boekomslag Wendy Brokers - De laatste halte

Jonas, Loïs, Naima en Ralph gaan met hun havo 4-klassen op werkweek naar Londen. Ze hebben tot nu toe eigenlijk nooit zoveel met elkaar te maken gehad. Ralph heeft het juist niet zo op Naima en blijft het liefst bij haar uit de buurt. Als de vier in hetzelfde groepje worden ingedeeld, móéten ze elkaar wel beter leren kennen. Terwijl ze Londen doorkruisen van de ene naar de andere bezienswaardigheid, ontstaat er een bijzondere vriendschap. Maar wanneer ze op de metro wachten gebeurt er iets wat niemand ooit had kunnen voorzien. Ze moeten zichzelf in veiligheid zien te brengen, terwijl de straten van Londen een terroristisch toneel zijn geworden.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Katrien (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb het boek niet zelf uitgekozen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
interessant, lang, ontroerend, realistisch, romantisch, verrassend, gedurft. Het vraagt moed om beide kanten van een verhaal te vertellen, ook al kan dit pijn doen.
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nvt
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Het vierde jaar middelbaar onderwijs gaat op werkweek naar Londen. Jonas, Loïs, Ralph en Naima kennen elkaar niet, maar worden toch samen ingedeeld om doorheen de week opdrachten te maken in Londen. En dan gebeurt het ondenkbare: in de metro waarin ze zich bevinden, pleegt iemand een aanslag… De achterflap van dit boek spreekt hier niet over, maar ik vind dat dit zeker benoemd kan worden. Omdat dit gegeven tegenwoordig helaas zeer dichtbij bijna iedereen komt.
Wie is de hoofdpersoon?
Jonas, Loïs, Ralph en Naima
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik denk dat ik vrienden zou kunnen worden met dit nieuw ontstane vriendengroepje.
Waar speelt het verhaal zich af?
In Nederland (bij vertrek) en Londen, op werkweek
Wat vind je leuk aan dit boek?
Hoe Brokers zo invoelend over haar personages schrijft, en hen heel veel “body” meegeeft. Dat “De laatste halte”, hoewel dat best had gekund, niet het zoveelste oppervlakkige verhaal is over vier jongeren die het maar niks vinden om op werkweek te moeten met school. Brokers trapt ook niet in de val om maar één kant (die van “de slechterik”) van het verhaal te vertellen. Daardoor komt dit verhaal heel erg binnen.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Wat de vier jongeren meemaken is niet niks. Dit boek zou dankzij een betere redactie nog sterker zijn. Het boek heeft nogal lang uitgesponnen zinnen die vaak de helft korter kunnen omdat er nogal veel wordt uitgelegd. Dat heeft dit boek niet nodig: het verhaal en hoe de personages met elkaar omgaan is krachtig genoeg. Op een willekeurige bladzijde lees ik deze zin: “Tegen de tijd dat ook ik aan de andere kant van het toegangshekje naast haar sta, bergt zij het kaartje op in haar portemonnee. Haar gemompelde ‘dankjewel’ is bijna niet te verstaan, maar zelfs haar gebogen hoofd kan niet verbergen dat haar wangen vuurrood zien”. Ook de epiloog had niet zo lang gemoeten, maar maakt dit verhaal wel helemaal af, zonder dat iets snel snel moet worden afgehaspeld.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Brokers kan goed en met respect in het hoofd van haar puberende personages kruipen. Dat ze elk hun rugzakje meedragen maakt hen mee tot levensechte personages, die je ongetwijfeld graag tegen het lijf wil lopen. De onmacht die zij voelen zal je, als je hen tegen zou komen, er wel moeten bijnemen. Kortgezegd: met een betere redactie zou dit boek nog krachtiger kunnen zijn. Heel sterk!
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor iedereen die eens “over zijn/haar muurtje durft te kijken naar de ander.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen