boekomslag Eva Burgers - Flashback

Na een gezellig avondje shoppen wordt Lynn plotseling van haar fiets gesleurd en in elkaar geslagen. Als ze weer bijkomt in het ziekenhuis kan ze zich bijna niets meer van het voorval herinneren. Wat is er precies gebeurd? Wie heeft haar dit aangedaan en waarom? Lynn wordt bang en achterdochtig en weet niet meer wie ze nog kan vertrouwen. De antwoorden lijken dichterbij te zijn dan Lynn denkt… Maar wil ze die wel weten?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Vermoeid slenterde ik langs de lange kledingrekken. Lize liep voor me uit en bekeek ieder truitje met verwondering en nieuwsgierigheid. Ik hoorde Lauren en Anna giechelen in een pashokje. We hadden enorm veel lol, maar de geïrriteerde blik van de verkoopster zei dat we misschien beter konden vertrekken.
Elke week gingen we met z’n vieren naar de koopavond in het centrum van het dorp. Hoewel ik meestal al na twee winkels was uitgekeken op de kledingstukken, die volgens mij toch allemaal op elkaar leken, wilde ik de gezellige donderdagavonden met mijn vriendinnen niet missen.
Het getril van mijn mobiel in m’n broekzak haalde me uit mijn gedachten. Ik keek op het schermpje en zag dat ik weer een bericht had van Jay. Zuchtend opende ik het.
‘Jay weer?’ hoorde ik voor me. Glimlachend keek Lize me aan.
Ik knikte en las de tekst hardop voor.
Lize grinnikte. ‘Arme jongen. Hij is er kapot van dat je hem hebt gedumpt.’ (blz. 5)

Het is vrijdagavond en Lynn is samen met haar vriendinnen Lize, Lauren en Anna aan het winkelen in het dorp. Het is koopavond. Na afloop fietsen ze gezamenlijk richting huis. Lynn en Lize wonen in dezelfde nieuwbouwwijk, maar Lynn moet nog een stukje alleen fietsen. Ze kan met Lynn meefietsen en vandaar naar huis (maar dat is langer), of ze kan een stukje over een donker stuk fietspad (maar dan is ze eerder thuis). Ze kiest voor het laatste…

Voortgeduwd door een gevoel van trots en zelfverzekerdheid, fietste ik de laatste meters van het fietspad. Ik hoorde mezelf hijgen en kneep in mijn stuur, alsof ik daardoor nog harder zou gaan. Een geurenmix van vrieskou en duinbeplanting bereikte mijn neus, maar voor die goed tot mij doordrong veranderde er plotseling iets.
Er was een zwarte gedaante verschenen in het flauwe licht aan het einde van het fietspad. Hij liep rustig de duisternis in, met het schijnsel van mijn fietslamp als zijn kompas. Midden over het pad kwam hij mijn richting uit. Ik wilde eigenlijk omkeren, maar ik durfde niet, want dan zou ik mijn blik van de gedaante los moeten maken en hem uit het oog verliezen. Ik stuurde iets naar links, waarna hij een stap opzijzette zodat hij weer recht tegenover me stond. Mijn hartslag versnelde. Hij kwam steeds dichterbij.
Angstig keek ik om me heen of ik een mogelijkheid zag om hem te ontwijken, maar voor ik iets kon bedenken voelde ik dat er aan mijn fiets werd getrokken. (blz. 9)

Lynn wordt aangevallen. In het ziekenhuis hoort ze dat een man die langs kwam fietsen de politie en een ambulance heeft gebeld. Hij heeft gezien dat ze door een jongen met een hoodie aan van haar fiets is getrokken. Lynn kan zich niets meer herinneren van wat er is gebeurd.

‘Weet je dan echt helemaal niets meer?’
Het ongeloof in Laurens stem klonk komisch. Ik schoot in de lach, ondanks al mijn ellende. Ook al was ik blij dat ik weer thuis was na vijf dagen in het ziekenhuis. Ik voelde me nog steeds een vreemde in mijn eigen lichaam. Ik was vaak duizelig en had de hele tijd hoofdpijn, wat me onrustig maakte. Ik schudde de kussens achter me op de bank iets op en zuchtte vermoeid. ‘Ik kan me wel herinneren dat we naar de koopavond zijn gegaan, en ik weet ook nog dat we samen terug zijn gefietst. Maar wat er daarna kwam, blijft voor mij een raadsel.’
Lauren schudde haar hoofd. ‘Het lijkt me vreselijk om een gat in je geheugen te hebben.’
‘Dat is het ook,’ beaamde ik. ‘Maar de artsen zeggen dat de kans groot is dat de herinneringen weer terugkomen.’
Lauren gruwelde. ‘Wie weet wat of wie er dan ineens op je netvlies verschijnt,’ zei ze geheimzinnig.
‘Als je dat zegt om me op te vrolijken, dan is dat niet gelukt,’ zei ik cynisch. Want waar Lauren op doelde was precies waar ik bang voor was. Wilde ik wel weten wie me dit had aangedaan? (blz. 28)

In de weken na het ongeluk probeert Lynn van alles om haar geheugen terug te krijgen. Zal dat lukken? Komt Lynn te weten wie haar heeft aangevallen

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Gekregen van iemand
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Nee
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
n.v.t.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Lynn
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee, ik wil niemand ontmoeten
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in de stad waar Lynn woont
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een spannend en zielig verhaal 
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet