boekomslag Miriam Borgermans - Raven 2

Nu Seamus razend op haar is, wordt Raven in het Reservaat tot het uiterste op de proef gesteld. Gelukkig heeft ze Lewin… maar waarom gedraagt Lewin zich zo vreemd? En wie zijn die ondergrondse levende doden? Als er geheimzinnige dingen gebeuren en Raven steeds meer weerzin, wantrouwen, leugens, geheimen, bijgeloof, regels, straffen en zelfs verraad ontmoet, beseft ze dat ze nergens veilig is. Dan wordt het winter in het Reservaat, een dodelijke winter….

Boekinformatie
Schrijver: Miriam Borgermans
Titel: Raven 2
Serie: Slaves #3
Uitgeverij: Clavis
Jaartal: 2018
Bladzijden: 440
Genre: science fiction
Leeftijd: 15+

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Over het verhaal

De lucht is stil als glas.
Een geelbruin blad maakt kringen op het water. Op de oever staan bladerloze winterbomen, ontdaan van kleur en groei. Voor me ligt de rivier; ze stroomt roerloos, zonder geluid. Over een takje hangen mijn zolen van konijnenbont te drogen, ze zijn nat geworden. Mijn handen omklemmen stijf de essentak. In het midden rimpelt steeds dezelfde golf – en toch steeds een nieuwe – en er blijft altijd genoeg over. Iets in me vloeit met dat water mee, dat leegte achterlaat die ook stil is, als glas.
Ik kijk niet stroomafwaarts – ik wil het niet zien.
Een rukje aan mijn hengel. De dobber van drijfhout schiet naar beneden. Nadat ik het aas – een door de kou verdoofde houtworm – weer aan het ijzeren haakje heb vastgemaakt, gooi ik de hengel opnieuw uit. Zelfs de mist over het water lijkt bevroren.
De vorst heeft ons overvallen, en dat is waarschijnlijk de reden dat Lewin vergeten is dat hij beloofd had samen te gaan vissen. Nu Wolfrik ziek is, is hij de hele tijd op jacht naar de allerlaatste buffels. We weten allemaal dat het belangrijk is om voor de winter genoeg voorraden op te slaan. Het kuiltje in de rietmatras naast me was al koud toen ik vanmorgen opstond. (blz. 10)

Raven woont in het Reservaat. Ze is hier naartoe gestuurd omdat ze verdacht wordt van moord. Men gaat er van uit dat slaven in het Reservaat snel doodgaan, maar Raven woont hier al een paar maanden. En ze is bij lange niet de enige. Er wonen honderden mensen. Het grootste deel van de mensen woont in de Ass, onder de grond, en een klein deel woont in de Dump, in het bos. Hier woont Raven ook. Ze vindt het heerlijk om een gevoel van vrijheid te hebben. Maar nu komt de winter eraan en is het tijd om de Dump voor te bereiden op de kou. Raven heeft nog af en toe contact met Castro, haar vriend uit de tijd dat ze op de Delicatus slavenschool zat. Hij probeert een nieuwe rechtzaak voor Raven te regelen. Maar contact maken is lastig.

Ik klim snel naar de top van de boom. Daar duw ik mijn rechtervoet in de gevorkte hoek tussen de stam en een stevige tak. Na de verroeste zendmast op het winderige dak van Cym vormt geen enkele boom in het Reservaat een uitdaging meer, al zijn de takken op deze koude dag bedekt met vochtig mos, wat ze glad maakt.
De zon zakt als een witte bol weg in de avondnevels.
Ik duw op het minuscule knopje aan de binnenkant van mijn halsband.
Niets.
Alleen geruis.
Ik spoel mijn keel met een slok water uit mijn buidel. Het water heeft een vieze, zwavelige smaak. Aislin zegt dat de zuiverende bacteriën hun werk niet goed doen als het koud wordt.
Ik blijf duwen.
Ik kan Castro enkel spreken als hij alleen is, maar Seamus gaat ‘s avonds altijd naar de Virtual Fitness, eentje waar Pronkers niet worden toegelaten. Vorige keer zei Castro dat ik Seamus niet meer zou herkennen omdat het slungelige lichaam van onze psychopatische ex-schoolopzichter tegenwoordig helemaal afgetraind is. (blz. 40)

Sinds kort heeft Raven een relatie met Lewin. Hij woont ook in het Reservaat en is een Jager. Jagers zijn belangrijk en ze hebben veel verantwoordelijkheid. Hij vindt dat het, nu de winter in aantocht is, tijd om naar de Ass te verhuizen. Daar hebben ze volgens hem meer kans om de winter te overleven. Raven wil niet. Ze wil haar eigen gang gaan en niet opgesloten te zitten onder de grond. Toch weet hij haar te overtuigen.

Lewin klinkt ernstig.
‘Hieronder begint de wereld van de ondergrond-Trashers, zelfs Wolfrik is daar nog niet geweest. Niemand weet precies hoe ver het zich uitstrekt. Ga nooit verder naar beneden, Raven.’
Ik knik en hij glimlacht.
‘Vergeet hen. We gaan naar de Huiskamer, ons trefpunt. Ik ben zo blij dat ik dit van nu af aan met jou kan delen.’
Hij slaat zijn arm om me heen en ik glimlach terug, trek een plukje slordig haar onder zijn hoofdband uit. Het lukt wel. Ik kan mezelf opzijzetten, voor hem.
Dat kan ik.
‘Je hebt me hier nooit iets over verteld,’ zeg ik.
‘Je vroeg ook nooit naar de Ass.’
Omdat ik altijd buikpijn kreeg als ik eraan dacht. Maar als we verder lopen, zie ik iets wat ik zelfs mooi vind. Mijn koplamp onthult een muurschildering op een glad stuk rots in de gang. Rennende dieren in aardekleuren, waar stokmannetjes met speren achteraan hollen. In de gele zijgang waar diepe spelonken zitten, zijn nog meer beschilderde wanden te zien.
Lewin neemt mijn koplamp af en geeft me in ruil een berkentak uit een vat vol hars en olie.
‘Koplampen worden alleen in de Buis gebruikt, dat is een Regel. We willen de batterijen sparen,’ zegt hij terwijl hij de fakkels aansteekt. Dan loop ik achter hem aan een brede gang in. (blz. 74)

Raven is verrast door de Ass. Mensen wonen in de grotten van een vroegere mijn. De ruimtes zijn mooi ingericht en het voelt gezellig. Raven hoopt dat het haar hier gaat bevallen. De eerste ochtend wordt ze wakker, en is Lewin al vertrokken om te gaan jagen. Raven weet niet wat er van haar verwacht wordt.

Ik besluit het ontbijt over te slaan en loop naar de uitgang. De wachters bij de deuren hebben in de Ass dezelfde functie als de slavenportiers in de flatgebouwen van Stadsdeel Acht. Ze regelen alles en weten alles. De wachters zijn altijd Jagers – en omdat de Jagers alle beslissingen nemen, kunnen ze me vast vertellen bij welke werkploeg ik ben ingedeeld.
Bij de uitgang – die tegelijk ook de ingang is – hangt voor de halfopen metalen poort een wolk muggen. De krabbende wachters schuiven de poort open zodra ze me zien, en een nieuwe wolk stort zich naar binnen.
‘De Verkenner. Geen wachtwoord. Fijne dag.’
Mijn mond valt open en als ik hem dichtdoe, plet ik een paar muggen.
Verkenner?’ vraag ik.
‘Lewin heeft van jou een Verkenner gemaakt,’ zegt de bewaker. Hij slaat naar de muggen. Er zit een veegje bloed op zijn wang. ‘Je bent wel op tijd terug vanavond? Het wordt geweldig deze keer, echt. Je mag geen seconde missen.’
‘Ik mag… er gewoon uit?’
Ze kijken me verbaasd aan.
‘Ja, natuurlijk. Je mag doen wat je wilt, heeft Lewin bevolen. Geen wachtwoorden, geen avondklok en geen straffen… Dat doet me eraan denken dat ik Shrek nog niet heb verwittigd. Hij mag meedoen, vanavond. Lewin heeft gezegd dat zijn tijdstraf is afgelopen.’
‘Shrek heeft toch vorige keer zijn tegenstander gebeteren? Dat oor hing bijna los,’ zegt de andere.
Ik laat ze praten, begrijp niets van wat ze zeggen, en overrompeld loop ik naar buiten.
Dit heet Lewin voor me geregeld. Lewin moet dit zelfs speciaal voor me hebben bedacht. Een warm gevoel overspoelt me.
Verkenner.
Ik kan gaan en staan waar ik wil. Zo vrij als een vogel ben ik. Ik spring over de as van een doorgezakte vorkheftruck en moet me bedwingen om niet luid te gaan schreeuwen. (blz. 98)

Zal het Raven bevallen in de Ass? Zullen de slaven de winter overleven? Lukt het Castro om een nieuwe rechtszaak voor Raven te regelen?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, romantisch, spannend, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Raven
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil Raven ontmoeten, omdat ik nieuwsgierig naar haar ben. Er zit haar zoveel tegen en toch blijft ze op zoek gaan naar vrijheid. Ik zou graag willen zien hoe ze woonde in de Dump en wie haar vrienden zijn
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich af in het Reservaat
Wat vind je leuk aan dit boek?
Het is een spannend verhaal over het overleven in het Reservaat, een plek waar slaven naartoe gestuurd worden in plaats van naar de gevangenis en waar niemand hoort te overleven
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Ik vind het niet leuk dat anderen Raven zien als gevaarlijk
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik wil heel graag weten hoe het verhaal van Raven verder gaat
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf 14 jaar die houden van een spannend avonturenverhaal
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen