boekomslag Jacobine de Brauw - Lek

Willems vader, een bekende journalist op het Haagse Binnenhof, verongelukt midden in de nacht op een verlaten snelweg. Maar is het wel een ongeluk? Willem is overtuigd van niet. Samen met zijn beste vriend Max gaat hij in Den Haag op onderzoek uit. De intrige die ze op het spoor komen is gevaarlijker en groter dan ze ooit hadden kunnen vermoeden. Machtige politici doen er alles aan om te voorkomen dat de waarheid aan het licht komt. Max en Willem zijn hun leven niet meer zeker.

Boekinformatie
Schrijver: Jacobine de Brauw
Titel: Lek
Uitgeverij: Querido
Jaartal: 2013
Bladzijden: 256
Genre: detective
Leeftijd: 12+

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Het is de koudste novemberochtend die Willem zich kan herinneren. En de donkerste. Alleen aan het aantal mensen dat op de been is kun je merken dat het dag is. Terwijl hij fietst probeert Willem de mouwen van zijn grijze capuchonjas om zijn nu al dode vingers te trekken. Zijn tenen prikken van de kou. (blz. 7)

De vader van Willem was een journalist in politiek Den Haag. Hij is een tijdje geleden verongelukt met zijn auto. Volgens de politie was het een ongeluk. Willem denkt dat er meer achter zit. Daarom gaat hij samen met zijn vriend Max naar Den Haag om werkspullen van zijn vader op te halen. De krant is bezig met het digitaliseren van het archief en de originele documenten mogen weg. Daar zitten veel artikelen van zijn vader tussen. Willem hoopt er achter te komen waar zijn vader mee bezig was.

‘Dat is degene die hem die informatie gegeven heeft,’ zegt Willem. ‘Geen idee wie het is alleen.’
Max staart naar de bladzijde. ‘Maar dit bewijst toch niks, Wil,’ zegt hij zachtjes. ‘Ja, hij was bezig met een spannend verhaal. Maar dat was hij altijd. Hij was een supergoede journalist.’
Willem klapte het boekje dicht en stopt het terug in zijn broekzak. ‘Klopt. Maar die LEK heeft mijn vader iets verteld wat hij om één uur ‘s nachts is gaan uitzoeken.’ Hij staat op en pakt zijn tas. ‘En je weet hoe mijn moeder daar over dacht. Hij werkte niet ‘s nachts. Nooit. Dus ja. Ik weet het zeker. Hij was iets groots op het spoor. Er is iets anders gebeurd dan de politie heeft kunnen achterhalen en ik ga dat uitzoeken.’ (blz. 19)

Op de redactie van de krant komen ze Bruins, de oud-collega van Willems vader tegen. Hij neemt hen mee naar het Binnenhof. Bruins heeft een afspraak met Van Weelde, de minister-president. Aan het einde van het gesprek stelt Willem hem een vraag.

Van Weelde leunt naar voren. ‘Die jongen vroeg of de problemen rond Borssele al waren opgelost.’ Van Weelde fluistert het, zoals alleen oude mensen kunnen fluisteren – bijna harder dan hun normale stem. Staalmeesters’ ogen flitsen naar de bar. Niemand lijkt het gehoord te hebben.
Verdomme. De zoon van Cees. Hoe is het mogelijk.
‘Hij had het rode boekje bij zich,’ spuugt Van Weelde. ‘Hij maakte er zelfs aantekeningen in.’
Deze keer hoeft Staalmeesters niet na te denken. Het voelt alsof iemand zijn luchtpijp langzaam dichtdrukt. Het rode boekje van Van Dijk was in Den Haag een begrip. De vrees van elke politicus. Opgetekend staan in het rode boekje betekent negatief in de media komen. Zou Cees nog wat op hebben geschreven die laatste avond? Staalmeesters wacht tot Van Weelde doorgaat, maar die is stilgevallen.
‘Wat stond erin?’
Van Weelde kijkt hem geïrriteerd aan. ‘Hoe moet ik dat weten?’ Heel even lijkt hij weer op een minister. ‘Ik heb natuurlijk direct een einde aan het interview gemaakt.’ (blz. 45)

Zijn er echt problemen met de kerncentrale in Borssele? Zal Willem achter de waarheid komen over de dood van zijn vader?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb het boek gewonnen via uitgeverij Querido en het leek mij een spannend verhaal. Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
spannend, zielig, leuk, fascinerend
Hoe kom je aan het boek?
Ik heb het boek gewonnen via uitgeverij Querido
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Het is een spannend boek dat zich in de politieke wereld van Den Haag afspeelt
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan jongeren vanaf 12 jaar die een spannend verhaal willen lezen