boekomslag Eva Burgers - Stille getuige

Na een schoolfeest ziet Nikki hoe de populaire Diane door een paar jongens een busje in wordt getrokken. Vanaf dat moment verneemt niemand meer iets van haar, en al snel blijkt dat ze diezelfde avond is vermoord. Nikki voelt zich vreselijk schuldig, maar durft aan niemand te vertellen wat ze heeft gezien. Dan komt ze erachter dat Martin, de nieuwe vlam van haar beste vriendin, met de ontvoering te maken heeft. Nikki is radeloos, zeker als ze steeds vaker dreigende berichten krijgt. Moet ze vertellen wat ze weet? Zullen ze haar geloven? En wie kan ze vertrouwen?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Met trillende handen pakte ik mijn telefoon en staarde nog een keer naar het bericht.
Ik weet je te vinden, trut! Een steek in mijn maag maakt me misselijk. Snel drukte ik mijn scherm uit en ging languit op bed liggen. Dit was al het vierde dreigbericht binnen een paar uur.
‘Wie stuurt er nou zoiets?’ had Tim eerder die avond hoofdschuddend gevraagd. Ik haalde mijn schouders op, maar ik wist heel goed van wie de dreigementen kwamen.
‘Als je maar weet dat ik je altijd zal beschermen, lieve Nik. Maak je niet druk. Het is vast een pesterijtje.’ Om zijn woorden kracht bij te zetten aaide hij met zijn hand over mijn haren. Tim zag de ernst van de situatie absoluut niet in, en waarom zou hij ook? Hij wist niet wat ik wist. Wat ik die avond had gezien, maakte meer bij me los dan ik zou willen. Het beetje vertrouwen dat ik nog had in de goedheid van de mensen om me heen, was nu volledig verdwenen. (blz. 7)

Eerder die vrijdagavond was Nikki op een schoolfeest. Na afloop sprong ze bij haar beste vriendin achterop de fiets. Het laatste stuk wandelde ze naar huis. Voor haar loopt een meisje met een roze sjaal. Opeens kwam er een bestelbusje hard langsrijden. Voordat Nikki doorheeft wat er gebeurt, is het bestelbusje gestopt en wordt het meisje de auto ingetrokken. Nikki verstopt zich snel achter struiken, en als de auto weg is, rent ze naar huis. Was dit een ontvoering? Of een grap?

‘Ik moet jullie iets vertellen.’ Hij schraapte zijn keel. ‘Diane van Dungen is na het schoolfeest niet thuisgekomen.’ Meneer Aarts leek aangeslagen toen hij het vertelde. Hij durfde amper de klas in te kijken. Ik voelde hoe mijn ademhaling stokte. Er ontstond geroezemoes. Iedereen draaide zich om naar de lege stoel waar Diane hoorde te zitten.
Meneer Aarts hief zijn handen en vroeg om stilte. ‘Ik begrijp dat jullie veel vragen hebben, maar laten we die één voor één stellen.’ Hij wees naar een klasgenootje dat krampachtig met haar vinger omhoog zat.
‘Ging ze alleen naar huis?’ vroeg ze zachtjes. Haar stem trilde.
Meneer Aarts knikte. ‘We hebben uit verklaringen van anderen die ook op het feest waren begrepen dat ze alleen vertrokken is.’
Ik hapte naar adem en keek naar Sara, die twee tafeltjes verder zat. Met grote ogen staarde ze voor zich uit. Bewegingloos. Ik bleef naar haar kijken en hoopte dat ze mijn blik zou voelen en vangen. Maar Sara leek wel in shock. (blz. 20)

Nikki is bang. Ze heeft gezien dat Diane werd ontvoerd. Maar misschien hebben de daders haar ook gezien. Eén van de jongens keek die avond haar kant uit. Moet ze met deze informatie naar de politie? Ze durft er niet met haar vrienden over te praten.

Op zaterdagavond is haar beste vriendin Sara, zoals elke zaterdagavond, bij Nikki thuis. Heerlijk om een hele avond kletsend door te brengen. Maar dan vertelt Sara dat ze zometeen opgehaald wordt door Martin, haar nieuwe vriendje.

‘Sukkel, wat ziet ze toch in hem,’ mompelde ik en verbaasde me weer over zijn arrogante uitdrukking, met die sigaret die uit zijn mondhoek bungelde. Ik opende het raam een klein stukje om te horen of er nog iets gezegd werd. Martin sprong uit de bus toen hij Sara aan zag komen en deed het portier open.
‘Wat galant,’ giechelde ze en ze stapte snel in. Martin draaide de bus achteruit in een lege parkeerplek voor de deur. Ik deed het gordijn langzaam dicht maar hield het nog een stukje open om naar Sara te zwaaien. De achterkant van het busje botste bijna tegen een paaltje aan.
‘Wat een eikel, zeg.’ Ik schudde mijn hoofd en kneep mijn ogen dicht door de felle remlichten. Terwijl Martin gas gaf en langzaam het parkeervak uitdraaide, zag ik nog net de ronde sticker op de achterkant van het busje. Ik slikte. Even werd het zwart voor mijn ogen. Haastig trok ik de gordijnen dicht en ik zakte omlaag met mijn rug tegen de verwarming. De combinatie van de witte bus en de ronde sticker veroorzaakte bijna een ontploffing in mijn lichaam. Alles in mijn lijf stond op scherp. (blz. 35)

Is dit het busje waarmee Diane ontvoerd werd? Heeft Martin hier iets mee te maken? Hoe kan ze Sara waarschuwen? Moet ze met deze informatie naar de politie? Maar wat als ze het fout heeft?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Gekregen van iemand
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
spannend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Nikki is de hoofdpersoon
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee
Waar speelt het verhaal zich af?
in de woonplaats van Nikki
Wat vind je leuk aan dit boek?
het is een spannend verhaal
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
x
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor iedereen vanaf 12 jaar die houdt van een spannend verhaal
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen