Elle van den Bogaart – Twee seconden (1e recensie)
De achttienjarige Thomas veroorzaakt een ongeluk als hij tijdens het rijden een telefoontje beantwoordt. In blinde paniek rijdt hij door, maar vanaf dat moment raakt hij verstrikt in een spiraal van schuldgevoel, angst en twijfel. Het verhaal beschrijft nauwgezet zijn innerlijke worsteling met de waarheid tot en met het moment van inkeer en zijn gang naar het politiebureau.
Mening over het boek
Recensie van Katrien (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb het boek niet zelf uitgekozen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
interessant, kort, realistisch, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nvt
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Waar gaat het verhaal over?
Thomas, een jongen van 18 gaat op vrijdagavond samen met de rest van de school, en samen met zijn vriendinnetje Alicia naar de schoolfuif. Hij mocht de wagen van zijn moeder gebruiken. Hij weet heel goed dat het erg gevaarlijk is om je mobiele telefoon te gebruiken tijdens het rijden. Maar dan belt Alicia hem op… Tussen de tijd van denken “Ik mag de telefoon niet beantwoorden” en “ach wat, ik doe het toch” verandert zijn hele leven.
Wie is de hoofdpersoon?
Thomas en Alicia
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil Thomas en Alicia wel ontmoeten. Zoals Elle van den Bogaart hen beschrijft zijn ze allesbehalve oppervlakkig.
Waar speelt het verhaal zich af?
In Nederland
Wat vind je leuk aan dit boek?
Het heeft precies de goede verhaallengte om de lezer aan zich te binden (154 bladzijden), en het is niet het zoveelste verhaal dat vertelt hoe erg het voor iemand die een verkeersongeval veroorzaakt moet zijn. Dat IS zeer erg, maar van den Bogaart maakt van haar personages mensen van vlees en bloed, die er voor elkaar zijn. Dit zonder in de val te trappen om je als veroorzaker van iets ergs te verstoppen, hoewel de verleiding daarvoor best groot is, de personages weten zeer goed dat ze dat niet kunnen maken. Dat maakt het boek voor mij erg geloofwaardig.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Dat iemand een ongeluk heeft gehad, om inhoudelijk te gaan. Op de uiterlijkheden van het boek afgaand, en hoe de auteur haar boek aankondigt: ze wil zo dicht mogelijk de taal die jongeren gebruiken bezigen. Dat hoeft van den Bogaart helemaal niet te zeggen: het lijkt alsof ze zich verantwoord over hoe ze schrijft. Dat haar boeken jongeren (zowel jongens als meisjes) aanspreekt pleit voor haar, maar ook volwassenen met een jong hart zullen van dit en andere boeken kunnen genieten.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is een goed boek om niet helemaal als tussendoortje te lezen als je veellezer bent. Dat is de verdienste van de personages, die levensecht worden neergezet, zonder oppervlakkig te zijn.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Hou jij van spannende boeken met dat ietsje meer? Dan moet jij dit boek lezen!
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen