd voor zeven prijzen en won de Booktrust Teenage Book Award 2004.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen