boekomslag Chris Bradford - De weg van de krijger

In dit eerste deel van de jonge samoerai maakt de lezer kennis met Jack Fletcher, twaalf jaar oud. Na een piratenaanval op het VOC-schip waarop hij met zijn vader werkte, spoelt hij aan als drenkeling in Japan. De legendarische zwaardmeester Masamoto Takeshi ontfermt zich over hem. Jacks training in bushido – de weg van de krijger – begint. Jacks ultieme doel is wraak nemen op de moordenaar van zijn vader.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

De jongen schrok wakker.
‘Alle hens aan dek!’ schreeuwde de bootsman. ‘Dat geldt ook voor jou, Jack!’
Het verweerde gezicht van de bootsman doemde voor hem op uit de duisternis. Hij liet zich snel uit zijn hangmat vallen op het houten middendek. Hoewel Jack Fletcher pas twaalf jaar was, was hij toch vrij groot voor zijn leeftijd, en taai eng espierd door de afgelopen twee jaar op zee. Onder het piekerige, stroblonde haar dat hij van zijn moeder had geërfd, schitterden zijn azuurblauwe ogen met een volwassen vuur en vastberadenheid.
De mannen, lamgeslagen door de lange reis aan boord van de driemaster de Alexandria, maakten dat ze uit hun hangmatten kwamen en duwden hem opzij om zo snel mogelijk naar het bovendek te komen. (blz. 17)

Het staat een stevige storm buiten en het schip gaat alle kanten op. Omdat Jack één van de kleinste jongens is moet hij in de mast klimmen. De storm blijft inbeuken op het schip en later die nacht leiden ze schipbreuk. Ze zijn in Japan, een voor hen onbekend land.

Naarmate de nacht vorderde, voelde de bemanning zich steeds minder op haar gemakt. Geruchten over samoerai en waiko verspreidden zich als een lopend vuurtje. De nachtwacht had zwarte schaduwen zien bewegen in het bos.
De volgende dag hield iedereen zijn blik op de kust gericht. Hoewel de hele kust compleet verlaten was, werkten de mannen allemaal koortsachtig door.
Tegen de schemering was de Alexandria klaar om de reis te hervatten. De bootsman riep alle hens aan dek en jack wachtte met de bemanning op de orders van de kapitein.
‘Mannen, jullie hebben puik werk verricht,’ verklaarde kapitein Wallace. ‘Als de wind goed staat, zeilen we morgenvroeg naar Nagasaki en ons fortuin. Jullie hebben wel een extra rantsoen bier verdiend.’
De bemanning juiste enthousiast. Gewoonlijk was de kapitein niet zo royaal. Toen het gejoel wegstierf, hoorde iedereen geschreeuw uit het kraaiennest komen.
‘Schip ahoi! Schip ahoui!’
Als één man keerden ze zich naar zee.
Daar, in de verte, was het onheilspellende silhouet van een schip te zien… met de rode vlag van de wako in top. (blz. 34)

Het schip wordt aangevallen en Jack raakt gewond. Hij wordt wakker met veel pijn en kan zich weinig herinneren. Hij wordt verzorgd door een Japanse familie. Communiceren gaat nauwelijks.

Baden, eten en slapen waren voor Jack nu de dagelijkse gang van zaken.
Langzamerhand nam de koorts af, zijn arm begon te helen en hij was in staat wandelingetjes door de tuin te maken. Meestal ging hij onder de kersenboom zitten om Uekiya aan het werk te zien met het wieden van de bloembedden of het nauwkeurig snoeien van de heesters. Uekiya groette Jack altijd met een kort knikje, maar verder werd er weinig uitgewisseld, aangezien Jack nog steeds geen jota van hun vreemde taal begreep.
Al spoedig werd Jack rusteloos in die beperkte, monotone wereld van twee kamers die als twee druppels water op elkaar leken, het dagelijkse bad en het smetteloze tuinieren. Hij voelde zich gevangen als een kanarie in een gouden kooi. Wat wilden ze toch van hem? Constant werd hij in de gaten gehouden, maar ze probeerden nooit een gesprek op gang te brengen. In de tuin en in huis mocht hij gaan en staan waar hij wilde, maar verder onderzoek van de omgeving werd niet toegestaan. Waren zij heer en meester over zijn lot? Of wachtten ze soms op iemand die dat was? (blz. 56)

Jack heeft veel vragen. Zal hij daar een antwoord op krijgen? Wie heeft hem gered en waarom? Wat zal er met hem gaan gebeuren?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, realistisch, romantisch, spannend, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Jack is de hoofdpersoon
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik wil Jack ontmoeten en het Japanse huis zien waar hij wordt opgevangen. Ik wil ook weten hoe het met hem gaat
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich af in de 17e eeuw in Japan
Wat vind je leuk aan dit boek?
ik vind het leuk dat het verhaal zich afspeelt in Japan. Is één van mijn favoriete landen
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
ik vind het niet leuk dat Jack gepest wordt omdat hij geen Japanner is
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
dit is het eerste deel van een serie over Jack
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor iedereen vanaf een jaar of 11 die houdt van spannende geschiedenisverhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen