boekomslag Annemarie Bon - No escape room

geen samenvatting

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

No escape room stond er met grote letters boven de ingang van een van de attracties van de midwinterkermis. De tent wekte aan de buitenkant de indruk van een vervallen, grauw landhuis met half verrotte ramen en deed Oscar denken aan Villa Volta in de Efteling. In elk geval paste dit spookhuis totaal niet bij de uitgelaten sfeer die de ijsbaan, kerstbomen en koek-en-zopiekraampjes uitstraalden, alle overstemd door loeiharde kerstjingles.
‘Toegang één euro, alleen voor volwassenen,’ las hij hardop voor van het bord bij de ingang. Hij stootte zijn vriend Hassan aan. ‘Net iets voor ons. Spotgoedkoop. We hebben hier verder toch niks te zoeken, of je moet een ritje in de draaimolen willen maken. En ik wil al zo lang een keer naar een escaperoom.’
‘Er staat no escape,’ verbeterde Hassan hem.
Oscar haalde zijn schouders op. ‘Dat is gewoon een goede slogan, een verkooptruc.’ Hassan zuchtte. ‘Die truc levert anders weinig op als de toegang zo goedkoop is.’ ‘Misschien moet je binnen bijbetalen voor een extra experience?’ Oscar liep naar de kassa waar een dame in een modern soort verpleegstersuniform zat. Zelfs het ouderwetse witte kapje op haar hoofd ontbrak niet. ‘Waarom is deze escaperoom zo goedkoop?’
‘Het is een no escape room,’ legde de vrouw uit. ‘Wij hebben proefpersonen nodig om te onderzoeken hoe mensen op bepaalde medicijnen reageren in angstaanjagende en levensbedreigende situaties.’
Oscar lachte. ‘Het spel begint hier al. Gaaf! Het is natuurlijk een soort Larp.’ Ook Hassan leek om. Voor een live rollenspel was hij altijd wel te porren, wist Oscar. Ze hadden al eens vaker aan zo’n game meegedaan. Supervet!
‘Je moet wel achttien jaar zijn en tekeningbevoegd,’ vulde de verpleegster aan.
‘Dat zijn we!’ Oscar wenkte Hassan. ‘Kom op, man. Lachen. Ik trakteer.’ Hij schoof twee euro in het betaallaatje van de kassa.
‘Mijn collega komt u zo halen en zal alles met u doornemen,’ zei de verpleegster. ‘U kunt zolang op de bank voor het huis plaatsnemen bij gebrek aan een wachtruimte. De bank is echter aangenaam verwarmd.’ (blz. 3)

De jongens gaan op de bank zitten. Vijf minuten later komt er een verpleegster aanlopen. Zij stelt ieder van hen een paar vragen en neemt hun bloeddruk op. De jongens moeten een formulier ondertekenen. Er wordt ook een foto van hen gemaakt en een kopie van hun ID. Daarna vraagt ze de jongens om haar te volgen naar een andere ruimte.

Middenin de kamer was een ruimte met stalen wanden. De deur stond open. ‘Ga maar naar binnen,’ zei Ilonka.
Aarzelend deed Oscar wat ze vroeg. Konden ze de organisatie bellen of oproepen als ze er genoeg van hadden? Een rilling trok langs zijn ruggengraat. Even schoot de gedachte door hem heen of hij wel wist waar ze aan begonnen waren.
Hassan volgde hem een ruimte in. Ook hij keek bevreemd om zich heen.
Maar nog voor ze nog iets hadden kunnen vragen of zeggen, viel de stalen deur al in het slot. Aan hun kant was er geen mogelijkheid die te openen. Er was niet eens een sleutelgat. Gelukkig was er wel verlichting via wat spotjes in het plafond.
De no escape room leek nog het meest op een gevangeniscel. Oscar had verwacht dat er kasten, een bureau, wandplaten, kisten met puzzels en allerlei aanwijzingen zouden zijn, die zouden leiden tot een ontsnappingscode. Dat had hij weleens op YouTube- filmpjes gezien. Maar hier was niets van dat alles. De ruimte was kaal en leeg. Zonder ramen, zonder intercom, zonder stoelen. Alleen in de hoek stond een zinken emmer.
‘Ze weten wel hoe je een gezellig sfeertje moet creëren,’ merkte Hassan met een cynische ondertoon op. ‘En nu?’
‘Hallo!’ riep Oscar zo hard mogelijk. ‘Wat is de bedoeling?’
Er kwam geen antwoord.
‘Kijk daar.’ Hassan wees naar boven. ‘Er zijn wel camera’s. We worden in de gaten gehouden. Ze zullen ook wel horen wat wij zeggen.’ (blz. 5)

Wat wordt er van de jongens verwacht? Kunnen ze ontsnappen uit deze escape room?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Gekregen van iemand
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
eng, fascinerend, geheimzinnig, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersonen zijn xxx
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee, ik wil niemand ontmoeten
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich af op de kermis
Wat vind je leuk aan dit boek?
ik vind het leuk dat het een heel spannend kort verhaal is
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
het verhaal mag wat mij betreft langer zijn
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
dit is een kort verhaal dat hoort bij de onderwijsmethode Plot26
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor iedereen vanaf een jaar of 12 die houden van spannende, bijna griezelige, verhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.