boekomslag Miriam Borgermans - Dante 1

Miriam Borgermans – Dante 1 (1e recensie)

boekomslag Miriam Borgermans - Dante 1

Het jaar 2558. Trasherslaaf Dante stond op de dodenlijst van het Bastion, maar als hij na twee jaar onverwachts toch uit de ruimte terugkeert van een kamikazevlucht, wordt hij – tegen zijn zin – ingeschakeld in het onderzoek naar de moord op een machtige Genoot. Daartoe moet hij als slaaf infiltreren in het gevaarlijke en wrede Bastion. Raven, de beschuldigde slavin komt hem vaag bekend voor. Gedreven door wraak en schuldgevoel, ontmoet Dante waanzinnige macht. Buigt Dante, of zal hij eindelijk breken?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Ik stel me voor hoe de metalen wanden om me heen er van beneden uitzien. Een gloeiend klein stipje, dat pijlsnel uit de grijze lucht naar beneden raast, recht op het bassin af. Een paar honderd meter verderop staat de verkeerstoren. De lopen van het afweergeschut zijn op me gericht. Ze gaan me neerhalen.
De isolatie springt met een klap los, het paneel schiet langs me heen. Focus op het blauw. Het enige wat ik me kan herinneren van de afgelopen twee jaar, is de leegte. Duik gewoon. Stay cool, head down.
De radiatiemeter begeeft het. Dat had ik verwacht, maar ik had gehoopt dat het touwtje waarmee ik hem aan de harde isolatieschuimrand had verbonden, het zou houden. Dat doet het niet. Ik had er niet aan mogen knagen. Het springt los en mijn hart ramt deuken in de binnenkant van mijn schedel. Ik ben een klootzak van een Trasher van de Free-List, zeggen ze. Neem alles aan wat ze over je zeggen. Regel Zestien van het Register. Ook als het Beukers zijn van de Academie van Deep Space Industries.
Als ze me neerschieten, stort ik naast het bassin neer en sleur een hoop van die Vrijen mee; de spotters die daar altijd staan met hun opschrijfboekjes en hun recordlijst en hun verdoofde Benzil-breinen. Ze geven spotters altijd Benzil om ze kalm te houden, zodat ze niet in de bassins springen. (blz. 11)

Dante is een slaaf die de afgelopen twee jaar in de ruimte heeft doorgebracht. Niemand weet dat hij nog leeft. En dat willen de autoriteiten graag zo houden. Zijn ruimteschip stort neer op aarde en Dante wordt naar het ziekenhuis gebracht. Al gauw krijgt hij hoog bezoek…

Ik ben niet teruggekomen omdat ik zo dol ben op Genoten. Genoten zijn slecht nieuws. Maar ze kunnen me niet zomaar meer schrappen. Ik ben gefilmd. Ze hebben het schip getoond. Er is pers geweest. Ik besta, in pixels. Misschien in iets meer dan pixels. Wat komt hij doen? Ik ben maar een slaaf, al besef ik dat ik een anachronisme ben. Ik pas niet meer in de statistieken. Mijn gegevens zijn geschrapt, twee jaar geleden. Dan, ik kan het niet helpen, grijns ik inwendig. Misschien betekent een Genoot deze keer wel goed nieuws. Misschien krijgt Snow gelijk. Misschien is het straks achter de rug.
Ik blijf een slaaf, natuurlijk. Je blijft altijd een slaaf als je er eenmaal een bent, maar je hoeft niet meer onder een Meester – of Company – te dienen. Je mag wat rondscharrelen op de Belt. Ik blijf buiten de veilingen. Dat is de belofte die vasthangt aan een Free-Listopdracht. Daarom sturen ze een Genoot. Hij komt me waarschijnlijk persoonlijk vertellen dat ik vanaf nu met rust wordt gelaten. De grijns wordt inwendig breder. Ik kan alle dagen Halfodal slikken en nooit meer nadenken. (blz. 24)

Dante is bang dat hij vermoord zal worden, maar het tegendeel is waar. Deze Genoot heeft een opdracht voor hem. Een opdracht waarbij hij zich moet voordoen als iemand uit een hogere klasse. Hij moet een moord oplossen. Zal het hem lukken om zich niet te laten ontmaskeren als Slaaf? Zal hij de moordenaar vinden? Krijgt Dante zijn vrijheid uiteindelijk weer terug?


Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, spannend, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Nee
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
n.v.t.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Dante is de hoofdpersoon
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil niet echt iemand ontmoeten, maar ik ben wel benieuwd hoe de stad eruitziet
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
In de toekomst
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in een grote stad
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een spannend verhaal vol politieke spelletjes in een samenleving van rijke mensen en slaven
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het tweede deel in een serie
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen