boekomslag Ali Benjamin - Suzy en de kwallen

Nadat haar voormalige beste vriendin verdrinkt, is Suzy Swanson ervan overtuigd dat dit komt dooreen zeldzame kwallenbeet. Dingen gebeuren immers heus niet zomaar. Teruggetrokken in haar eigen stille wereld, ontwikkelt ze een plan om haar theorie te bewijzen, zelfs als het betekent dat niemand haar gelooft en ze de wereld over moet reizen in haar eentje.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Als je heel lang naar een kwal kijkt, begint hij vanzelf op een kloppend hart te lijken. Dat is bij alle kwallensoorten zo: bij de bloedrode Atolla met zijn knipperende alarmlicht, bij de frutselige kwal die op een dameshoed met bloemen lijkt, en bij de bijna doorzichtige oorkwal, de Aurelia aurita. Het komt doordat ze pulseren: ze trekken zich snel samen en ontspannen zich dan weer. Het is net een spookhart – een hart waar je dwars doorheen kunt kijken, recht in een andere wereld waarin alles is verstopt wat je ooit bent kwijtgeraakt.
Kwallen hébben niet eens een hart: geen hart, geen hersens, geen botten en geen bloed. Maar kijk er eens een tijdje naar. Dan zie je dat ze toch kloppen, net als een hart.
Mevrouw Turton zegt dat als je tachtig jaar bent, je hart al drie miljard keer heeft geklopt. Daar zat ik over na te denken. Ik probeerde me zo’n groot getal voor te stellen. Drie miljard. Als je drie miljard úúr teruggaat in de tijd, waren er nog niet eens mensen, alleen maar woeste, harige, grommende holbewoners. Drie miljard jáár geleden was er zelfs nog bijna geen leven. Zó vaak kan je hart dus z’n werk blijven doen. Het klopt rustig door, helemaal to aan de drie miljard.
Als je tenminste zo lang blijft leven. (blz. 7)

De beste vriendin van Suzy is verdronken tijdens de zomervakantie. Nouja, eigenlijk was het haar beste vriendin niet meer. Alles veranderde toen ze naar de middelbare school gingen. Franny wilde bij de populaire meisjes horen en ze begon Suzy te negeren. En Suzy werd gepest door de populaire meisjes… Maar nu is Franny dood. Suzy gelooft het niet, want Franny kon ontzettend goed zwemmen. Ze hebben elkaar als 7-jarigen ontmoet bij zwemles.

Je was al twee dagen dood voordat ik het zelfs maar wist.
Het was op een middag, eind augustus, aan het eind van de lange, eenzame zomer na de brugklas. Mijn moeder riep me binnen en ik wist meteen dat er iets ergs was – iets heel ergs – want dat kon ik aan haar zien. Ik schrok ervan, ik dacht dat er misschien iets met mijn vader was gebeurd. Maar zou dat mijn moeder na de scheiding eigenlijk nog wel iets uitmaken? Toen dacht ik dat er misschien iets met mijn broer was.
‘Suus,’ begon mijn moeder. Ik hoorde de koelkast zoemen, ik hoorde het ‘poink, poink’ van de druppende douche, het getik van de oude klok op de schoorsteenmantel die altijd achter loopt, behalve als ik eraan denk om hem op te winden.
Er vielen lange banen zonlicht door het raam, als geesten door een muur. Ze gingen liggen op het kleed en waren stil.
Mijn moeder praatte kalm, de woorden kwamen er op normale snelheid uit, maar toch was het alsof alles langzamer ging, alsof de tijd zelf heel zwaar geworden was. Alsof de tijd zelfs helemaal was gestopt.
‘Franny Jackson is verdronken.’ (blz. 15)

Suzy gaat op onderzoek uit. Met haar klas gaat ze op excursie naar het aquarium. Daar komt ze in een zaal vol informatie over kwallen. Suzy bedenkt de theorie dat Franny door een bijna onzichtbare kwal gestoken is. Dat is de reden waarom ze is overleden. Ze gaat onderzoek doen op internet en wil contact opnemen met een expert. Ondertussen is ze gestopt met praten. Ze wil onzichtbaar zijn.

Is Franny door een kwallenbeet doodgegaan? Gaat Suzy ooit weer praten? Hoe gaat het met Suzy op school?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, realistisch, zielig
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Als versiering
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij de tekst?
Aan het begin van elk hoofdstuk staat dezelfde tekening van een kwal. En op de buitenkant van het boek staan blauwe kwallen

illustratie uit Ali Benjamin - Suzy en de kwallen

Wat vind je leuk aan het boek?
Het boek zit er erg mooi uit, met allemaal blauwe kwallen aan de buitenkant van de bladzijden.
Het is een verhaal over een meisje dat niet gelooft dat haar vriendin is verdronken. Ze bedenkt dat ze misschien gebeten is door een bijna onzichtbare kwal
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Het is een heel zielig verhaal. Suzy wordt gepest en haar vriendin is dood
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik zou Suzy willen ontmoeten en dan mag ze mij de kwallen in het museum laten zien
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf 12 jaar die houden van een realistisch, zielig en ook mooi verhaal