boekomslag Kevin Brooks - Hondenjong

Jeet groeit op te midden van een roedel wilde honden. Als hij na een mislukte roofoverval in een besloten gemeenschap terechtkomt, vermenselijkt hij. Het dorp wordt bedreigd door een vijandige clan en Jeet moet zich opmaken voor een beslissende strijd, hij worstelt met zijn identiteit van half-hond en half-mens. Zal de dreigende veldslag en zijn vriendschap met een ander hondenjong hem tot inkeer brengen?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Ik weet niet hoe dit moet.
Ik zit hier op de vloer met mijn schrijfboek open op schoot. Het wit van de lege pagina flakkert oranje op in het licht van het hardvuur, maar nog steeds weet ik niet hoe ik Gun Surs bevel moet uitvoeren. Hoe kan ik een verslag over deze wereld schrijven als ik er zo weinig van weet? Wat weet ik nou van ons volk, van de oorlogsgeschiedenis? Wat weet ik nou helemaal?
tIs koud, dat weet ik. De nachten zijn altijd koud.
En als de zon morgen opkomt en de kou van de nacht wegsmelt in het verblindend witte licht en de kliffen en het zand en de lucht vol stof beginnen te zinderen en te branden in de schroeiende hitte — wordt het heet.
Dat weet ik ook.
De dagen zijn altijd heet.
Ik weet vooral dat de Dau er morgen nog zullen zijn – nog geen kilometer hier vandaan aan de overkant van de kale zwarte glasrotsen van Niemandsland – dat ze nog steeds zullen loeren en wachten, hun tijd afwachten, wachten op de dag dat de tijd gekomen is om onze muur te bestormen, onze stad binnen te stromen en ons tot de laatste man af te slachten —
Maar wat weet ik nog meer?
Wat is er nog meer dat ik moet weten? (blz. 7)

Jeet is iets ouder dan 10 jaar. Tien jaar geleden zijn zijn ouders omgekomen bij een aanval. Jeet is door een roedel honden meegenomen en is bij hen opgegroeid. Een paar jaar geleden is hij door mensen gered en sinds die tijd woont hij bij zijn mentor Starry. Starry is 26 jaar. Hij heeft ervoor gezorgd dat Jeet weer menselijk werd.

Ik herinner me helemaal niets van de dag waarop de Wilden ons overvielen en heel weinig van de de daaropvolgende weken en maanden. Van mijn vader en moeder is nooit meer iets teruggevonden en ik twijfel er niet aan dat ze zijn gedood en verslonden door de honden – of, in het geval van mijn vader, misschien gedood door de Wilden en verscheurd door de honden. Maar over Jele, het weesje dat door mijn moeder werd gezoogd, ben ik minder zeker. In mijn tijd bi de honden kwam ik andere hondenjongen tegen en het kan zijn dat een ervan Jele was – tenslotte konden we dat niet van elkaar weten – maar ook al is er geen bewijs dat ze niet door de honden is meegenomen en op dezelfde manier als ik door een van hen is opgevoed, denk ik dat het meer voor de hand ligt dat ze hetzelfde lot heeft ondergaan als mijn ouders. Ik heb geen rationale verklaring voor mijn gevoel dat ze dood is, maar als ik me haar probeer voor te stellen, als ik haar in mijn hoofd tot leven probeer te brengen, zie ik alleen maar leegte.
Er is daar gewoon niets.
En elke keer dat haar leven me niet voor de geest komt, stel ik me dezelfde vraag – als de honden Jele hebben gedood, waarom mij dan niet?
Ik weet het antwoord niet.
tZou gewoon kunnen zijn dat mijn hondenmoeder me snel genoeg te pakken had voor ik door de hongerige honden werd verscheurd, maar dat Jele niet dat geluk had. Of misschien had ze iets wat de honden niet fijn vonden – een verkeerde geur, geluid, blik.
Wie weet?
Honden hebben heel ingewikkelde en vaak onlogisch lijkende gevoeligheden.
Ik weet alleen zeker dat ik ben meegenomen. (blz. 29)

Jeet woont in de stad, maar hij merkt dat andere mensen hem niet volledig vertrouwen omdat hij een hondenjong is. Soms verlangt hij terug naar zijn hondenmoeder en het leven in de roedel. Hij werkt hard en doet ondertussen wat Gun Sur hem gevraagd heeft: een verslag schrijven over de wereld waarin hij woont. Maar er gebeurt weinig…

De volgende ochtend werd ik gewekt door klokgelui. tWas niet het snelle geklepper van de noodklok, maar de langzamere, rustige oproep voor een bijeenkomst. Alleen wordt daar normaal midden op de dag voor geluid, niet smorgens vroeg, dus was er duidelijk iets ongewoons aan de hand.
Bijeenkomsten worden op het Kwartierhuisplein gehouden en toen ik naar buiten ging en me bij iedereen aansloot die door de straten naar het centrum liep, zag ik Starry voor me uit hobbelen. Ik haalde hem in en vroeg of hij wist wat er aan de hand was.
Hij schudde zijn hoofd. Niemand schijnt iets te weten.
Op het plein was het al aardig druk toen we aankwamen en terwijl we ons een weg door de krioelende menigte zochten, voelde ik de spanning en de onzekerheid in de lucht – mompelende stemmen, bezorgde blikken, verwarring en ongemak. Het klokgelui hield op en iedereen keek naar het Kwartierhuis in afwachting van de komst van Gun Sur. (blz. 71)

Gun Sur vertelt dat er die nacht een aanval van de Dau is geweest. De Dau is een volk dat aan de overkant van Niemandsland woont. Beide volkeren zijn als zolang men zich kan herinneren met elkaar in oorlog. Bij deze aanval hebben de Dau een vrouw ontvoerd. Er zal een reddingsactie worden opgezet en Jeet moet hierbij helpen. Gun Sur vraagt hem na de bijeenkomst of hij als spion naar de Dau wil, om te kijken waar deze vrouw wordt vastgehouden. Maar hij moet ook iets telen, munitie. Zal het Jeet lukken om ongezien bij de Dau te komen? Kan hij zijn opdrachten uitvoeren? Waar gaat de munitie voor gebruikt worden?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, romantisch, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Jeet
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik wil Jeet ontmoeten, omdat ik meer wil weten over hoe hij is opgegroeid
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich af in het dorp waar Jeet woont
Wat vind je leuk aan dit boek?
ik vind het fascinerend dat Jeet is opgevoed door honden, en niet de enige is, en nu in een mensengemeenschap woont
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
ik vind het vrij irritant dat er geen apostrof (‘) wordt gebruikt. Je krijgt dan tIs in plaats van ‘t Is. Dit zit ook in de Engelse versie zag ik. Ik heb geen idee wat de schrijver hiermee wil bereiken
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Dit is een leuk boek voor jongeren vanaf 14 jaar die houden van bijzondere avonturenverhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen