Chris Bradford – Gijzeling (1e recensie)

boekomslag Chris Bradford - Gijzeling

De 14-jarige Connor Reeves wordt in het diepste geheim gerekruteerd voor een speciale bodyguard squad. Hij krijgt training in toezicht, anti-hinderlaagoefeningen en ongewapende gevechten. De cursus is zwaar, zo zwaar dat hij zich soms afvraagt of hij het zelf wel zal overleven. Wanneer hij wordt opgeroepen om de impulsieve tienerdochter van de Amerikaanse president te beschermen, is dat de ultieme test voor Connor. Alicia zit helemaal niet te wachten op bescherming. Ze maakt er een sport van om haar Secret Service-agenten te ontwijken. Maar wat ze niet weet, is dat terroristen plannen aan het maken zijn om haar te gijzelen…

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

De knokkels van de chauffeur werden wit toen hij het stuur van de Humvee met veel kracht vastgreep, en hij trapte het gaspedaal diep in. De enorme motor begon te brullen en het pantservoertuig schoot de kapotgeschoten weg op.
Terwijl de Humvee over het hobbelige wegdek scheurde dat zich voor hen uitstrekte als de gebarsten huid van een dode slang, staarden de twee passagiers achterin naar buiten, naar het door oorlog verwoeste Irak. Dorre stukken woestijn bezaaid met rotzooi, uitgebrande auto’s, half ingestorte en met kogels doorzeefde gebouwen, en daartussen de angstige gezichten van Iraakse kinderen, graaiend tussen het vuilnis.
De jongste van de twee passagiers, een jonge ambassademedewerkster met modern geknipt blond haar, veegde met beverige hand een traan weg. De andere, een lange knappe man van Latijns-Amerikaanse afkomst met stevige jukbeenderen en diepbruine adelaarsogen, had zichzelf beter onder controle. Maar de gespannen manier waarop hij de armleuning vasthad, verraadde zijn onrust.
Alleen de bodyguard zag er rustig uit; hij zat vastgesnoerd op de bijrijdersstoel met zijn mp5-machinepistool op schoot. Hij had deze rit al vele malen doorstaan. Niet dat het de tocht gemakkelijker maakte. De slingerende weg, die nog geen twaalf kilometer lang was, vormde de enige route die de internationale luchthaven van Bagdad verbond met de Groene Zone – het zwaarbeveiligde gebied voor militaire en overheidsinstanties in het centrum van Bagdad. Dit maakte Route Irish het gevaarlijkste stuk snelweg ter wereld, een schietbaan voor terroristen en opstandelingen. Elke poging om deze route te nemen was eigenlijk een zelfmoordactie.
En vandaag is de inzet nog hoger, dacht de bodyguard, die over zijn schouder naar de pas benoemde Amerikaanse ambassadeur in Irak keek. Meestal regelden de Amerikanen een helikopter voor het transport van hoge functionarissen, maar door de harde wind en de dreiging van een zandstorm moesten alle toestellen aan de grond blijven. (blz. 7)

Jaren later maken we kennis met Connor. Hij is 14 jaar. Na een wedstrijd kickboksen is hij onderweg naar huis. Onderweg hoort hij een jongen om hulp roepen. Hij gaat op het geluid af en ziet dat een jongen ingesloten wordt door een groepje jongeren. Hij besluit de jongen te helpen. Als hij de jongeren heeft weggejaagd is de jongen die hij kwam helpen verdwenen. De politie komt en Connor wordt opgepakt.

‘We houden je al een poosje in de gaten,’ onthulde de politieagente, die opstond van haar stoel en op de rand van het bureau ging zitten. Haar houding werd meer ontspannen en informeel. ‘Die aanval was in scène gezet om jouw rechtvaardigheidsgevoel te testen, en om te kijken hoe goed je kunt vechten. Alles moest in jouw ogen echt lijken, en daarom hebben we de aanval laten uitvoeren door getrainde medewerkers.’
Getrainde medewerkers? dacht Connor, terwijl hij aan zijn gescheurde lip voelde. Geen wonder dat ze zo goed konden vechten.
‘Maar waarom?’ vroeg hij doordringend.
‘Om te beoordelen of je een PB kunt worden in de echte wereld.’
Connor knipperde verbaasd met zijn ogen. ‘Een wát?’
‘Een persoonsbeveiliger, een lijfwacht,’ legde de politieman uit. ‘Je bracht jezelf in gevaar om een ander te beschermen en hebt zo bewezen dat je over het natuurlijke instinct van een bodyguard beschikt. Dat is niet iets wat je kunt leren. Het moet onderdeel zijn van wie je bent.’
Connor schoot in de lach. ‘Hoe bedoelt u? Ik ben veel te jong om een bodyguard te zijn?
‘Dat is preciés het punt,’ antwoordde een stem achter hem op een afgemeten militaire toon.
Connor draaide zich met een ruk om en schrok toen hij de zilverharige man van het toernooi recht achter hem zag staan.
‘Met de nodige training zul je de perfecte bodyguard worden.’ (blz. 28)

De aanval was nep! Connor kan het bijna niet geloven. Maar een aantal weken later begint Connor aan zijn opleiding tot bodyguard.

‘Aanvallen met messen behoren tot de gevaarlijkste van alle korteafstandsgevechten. De beste manier om zo’n dreiging aan te pakken is om dat niet te doen,’ legde Steve uit, terwijl hij het nepmes pakte. ‘Vermijding en ontsnapping moeten altijd je eerste prioriteit zijn als bodyguard. Dat is niet láf. Het is veel beter om te vluchten dan om te vechten.’
Hij gebaarde dat het Alfa- en Deltateam om hem heen moest komen staan. ‘Maar er zullen momenten zijn waarop ontsnapping onmogelijk is en je de dreiging toch moet aanpakken om je vip en jezelf te verdedigen. Word je tot een gevecht gedwongen, beëindig dat dan zo snel mogelijk, het liefst binnen vijf tot tien seconden. Een stomp in het gezicht. Een karateslag in de hals. Een trap in het kruis. Wat er maar voor nodig is.’ (blz. 70)

De eerste opdracht die Connor krijgt is als bodyguard voor de dochter van de president van Amerika. Hij wordt aan haar voorgesteld als een uitwisselingsstudent, want de president wil niet dat ze weet dat Connor haar bodyguard wordt. Ze moeten vrienden worden. Connor merkt dat het best tegenvalt om bodyguard te zijn. De eerste dagen is hij doodmoe, omdat hij constant alles in de gaten probeert te houden. Langzaam maar zeker gaat het beter. Zal hij vrienden worden met het meisje? Is de aanwezigheid van Connor als bodyguard voldoende om haar veilig te houden?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, romantisch, spannend
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een spannend verhaal over jongeren die als bodyguard werken
Wat vind je niet leuk aan het boek?
xx
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het eerste deel van een serie
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Weet ik niet
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf 12 jaar die houden van spannende boeken