boekomslag Miriam Borgermans - Raven 1

Het jaar 2558. Raven is een opstandige laatstejaarsleerlinge aan een Delicatus Slavenschool. Delicatusslaven leven niet lang. Hun einde is meestal gruwelijk. Raven is voorbestemd om te worden overgeleverd aan de willekeur van haar toekomstige meester. Als ze aan de machtige Genoot Ghassan Aboud wordt verkocht, lijkt ze aan haar lot te kunnen ontsnappen. Tot Ghassan wordt vermoord en Raven als schuldige wordt aangewezen. Raven belandt in een wespennest van intriges, waarin ze alles op alles moet zetten om te overleven.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Tik, tik, tik.
Het geluid maakt me altijd bang. Mijn adem vormt snelle wolkjes in de koude lucht. Zoals gewoonlijk voor het aanbreken van de dageraad zijn de muren van de cel klam en vochtig. Ik worstel om mijn armen uit de mouwen van het dwangbuis te krijgen, al weet ik dat het vergeefs is. Angst beperkt verstand, zegt Castro.
Woede ook.
Door het kijkgaatje in de metalen deur sijpelt aarzelend wat licht naar binnen. Het getik is opgehouden. Het waren vast de verwarmingsbuizen – het keldergedeelte van Cyms Delicatus Slavenschool is zo vervallen en afgeleefd dat alles rammelt – dus schud ik mijn hoofd en de ketting aan mijn halsband rinkelt. Omdat mijn voeten opgezwollen zijn na een hele nacht staan, trappel ik op de vloer. Daarna kijk ik hoe het zachte licht banen vormt die langzaam verder kruipen, over de cementen vloer, de waterbak, het houten krukje. Onder het krukje ligt iets.
Ik wend mijn hoofd af. Ik hoop dat Seamus me snel los laat maken. Het is belangrijk vandaag dat ik… (blz. 7)

Het is het jaar 2558. Raven is een jonge slaaf. Ze wordt opgeleid aan de Delicatus Slavenschool van Cym. Haar toekomst is afhankelijk van de meester die ze zal krijgen. Daarom is het voor elke Delicatusslaaf belangrijk om goed opgeleid te worden. Raven heeft geen zin om te leren, en daardoor komt ze regelmatig in de problemen.

Jonge slaven groeien op met het Register. Dat is een boek, alleen is het nergens opgeschreven. Het wordt van generatie op generatie mondeling doorgegeven en uit het hoofd geleerd als een soort Survival for Dummies, maar dan voor Slaves. Het bevat regels en praktische tips, en is bedoeld om je bestaan als slaaf zo lang mogelijk te rekken. Het ergste wat kan gebeuren, is dat het geluid van Cyms sleutelbos komt.
De feiten zijn kaal als steen. Als Cym weet dat Seamus me heeft gestraft met een dwangbuis, haal ik mijn Zomerveiling niet. Een dwangbuis is een derdegraads straf. Als laatstejaars Delicatusslavin is het ongehoord om nog straf te krijgen – tegen die tijd is gehoorzaamheid er al zo lang in gedrild dat we onderworpenheid ademen – laat staan een derdegraads. Bovendien is het al mijn vierde keer deze maand.
Al heeft Seamus me – tot nu toe – nooit verraden bij Cym, toch bestaat de kans dat Cym uitgerekend vandaag de Trashers in de kelder heeft uitgehoord. Alle Trashers zijn als de dood voor haar.
Ik ook.
Net zo bevreesd als wij voor haar zijn, is Cym bang voor alles wat een smet werpt op haar reputatie als directrice van de beste Delicatusschool van Stadsdeel Acht, hoewel dat niet echt een prestatie is. Stadsdeel Acht is arm en er zijn niet veel Delicatusscholen. Maar dat zou niemand van haar leerlingen tegen haar durven zeggen, want Delicatusslaven zijn niet alleen naar lichaam slaaf, maar ook naar ziel. Daar gaat Cym prat op, net zoals op onze ecellente opleiding in de kunsten en de wetenschap, en het feit dat haar slven altijd de hoogste opbrengst halen op veilingen. Er is veel waar Cym prat op gaat. Vooral op haar genadeloosheid, die ze omschrijft als heldere principese. (blz. 12)

Seamus is de zoon van Cym en hij voelt zich heel wat. Hij wil macht. En hij wil Raven. Raven vindt hem een sukkel en doet haar best om dat te laten blijken. Raven droomt over een toekomst buiten de slavenschool. Ze wil het liefst ontsnappen en vrij zijn. Maar ze is een slaaf en op een dag komt ze er achter dat niet elke slavenmeester even vriendelijk is… Welk leven krijgt Raven na haar opleiding? Zal ze eindelijk van Seamus af zijn?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
1. Wat vind je van het boek?
★★★★☆
2. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb het boek van de uitgeverij gekregen om er een recensie over te schrijven
3. Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
4. Wie is de hoofdpersoon?
Raven is de hoofdpersoon. Ze is leerling aan een Delicatus Slavenschool. Maar ze voelt zich hier niet op haar plaats
5. Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil Raven wel ontmoeten
6. In welke periode speelt het verhaal zich af?
In het jaar 2558
7. Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich grotendeels af op de Delicatus Slavenschool
8. Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een spannend en fascinerend verhaal
9. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het eerste deel van een serie
10. Wil je meer boeken van deze schrijver lezen?
Ja