boekomslag Lisa van Campenhout - Bijna echt

Brenda weet hoe het is om onzichtbaar te zijn, geen vrienden te hebben en niet mee te tellen, en ze is het zat. Haar plan: zichzelf opnieuw uitvinden als ze gaat studeren in Amsterdam. Maar als dat plan meteen mislukt na een rampzalige introductieavond, moet ze iets anders verzinnen. Twee dagen later is ze Aurélie uit Parijs: een rijke erfgename met een fantastische kledingsmaak, die in een sjiek hotel woont. Ze heeft vrienden, een indrukwekkend aantal Instagramvolgers en een jaloersmakende agenda… maar ook drie gestolen creditcards, het gevoel dat ze achtervolgd wordt en een aantal dreigende privéberichten in haar Instagram-inbox. Haar web van leugens wordt steeds verstikkender, maar ze kan nu niet meer terug, toch?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

‘Zo. Bedankt dat je gekomen bent. Kon je het makkelijk vinden? Ik ben blij dat ik eindelijk met je kan praten. Je ziet er goed uit, trouwens. Ik wil je al zo lang mijn verhaal vertellen. Jij zult het snappen, dat weet ik zeker.
Laat ik maar bij het begin beginnen: hoe ik Aurélie Fabulateur werd.
Nee, wacht.
Ik wil eigenlijk eerst dit zeggen: het spijt me. Als ik het allemaal over kon doen, zou ik het anders hebben aangepakt. Geduldiger. Eerlijker. Gewetensvoller. Dan zou ik vanavond in een hotel slapen, in plaats van in een celblok. Maar ik heb helaas geen tijdmachine. Alles is al gebeurd.
En natuurlijk was het niet allemaal slecht. Oké, het eindigde dramatisch. Dat hebben we allemaal op tv kunnen zien. Is het heel erg als ik zeg dat ik het best een kick vond om op het journaal te komen? Maar ik ben meer dan een slecht einde. Het afgelopen jaar heb ik zo veel gezien, zo veel beleefd. Zo veel geleefd. Ik danste op tafels van vijfsterrenhotels, met mijn Louboutins in mijn handen. Ik wisselde telefoonnummers uit met mensen die dagelijks duizenden euro’s uitgeven omdat ze jaarlijks miljoenen verdienen. ‘En nu inspireer ik anderen door te laten zien dat ze alles kunnen worden wat ze maar willen – als ze het maar genoeg willen.’ (blz. 7)

Brenda gaat beginnen aan een studie in Amsterdam. Ze vindt dat ze een saai leven leidt en is van plan om een leuke studententijd te hebben. Maar de eerste avond op een studentenfeestje steelt ze de credticard van een rijke medestudente. Ze koopt hiermee nieuwe kleren en gaat naar een hotel. Ze heeft een plan om een nieuw leven te beginnen, zowel in het echt als online.

‘Op Instagram maakte ik een nieuw account aan. Mijn naam was Aurélie. De kapper had mijn naam steeds genoemd tijdens het praten en het had erg goed gevoeld. Hij was in ieder geval wat neutraler dan Xantippe. Ik plaatste de selfie en stelde hem ook meteen in als profielfoto. Niemand zou hem liken, want ik had nog geen volgers en ik ging ook niemand uit mijn oude leven volgen. Dit was een nieuw begin. Ik besefte dat het lastig zou worden als ik eenmaal was begonnen met studeren om onder een andere naam door het leven te gaan, terwijl ik ‘op de universiteit was ingeschreven met mijn echte naam. Nou ja, ik kon gewoon zeggen dat dit mijn roepnaam was. Of zo. Dat vogelde ik later allemaal wel uit. Nu was het tijd om eerst beneden een drankje te doen. Op Aurélie Fabulateur and her fabulous new life. (blz. 40)

Bij een nieuwe identiteit hoort natuurlijk een andere manier van leven. In de hotelbar komt ze in contact met jongeren van haar leeftijd. Eén van hen is Josephine, een influencer op Instagram waar Brenda groot fan van is. Josephine is met een groep vrienden en ze raken in gesprek. Ze vraagt Aurélie om ‘s avonds met hen mee te gaan naar een feest. Het wordt een geweldige avond.

‘De nacht na het feest ontplofte mijn telefoon. Nou ja, bij wijze van spreken dan. Hoewel het me niet had verbaasd als er door al die followers, mentions, likes, privéberichten en tags echt iets kapot zou zijn gegaan. In een kamer kun je immers ook maar een bepaalde hoeveelheid mensen kwijt. En mijn telefoon is veel kleiner.
Maar dat oude rotding kon het nog net aan. Ik had er een paar duizend nieuwe volgers bij. Mijn ene Instagramfoto van gisteren had bijna evenveel likes. En er waren comments! De meeste waren vrij nietszeggend, smileys met hartjesogen of zo’n vuurtje. Maar toch. Dat soort berichten kreeg ik op mijn oude account nooit. Ja, heel soms van een paar populaire meisjes uit mijn klas, maar ik vermoedde altijd dat die sarcastisch bedoeld waren. Verder stond mijn inbox vol DM’s van vieze mannen. Dat was dan weer niet nieuw, maar ik had er nooit zo veel in een keer gehad. Toch een prestatie. En ik was getagd in foto’s van anderen. Dat bleken vooral fanaccounts van Josephine die haar foto opnieuw plaatsten, en een paar onzinaccounts. Maar toch. Ik was nooit eerder ergens in getagd! Van blijdschap sloeg ik op mijn kussen.
Het ging gebeuren. Ik werd iemand.’ (blz. 72)

Wordt Aurélie beroemd? Kan ze het leven leiden dat ze zo graag wil? Hoe goed kan ze haar geheim bewaren?


Luister naar het begin van dit boek…

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
als recensieboek gekregen van uitgeverij Blossom Books
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, realistisch, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Aurélie
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee, ik wil niemand ontmoeten
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in Amsterdam
Wat vind je leuk aan dit boek?
ik vind het fascinerend hoe makkelijk Aurélie vrienden maakt
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
ik vind het treurig dat Brenda denkt dat ze een beter leven heeft als ze zich voordoet als iemand anders
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor iedereen vanaf een jaar of 14 die houdt van realistische verhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen